Ευρωεκλογές 2024: Η Φινλανδία έκανε τη διαφορά – Θεαματική επικράτηση των πράσινων και αριστερών κομμάτων

Ευρωεκλογές 2024: Η Φινλανδία έκανε τη διαφορά – Θεαματική επικράτηση των πράσινων και αριστερών κομμάτων

Στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμενόταν αύξηση της υποστήριξης των ακροδεξιών κομμάτων, αλλά στη Φινλανδία τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά.

Οι σκανδιναβικές χώρες έφεραν εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα από τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Υπήρξε θεαματική άνοδος για τα πράσινα και ριζοσπαστικά αριστερά κόμματα (το MP ξεπερνά το SD στη Σουηδία, το F το ισχυρότερο κόμμα στη Δανία, το VAS το νούμερο 2 στη Φινλανδία). Ενώ τα αποτελέσματα για την ακροδεξιά είναι ισχνά.

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στη Φινλανδία αντιστρατεύτηκαν την τάση που επικρατεί σε ολόκληρη την Ευρώπη για αύξηση της υποστήριξης των κομμάτων που βρίσκονται εκτός της δεξιάς πολιτικής, με την Αριστερή Συμμαχία και τον Εθνικό Συνασπισμό να κερδίζουν μεγάλες νίκες εις βάρος του εθνικιστικού Κόμματος των Φινλανδών.

Η ηγέτης της Αριστεράς Λι Άντερσον έλαβε περισσότερες ψήφους από ό,τι οποιοσδήποτε άλλος υποψήφιος έχει λάβει ποτέ σε ευρωπαϊκές εκλογές.

 

Μέχρι τις 20:34, με καταμετρημένο μόλις το 60% των ψήφων, είχε ήδη ξεπεράσει το σύνολο των 157.668 ψήφων του ευρωσκεπτικιστή μεγαλοστελέχους του Κόμματος του Κέντρου Paavo Väyrynen στις εκλογές του 1996. Τελικά πήρε σχεδόν ένα τέταρτο του εκατομμυρίου ψήφων.

Η Άντερσον ήταν εμφανώς ευχαριστημένη μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

“Είμαι ακόμα σε κατάσταση σοκ. Πρόκειται για ένα απίστευτα φανταστικό αποτέλεσμα, πολύ καλύτερο από ό,τι θα τολμούσα ποτέ να περιμένω”, δήλωσε.

Στη νικητήρια ομιλία του, ο ηγέτης του Εθνικού Συνασπισμού Πέτρι Όρπο δήλωσε στους πιστούς του κόμματος ότι είναι υπερήφανος για το επίτευγμά τους να βρεθούν στην κορυφή της δημοσκόπησης με σχεδόν μία στις τέσσερις ψήφους.

Ο Όρπο είναι πρωθυπουργός για περισσότερο από ένα χρόνο και προώθησε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που αποσκοπεί στην ανατροπή των διαπραγματεύσεων στην αγορά εργασίας της Φινλανδίας και στη μείωση των δημόσιων δαπανών, και οι υποστηρικτές του κόμματός του φαίνονται ικανοποιημένοι με αυτή την επίδοση.

«Αυτό λέει ότι ο Εθνικός Συνασπισμός είναι αξιόπιστος ως εκπρόσωπος της Φινλανδίας στην Ευρώπη και ότι ο Εθνικός Συνασπισμός είναι επίσης αξιόπιστος για τη φροντίδα των φινλανδικών επιχειρήσεων στο εσωτερικό της Φινλανδίας», δήλωσε ο Όρπο.

Ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ville Niinistö, ο οποίος επανεξελέγη, συνέκρινε την Άντερσον με άλλα πρόσφατα αστέρια της πράσινης και αριστερής παράδοσης.

«Στις βουλευτικές εκλογές υπήρξε το φαινόμενο Σάννα Μαρίν, στις προεδρικές εκλογές είχαμε το φαινόμενο Πέκκα Χάβιστο και τώρα ήταν το φαινόμενο Λι Άντερσον», δήλωσε ο Niinistö.

Οι Πράσινοι διατήρησαν τις δύο θέσεις τους στο κοινοβούλιο, όπως και το Κέντρο και το SDP. Η Αριστερή Συμμαχία κέρδισε δύο, την πρώην υπουργό Merja Kyllönen και τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας Jussi Saramo.

Ο Εθνικός Συνασπισμός είδε τον αποτυχημένο υποψήφιο πρόεδρο Mika Aaltola να εκλέγεται στη λίστα του με περίπου 95.000 ψήφους, αφού εντάχθηκε στο κόμμα πριν από αρκετούς μήνες.

Ενώ ο Εθνικός Συνασπισμός και η Αριστερή Συμμαχία πανηγύριζαν, το κλίμα στην εκδήλωση του Κόμματος των Φινλανδών ήταν πιο ζοφερό.

«Δεν υπάρχει άλλη άποψη εκτός από το ότι είναι εξαιρετικά φτωχό», σχολίασε η Ρίτσκα Πούρα, η επικεφαλής του Κόμματος των Φινλανδών, για το αποτέλεσμα του κόμματος, το οποίο ήταν αρκετό μόνο για να εξασφαλίσει μία έδρα στο 720μελές κοινοβούλιο της ΕΕ.

«Η πόλωση συντελείται εδώ- το αποτέλεσμα της αριστεράς φαίνεται αξιοσημείωτο, το ίδιο και η υποστήριξη προς το NCP», δήλωσε η ίδια.

Η Purra σημείωσε ότι, κατά μέσο όρο, οι υποστηρικτές του παραδοσιακά ευρωσκεπτικιστικού κόμματος προσεγγίζουν τις ευρωπαϊκές εκλογές «αν όχι αρνητικά, τότε αδιάφορα».

Το ποσοστό συμμετοχής σε αυτές τις εκλογές ήταν συνολικά 42,4%, αρκετά χαμηλότερο από τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές, αλλά μόνο 0,3 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το σύνολο του 2019. Σε εκείνες τις εκλογές, το Κόμμα των Φινλανδών έλαβε το 13,9% των ψήφων, δηλαδή πάνω από έξι ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από ό,τι αυτή τη φορά.

Το κόμμα είχε εμποδίσει τον ευρωβουλευτή Teuvo Hakarainen να κατέβει στη λίστα του κόμματος αυτή τη φορά μετά από ερωτήματα σχετικά με τον επαγγελματισμό του στις Βρυξέλλες. Ο βουλευτής του Oulu Sebastian Tynkkynen εξασφάλισε τη μοναδική έδρα του κόμματος.

Ο Hakkarainen κατέβηκε στη λίστα του Κόμματος Ελευθερίας και εξασφάλισε 7.000 ψήφους, αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί.

Με τα κόμματα της ριζοσπαστικής δεξιάς να κερδίζουν έδαφος σε όλη την Ευρώπη, το Κόμμα των Φινλανδών έμεινε με λιγότερους ευρωβουλευτές από όσους είχε μετά τις εκλογές του 2019.

Η επικεφαλής Πούρα, η οποία ως υπουργός Οικονομικών ήταν το πρόσωπο ενός καταιγισμού περικοπών δαπανών με στόχο τις δημόσιες υπηρεσίες, δήλωσε ότι το κόμμα θα εξετάσει τα διδάγματα που πρέπει να αντλήσει από τα αποτελέσματα, αλλά αναρωτήθηκε γιατί το Κόμμα των Φινλανδών δεν κατάφερε να πείσει τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν.

«Αυτή τη στιγμή, είμαι απλώς απογοητευμένη».

Ωστόσο, η κατάσταση σε ολόκληρη την ήπειρο θα μπορούσε να είναι πολύ διαφορετική από τα φινλανδικά αποτελέσματα. Τα κόμματα των δεξιών ομάδων ID και ECR αναμένεται να σημειώσουν κέρδη, αλλά πιθανότατα θα δυσκολευτούν να συνεργαστούν και να προωθήσουν τη δική τους ατζέντα.

Διαβάστε επίσης:

Ευρωεκλογές 2024 – Αυστρία: Πρώτο κόμμα το ακροδεξιό FPÖ

Ευρωεκλογές 2024 – Πορτογαλία: Ελαφρύ προβάδισμα των Σοσιαλιστών έναντι της κεντροδεξιάς κυβέρνησης

Ευρωεκλογές 2024 – Ισπανία: Επικράτηση της αντιπολιτευόμενης Δεξιάς έναντι Σάντσεθ

Απάντηση-χαστούκι στην αλαζονεία του 41%: Κάτω από τον πήχη η ΝΔ και προσωπική ήττα του Μητσοτάκη

Ευρωεκλογές 2024: Η ακροδεξιά «πολιορκεί» τις Βρυξέλλες και ατενίζει το μέλλον σε επίπεδο κρατών μελών με… αισιοδοξία

Η αποτίμηση του αποτελέσματος από την Κουμουνδούρου: «Ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ γεννιέται – Αντέξαμε παρά τον πόλεμο από τα συμφέροντα»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter