Ευρωλίγκα: Μπαρτσελόνα, Εφές, Αρμάνι στο Final 4

Ευρωλίγκα: Μπαρτσελόνα, Εφές, Αρμάνι στο Final 4

Οι έδρες άντεξαν στους πέμπτους προημιτελικούς της Ευρωλίγκας και τα φαβορί κατόρθωσαν να προκριθούν εύκολα (Μπαρτσελόνα) ή δύσκολα (Εφές, Αρμάνι). Η Ζενίτ παραδόθηκε αμαχητί, ενώ η έμπειρη Ρεάλ και η πρωτάρα Μπάγερν «έπεσαν» στο τέλος.

Tα ζευγάρια των ημιτελικών της 28ης Μαϊου στην Κολωνία είναι ΤΣΣΚΑ-Εφές και Μπαρτσελόνα-Αρμάνι: Ιτούδης εναντίον Αταμάν και Γιασικεβίτσιους εναντίον Μεσίνα, με τον Νικ Καλάθη στο παρκέ. Ο τελικός θα διεξαχθεί την Κυριακή 30 Μαΐου.

Η τρις πρωταθλήτρια Αρμάνι (Ολύμπια Μιλάνο), που κυριάρχησε στα χρόνια των Μακαντού, Μενεγκίν, Ντ’Αντόνι (1987, 1988) προκρίθηκε σε φάιναλ-φορ για πρώτη φορά από το 1992. Σήμερα έχει Έλληνα στη θέση του γενικού διευθυντή, τον Χρήστο Σταυρόπουλο.

Στο Μιλάνο, έγινε θρίλερ από το πουθενά, πάνω που ο Τζόρτζιο Αρμάνι πανηγύριζε την επερχόμενη πρόκριση.

Η Αρμάνι προηγήθηκε με 91-79 ένα λεπτό πριν το τέλος αλλά κατόρθωσε να δεχθεί 10-0 στο άψε σβήσε και να χαρίσει και τη μπάλα στη Μπάγερν (με επιθετικό φάουλ του κορυφαίου Σιλντς)!

Μία εκπληκτική άμυνα του Κάιλ Χάινς στον Μπόλντγουιν προστάτευσε τα κεκτημένα για τους Ιταλούς, ενώ ο Τσίπσερ αστόχησε από τα 10 μέτρα μετά από τις 1/2 βολές του Σιλντς. Το τελικό σκορ ήταν 92-89 υπέρ της Αρμάνι. Για τον άλλοτε «ερυθρόλευκο» Χάινς, αυτό θα είναι το 9ο συνεχόμενο φάιναλ-φορ.

Οι Ιταλοί προηγήθηκαν με διψήφιες διαφορές στο α’ ημίχρονο (31-22, 50-40), έφτασαν στο +16 αργότερα και η Μπάγερν, του Αντρέα Τρινκιέρι, δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει την αντεπίθεση που ξεκίνησε μετά το 82-66.

Ο Σαβόν Σιλντς ήταν ο πρωταγωνιστής της βραδιάς στο Μιλάνο με 34 πόντους, ρεκόρ καριέρας στη διοργάνωση. Μέτρησε 4/6 δίποντα, 5/6 τρίποντα και 11/12 βολές. Ο Ντιλέινι πέτυχε 16 πόντους και ο Χάινς 12.

Ο Ρέινολντς έβαλε 19 πόντους, ο Μπάλντγουιν 17 και ο Τζόνσον 14 για τους ηττημένους. Η Μπάγερν δεν έχει προκριθεί ποτέ στο φάιναλ-φορ. Το ίδιο ισχύει για τις υπόλοιπες γερμανικές ομάδες.

Στην Κωνσταντινούπολη, η Ρεάλ, που είχε στις τάξεις της τον πανύψηλο Ταβάρες για πρώτη φορά μετά από τρεις απουσίες λόγω τραυματισμού, προηγήθηκε με 36-41 στο ημίχρονο. Ωστόσο οι Τούρκοι επέστρεψαν αποφασισμένοι από τα αποδυτήρια και έφτασαν γρήγορα σε διψήφιο προβάδισμα (57-45).

Η Ρεάλ αντεπιτέθηκε και προσπέρασε με μπροστάρη τον Ρούντι (68-69), αλλά το απίθανο τρίποντο του Σίμον στα 38’’ με το σκορ ισόπαλο έβγαλε την Εφές στον αφρό. Ο Γιουλ αστόχησε αμέσως μετά στο σουτ της παρ’ ολίγον ισοφάρισης και η ομάδα του Εργκίν Αταμάν σφράγισε το εισιτήριο με βολές (88-83).

Η Εφές, που ηττήθηκε από την ΤΣΣΚΑ στον τελικό του 2019 στη Βιτόρια, έφτασε στο 4ο φάιναλ-φορ της ιστορίας της. Ο άλλοτε παίκτης του Παναθηναϊκού ήταν ο κορυφαίος του αγώνα με 26 πόντους, 7/10 σουτ και σπουδαία άμυνα. Ξεχώρισαν και οι Σίμον (18), Μιτσιτς (17), Λάρκιν (10). Οι Λαπροβίτολα (17), Τόμπκινς (12), Γιουλ (10) Κάρολ (10) ήταν οι κορυφαίοι της θαρραλέας Ρεάλ.

Η Μπαρτσελόνα υπερείχε σαφώς σε κλάση και προσωπικότητα και δεν απειλήθηκε καθόλου από την αποκαμωμένη και ελλιπή Ζενίτ: 79-53, ημίχρονο 43-30. Η διαφορά πήρε μεγάλες διαστάσεις από το πρώτο κιόλας εικοσάλεπτο.

Ο Χίγκινς πέτυχε 12 πόντους, ο Καλάθης 12 (με 5 ασίστ) και οι Κούριτς, Ντέιβις από 11. Πολύτιμη ήταν και η συμβολή του 40χρονου Πάου Γκασόλ, με 7 πόντους και 3 κλεψίματα.

Από την ομάδα του ηττημένου Τσάβι Πασκουάλ, που οδήγησε τη Μπάρτσα στον τελευταίο της τίτλο το 2010 στο Παρίσι, ο Πόιθρες πέτυχε 11 πόντους, ο Μπάρον 9 και ο Πάνγκος 7.

To 2-0, με το οποίο είχαν προηγηθεί η Εφές και η Αρμάνι, δεν έχει ανατραπεί ποτέ στην ιστορία των πλέι-οφ της Eυρωλίγκας. Η ΤΣΣΚΑ απέκλεισε τη Φενέρμπαχτσε με 3-0.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter