Ευρωκοινοβούλιο: «Φρένο» στον νόμο για το περιβάλλον λόγω… ισοψηφίας

Ευρωκοινοβούλιο: «Φρένο» στον νόμο για το περιβάλλον λόγω… ισοψηφίας

«Ισοπαλία» ήταν το αποτέλεσμα της δεύτερης ψηφοφορίας στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον νόμο περί αποκατάστασης της φύσης. Αυτομάτως, αυτό σημαίνει πως το νομοσχέδιο απορρίπτεται μέχρι… νεοτέρας. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 44 ψήφοι υπέρ και 44 κατά. Πρόκειται για έναν νόμο που έχει βρεθεί στο «στόχαστρο» του συντηρητικού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος το τελευταίο διάστημα.

Συνεπώς, το συγκεκριμένο πολυσηζητημένο νομοσχέδιο, που θεωρείται κομβικό για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την πράσινη μετάβαση, αναμένεται να έχει μία δεύτερη ευκαιρία τον Ιούλιο στην Ολομέλεια όπου οι ευρωβουλευτές αναμένεται να κληθούν να καταθέσουν την άποψή τους.

Τι περιλαμβάνει ο κανονισμός

Σύμφωνα με την παρούσα πρόταση νομοθετικής πράξης για την αποκατάσταση της φύσης, σε κάθε κράτος μέλος θα ισχύουν νομικά δεσμευτικοί στόχοι για την αποκατάσταση της φύσης σε διάφορα οικοσυστήματα που συμπληρώνουν την ισχύουσα νομοθεσία. Στόχος είναι τα μέτρα αποκατάστασης της φύσης να καλύψουν τουλάχιστον το 20 % των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών της ΕΕ έως το 2030 και, τελικά, να επεκταθούν σε όλα τα οικοσυστήματα που χρήζουν αποκατάστασης έως το 2050.

Συγκεκριμένα, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να αναπτύξουν εθνικά σχέδια αποκατάστασης. Τα σχέδια αυτά θα πρέπει να καθορίζουν τα μέτρα αποκατάστασης που απαιτούνται για την επίτευξη των δεσμευτικών στόχων που ορίζονται στον κανονισμό και να προσδιορίζουν τη συνολική έκταση που πρέπει να αποκατασταθεί, καθώς και σχετικό χρονοδιάγραμμα.

Τα σχέδια αποκατάστασης θα πρέπει να καλύπτουν την περίοδο έως το 2050. Τα μέτρα θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με άλλες σχετικές νομοθετικές πράξεις, όπως με τους κανόνες για την προστασία της φύσης, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη γεωργία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter