Ευρωκοινοβούλιο: Σοβαρές καταγγελίες κατά του επικεφαλής της Frontex για καταστροφή στοιχείων περί επαναπροωθήσεων

Ευρωκοινοβούλιο: Σοβαρές καταγγελίες κατά του επικεφαλής της Frontex για καταστροφή στοιχείων περί επαναπροωθήσεων

Το πόρισμα της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου «καίει» τον επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίς Λετζέρι, όσον αφορά τις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες.

Το εν λόγω πόρισμα επισημαίνει μεν ότι «δεν βρέθηκαν πειστικά στοιχεία» όσον αφορά εμπλοκή της Frontex για τις επαναπροωθήσεις, ωστόσο τονίζεται ότι ο οργανισμός γνώριζε τι συμβαίνει στο Αιγαίο, ενώ σύμφωνα με το δημοσίευμα του Spiegel, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον Λετζέρι, ο οποίος φέρεται να έδωσε προσωπικά οδηγίες σε αξιωματούχους ώστε να καταστρέψουν ενοχοποιητικά στοιχεία για τις επαναπροωθήσεις.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, έγιναν καταγγελίες για να διαγραφούν όλα τα στοιχεία που αφορούν ένα συγκεκριμένο περιστατικό που συνέβη στις 18 Απριλίου, όταν η Frontex κατέγραψε από αέρος ότι η ελληνική ακτοφυλακή έβαλε πρόσφυγες μέσα σε βάρκα χωρίς μηχανή και αποχώρησε, αφήνοντας τους αβοήθητους. Πρόκειται για καταγγελίες που, όπως αναφέρει το Spiegel, επαληθεύονται από εσωτερικά e-mail του οργανισμού για τα οποία έχουν λάβει γνώση ευρωβουλευτές.

Όσον αφορά τον ρόλο του Λετζέρι, το Spiegel επισημαίνει ότι ο επικεφαλής της Frontex είχε αγνοήσει τις καταγγελίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα θαλάσσια σύνορα της Ε.Ε, ενώ δεν ανέλαβε ποτέ δράση, όταν οι καταγγελίες πλήθαιναν. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Frontex ισχυρίζεται ότι δεν είχε πληροφόρηση περί παραβιάσεων, αναφέροντας επίσης το ευρωκοινοβούλιο δεν τον είχε ενημερώσει σωστά.

Παρά το γεγονός πως το εν λόγω πόρισμα του ευρωκοινοβουλίου επιρρίπτει ευθύνες στον επικεφαλής της Frontex, οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς και των Πρασίνων δηλώνουν ότι η έρευνα δεν έγινε σε βάθος. Ευρωβουλευτές της Αριστεράς καλούν τον Λετζέρι σε παραίτηση, ωστόσο η ειδική ειδική διακομματική ομάδα, που συγκλήθηκε για να διερευνήσει το ζήτημα, δεν προχώρησε στην υλοποίηση του εν λόγω αιτήματος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter