Ευρωκοινοβούλιο: Με 448 ψήφους υπέρ πέρασε το ψήφισμά για την Τουρκία

Ευρωκοινοβούλιο: Με 448 ψήφους υπέρ πέρασε το ψήφισμά για την Τουρκία

Mε 448 ψήφους υπέρ, 67 κατά και 107 αποχές, πέρασε στο Ευρωκοινοβούλιο το ψήφισμα για την Τουρκία. Οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται συνεχής οπισθοδρόμηση όσον αφορά τις σχετικές δεσμεύσεις της και απομάκρυνση από τις αρχές της Ε.Ε.

Στο ψήφισμα υπογραμμίζεται η ζωτικότητα της σημασίας που έχει η στενή συνεργασία Ε.Ε.-Τουρκίας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας. Παρατηρείται ωστόσο πως δεν υπάρχει καμία βελτίωση των θεμελιωδών ελευθεριών, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στο εσωτερικό της χώρας. Ενώ δεν παραλείπεται πως  η Τουρκία θα πρέπει να διαχειριστεί με καλή πίστη τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Τέλος υπογραμμίζεται προκλητικότητα της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, διαμέσου ενός καταιγισμού 54 επιμέρους σημείων κριτικής και επισημάνσεων, τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι συνεχίζεται η διολίσθηση στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, καθώς η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα σ΄αυτήν οπισθοχωρούν, γεγονός για το οποίο οι ευρωβουλευτές εκφράζουν ανησυχίες.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χωρίς σαφή και σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο επανέναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, προειδοποιούν οι ευρωβουλευτές.

Ειδικότερα, οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι, παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις της Τουρκίας σχετικά με τον στόχο της προσχώρησης στην ΕΕ, τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται συνεχής οπισθοδρόμηση όσον αφορά τις σχετικές δεσμεύσεις της.

Το Κοινοβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για την πρόσφατη ελαφρά βελτίωση των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας, ιδίως όσον αφορά τους διαλόγους υψηλού επιπέδου. Δυστυχώς, αυτή η ενισχυμένη συνεργασία συνυπάρχει μαζί με τις τακτικές συγκρούσεις, καθώς οι σχέσεις με τα γειτονικά κράτη μέλη της ΕΕ εξακολουθούν να αποτελούν πρόκληση, τονίζουν οι ευρωβουλευτές.

Η έκθεση επισημαίνει επίσης τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Το ΕΚ εκφράζει τη λύπη για τη διαρκή νομική και διοικητική πίεση που ασκεί η τουρκική κυβέρνηση στην κοινωνία των πολιτών και τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τους δικηγόρους και τους δημοσιογράφους, καλώντας την Επιτροπή να παράσχει επαρκή στήριξη προς τις προσπάθειες υπέρ της δημοκρατίας στην Τουρκία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter