Ευρωκοινοβούλιο: Φρένο στις αγωγές εναντίον της ερευνητικής δημοσιογραφίας

Ευρωκοινοβούλιο: Φρένο στις αγωγές εναντίον της ερευνητικής δημοσιογραφίας

Νέα συμφωνία επετεύχθη μεταξύ του Ευρωκοινοβούλιου και των κρατών μελών για νέους κανόνων σχετικά με τη προστασία των δημοσιογράφων και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απέναντι στις «καταχρηστικές αγωγές», πολυδάπανες διαδικασίες που συχνά έχουν ως στόχο την φίμωσή τους.

Αγωγές που αποτελούν ιδιαίτερη μόδα στην Ελλάδα της «Ενημέρωσης 107» και στόχο έχουν την οικονομική εξόντωση δημοσιογράφων και ΜΜΕ που ασκούν έλεγχο στην εξουσία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον Απρίλιο 2022 σχέδιο οδηγίας για την καταπολέμηση των καταχρηστικών αγωγών (SLAPPs) ανησυχώντας για τον πολλαπλασιασμό τους. Αυτές οι αγωγές κατατίθενται συνήθως από πρόσωπα που κατέχουν εξουσία, στον οικονομικό ή τον πολιτικό τομέα, και έχουν ως στόχο να εμποδίζουν τις ενοχλητικές γι’ αυτά αποκαλύψεις. «Χαιρετίζω την συμφωνία επί της οδηγίας αυτής, η οποία θα προστατεύει όσους προσπαθούν να αποκαλύψουν ενοχλητικές αλήθειες. Οπως η Ντάφνε Καρουάνα Γκαλιζία, που αυτό το πλήρωσε με το ύστατο τίμημα», έγραψε στο Twitter (Χ) η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφερόμενη στην δημοσιογράφο από τη Μάλτα που δολοφονήθηκε το 2017. Είχε ασχοληθεί με υποθέσεις διαφθοράς και υπήρξε στόχος δικαστικών παρενοχλήσεων.

Το κείμενο, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει ότι άτομο κατά του οποίου κατατίθεται καταχρηστική αγωγή θα μπορεί να αιτείται ταχεία απόρριψή της από την δικαιοσύνη λόγω του καταχρηστικού της χαρακτήρα.

Δικαστήριο θα μπορεί να αποφασίζει και να επιβάλει στον ενάγοντα δικαστικά έξοδα, όπως τα έξοδα υπεράσπισης του εναγομένου. Μπορεί επίσης να δίνει εντολή για την επιβολή κυρώσεων κατά του ενάγοντα σε μία τέτοια καταχρηστική αγωγή.

Διαβάστε επίσης

Euractiv: «Βαξεβάνης, ο δημοσιογράφος που επέζησε από 100 SLAPPs δέχθηκε επίθεση»

Ευρωπαϊκό «ράπισμα» κατά Μητσοτάκη στην έκθεση για την ελευθερία του Τύπου με αναφορά στις αποκαλύψεις του Documento

Ελευθερία του Τύπου: «Καρφιά» από Politico για την 107η Ελλάδα του Μητσοτάκη – «Ξανά τελευταία στην ΕΕ»

Νέα έκθεση κόλαφος για την ελευθερία του Τύπου – Ξανά στα «κόκκινα» η Ελλάδα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter