Ευρωκοινοβούλιο: Οι Πράσινοι θέλουν έλεγχο των εξαγωγών όπλων

Ευρωκοινοβούλιο: Οι Πράσινοι θέλουν έλεγχο των εξαγωγών όπλων

Οι Πράσινοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα προτείνουν σήμερα έναν νέο νόμο για τον έλεγχο των εξαγωγών όπλων της ΕΕ. Ένα σχέδιο του προτεινόμενου κανονισμού – το οποίο δημοσιεύει το Politico αποσκοπεί στην απαγόρευση των εξαγωγών όπλων σε χώρες που παραβιάζουν σοβαρά τα ανθρώπινα δικαιώματα ή απειλούν την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.

Καθώς οι ηγέτες της ΕΕ συζητούν εάν θα επενδύσουν περισσότερο στη «στρατηγική αυτονομία», και ενώ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προτρέπει την ΕΕ να επενδύσει σε κοινά σχέδια εξοπλισμών – από ευρωπαϊκά μαχητικά αεροσκάφη έως μη επανδρωμένα αεροσκάφη- υπάρχει μια αυξανόμενη ανάγκη για τις χώρες να εναρμονίσουν τους κανόνες εξαγωγής τους, υποστηρίζει η ευρωβουλευτής Χάνα Νόιμαν, η συγγραφέας της πρότασης. Το ζήτημα του τόπου εξαγωγής είναι επίσης ζωτικής σημασίας για μελλοντικά κοινά αμυντικά έργα.

Η Γερμανία έχει συχνά συγκρουστεί με τη Γαλλία για τις εξαγωγές όπλων. Για παράδειγμα, το Βερολίνο σταμάτησε τις εξαγωγές στη Σαουδική Αραβία λόγω της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και καταγράφει τα όπλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τη σαουδαραβική κυβέρνηση εναντίον του πληθυσμού της. Αυτό προκάλεσε οργή στο Παρίσι, καθώς το γερμανικό μπλοκ επηρέασε επίσης κοινά αμυντικά σχέδια.

Τι προβλέπεται στην πρόταση

Το σχέδιο νόμου προβλέπει τη δημιουργία ενός «κοινού οργανισμού εκτίμησης κινδύνου» της ΕΕ που θα εξέδιδε εμπιστευτικές εκθέσεις χωρών. Η Επιτροπή θα έδινε τότε είτε το πράσινο φως είτε θα έβαζε μια δεδομένη χώρα στη μαύρη λίστα εξαγωγών.

Η τελική απόφαση παραμένει στις χώρες της ΕΕ – αλλά θα πρέπει να δικαιολογηθούν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εάν αγνοήσουν τη σύσταση της Επιτροπής. Εάν οι Βρυξέλλες δεν είναι ικανοποιημένες με την εξήγηση, θα μπορούσαν να οδηγήσουν μια χώρα στο Δικαστήριο της ΕΕ (ΔΕΕ).

Δυναμική του γερμανικού συνασπισμού

Οι γερμανοί Πράσινοι και οι φιλελεύθεροι του FDP -που βρίσκονται σε συνομιλίες συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες στο Βερολίνο- αμφότεροι δεσμεύτηκαν να εναρμονίσουν τους κανόνες εξαγωγής όπλων σε επίπεδο ΕΕ. Ανάλογα με την εξέλιξη των συνομιλιών, η πρόταση της Νόιμαν θα μπορούσε να λάβει την υποστήριξη του Βερολίνου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter