Ευρωκοινοβούλιο: Υποκλοπές, Τέμπη, αστυνομική βία και ελευθερία του Τύπου στο ψήφισμα κόλαφο για τον Μητσοτάκη

Ευρωκοινοβούλιο: Υποκλοπές, Τέμπη, αστυνομική βία και ελευθερία του Τύπου στο ψήφισμα κόλαφο για τον Μητσοτάκη
AP Photo/Jean-Francois Badias

Αμέσως μετά την ψηφοφορία της Τετάρτης, το Ευρωκοινοβούλιο, με ανακοίνωση εξηγεί στο διεθνές κοινό την αγωνία του για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα.

Πρόκειται για διεθνή διασυρμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του πρωθυπουργού προσωπικά που μπαίνει πλέον στη λίστα των αυταρχικών ηγετών που περιορίζουν την δημοκρατία. Επίσης είναι σημαντικό επειδή καλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αντιμετωπίσει την παραβίαση των αξιών της ΕΕ στην Ελλάδα, ακόμη και με οικονομικά μέτρα σχετικά με τη χρήση των ευρωπαικών κονδυλίων.

Το Ευρωκοινοβούλιο καταδικάζει τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, τις απειλές, τις καταχρηστικές μηνύσεις (και από το περιβάλλον του πρωθυπουργού) και την έλλειψη προόδου στην έρευνα για τη δολοφόνια του Γιώργου Καραϊβάζ.

Ακόμη εκφράζει ανησυχίες για τη συγκέντρωση των ΜΜΕ στα χέρια ολιγαρχών και τη διανομή των κρατικών επιδοτήσεων.

Ειδικά για το σκάνδαλο των υποκλοπών, το Εωρωκοινοβούλιο καταδικάζει τις υποκλοπές πολιτικών αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένων των ευρωβουλευτών.

Ζητεί να φύγει η ΕΥΠ από τον άμεσο έλεγχο του πρωθυπουργού και εκφράζει ανησυχίες για πολιτική πίεση, εκφοβισμό και παρενόχληση αξιωματούχων που ελέγχουν την κυβέρνηση.

Ακόμη το ψήφισμα αναφέρεται σε υπερβολική αστυνομική βία, τη σύνδεση της αστυνομίας με το οργανωμένο έγκλημα και κακομεταχείριση μεταναστών.

Κάνει λόγο για έλλειψη πολιτικής αμεροληψίας στην κοινοβουλευτική έρευνα για την καταστροφή του τρένου στα Τέμπη.

Ολόκληρο το δελτίο Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

«Το Κοινοβούλιο ανησυχεί για πολύ σοβαρές απειλές για τις αξίες της ΕΕ στην Ελλάδα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σήμανε την Τετάρτη τον κώδωνα του κινδύνου για αρκετές ανησυχητικές εξελίξεις στην Ελλάδα που απειλούν το Κράτος Δικαίου και κάλεσε την Επιτροπή να δράσει.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 330 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 26 αποχές, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για πολύ σοβαρές απειλές για τη δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα στη χώρα.

Ελευθερία των ΜΜΕ

Όσον αφορά τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης και την ασφάλεια των δημοσιογράφων, οι ευρωβουλευτές διαμαρτύρονται για την έλλειψη προόδου στην έρευνα για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο του 2021.

Καταγγέλλουν ότι οι δημοσιογράφοι δέχονται σωματικές απειλές και λεκτικές επιθέσεις (επίσης από υψηλόβαθμους πολιτικούς), παραβιάσεις του απορρήτου τους με λογισμικό υποκλοπής spyware και καταχρηστικές μηνύσεις – μεταξύ άλλων από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού.

Το Κοινοβούλιο εκφράζει επίσης ανησυχίες για την ανεξαρτησία της εθνικής ρυθμιστικής αρχής οπτικοακουστικών μέσων, τη συγκέντρωση των μέσων ενημέρωσης στα χέρια των ολιγαρχών και τη διανομή κρατικών επιδοτήσεων.

Spyware

Το Κοινοβούλιο καταδικάζει την εργαλειοποίηση των «απειλών για την εθνική ασφάλεια» για υποκλοπές πολιτικών αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένων των ευρωβουλευτών.

Σε απάντηση στο λεγόμενο «Predatorgate», οι ευρωβουλευτές απαιτούν να ενισχυθούν οι δημοκρατικές εγγυήσεις και ζητούν αποτελεσματικές έρευνες με τη βοήθεια της Europol.

Ζητούν να ανατραπεί η νομοθεσία που έθεσε την Υπηρεσία Πληροφοριών υπό τον άμεσο έλεγχο του Πρωθυπουργού. Το ψήφισμα εκφράζει ανησυχίες για τη μεταφορά της έρευνας σε διαφορετικό εισαγγελέα και πολιτική πίεση, εκφοβισμό και παρενόχληση αξιωματούχων που ελέγχουν την κυβέρνηση.

Αστυνομική βία, κακομεταχείριση μεταναστών, έλεγχοι και ισορροπίες

Το Κοινοβούλιο επισημαίνει επίσης την υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία και την ελλιπή ποιότητα των επακόλουθων ερευνών και δικαστικών αποφάσεων, την εικαζόμενη διαφθορά, τη διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών και πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομικής διείσδυσης από το οργανωμένο έγκλημα.

Η μεταχείριση των μεταναστών και οι συστηματικές απωθήσεις ανησυχούν τους ευρωβουλευτές, καθώς και οι επιθέσεις κατά της κοινωνίας των πολιτών, ιδιαίτερα οι εκστρατείες συκοφαντικής δυσφήμισης και η δικαστική παρενόχληση κατά των ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι ευρωβουλευτές υποπτεύονται έλλειψη πολιτικής αμεροληψίας στην κοινοβουλευτική έρευνα για την καταστροφή του τρένου στα Τέμπη –η οποία προκάλεσε δεκάδες θανάτους τον Φεβρουάριο του 2023– και ανησυχούν για την άρνηση της φιλοκυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να διεξαγάγει έρευνα σε δύο πρώην υπουργούς Μεταφορών, όπως ζητήθηκε από το Εισαγγελία της ΕΕ.

Ενόψει όλων αυτών, η Επιτροπή θα πρέπει να κάνει πλήρη χρήση των διαθέσιμων εργαλείων για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των αξιών της ΕΕ στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης της χρήσης των κονδυλίων της ΕΕ βάσει του κανονισμού Κοινών Διατάξεων σύμφωνα με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων από τη μία πλευρά, και σε σχέση με τη μη εκτέλεση αποφάσεων από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια σύμφωνα με τον Κανονισμό Προϋποθέσεων για το Κράτος Δικαίου.

Ιστορικό

Οι ευρωβουλευτές έχουν επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες για την κατάσταση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα, με βάση την πλατφόρμα για την ασφάλεια των δημοσιογράφων του Συμβουλίου της Ευρώπης και τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου. Περαιτέρω, ο Δείκτης Αντίληψης για τη Διαφθορά του 2023 δείχνει ανησυχητική πτώση σε θέματα που αφορούν το κράτος δικαίου».

Διαβάστε επίσης: Κασσελάκης: Οι πρακτικές της Νέας Δημοκρατίας οδήγησαν τη χώρα σε καταδίκη από το Ευρωκοινοβούλιο

Αρβανίτης για διασυρμό Μητσοτάκη: Επισφραγίζεται η οικτρή κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα

Ευρωκοινοβούλιο: Πέρασε το ψήφισμα χαστούκι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για το Κράτος Δικαίου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter