Ευρωομάδα της Αριστεράς για παρέμβαση Ντογιάκου: Η Δημοκρατία στην Ελλάδα βρίσκεται σε κίνδυνο

Ευρωομάδα της Αριστεράς για παρέμβαση Ντογιάκου: Η Δημοκρατία στην Ελλάδα βρίσκεται σε κίνδυνο

Την έντονη ανησυχία της για τον κίνδυνο που διατρέχει η δημοκρατία στην Ελλάδα εκφράζει η ευρωομάδα της Αριστεράς, στο φόντο της αντισυνταγματικής γνωμοδότησης του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, με την οποία ο τελευταίος επιχειρεί να μπλοκάρει τις προσπάθειες της ΑΔΑΕ για την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών.

«Ανησυχούμε βαθιά για την εξαιρετικά αρνητική και επικίνδυνη εξέλιξη σχετικά με τη διερεύνηση του σκανδάλου των παράνομων υποκλοπών στην Ελλάδα, η οποία θέτει νέα εμπόδια στην πορεία της έρευνας και δείχνει ξεκάθαρα την υποβάθμιση του κράτους δικαίου» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ευρωομάδας της Αριστεράς, η οποία συνεχίζει ως εξής:

«Στις 10 Ιανουαρίου, ο Έλληνας προϊστάμενος της εισαγγελίας Ισίδωρος Ντογιάκος εξέδωσε γνωμάτευση με την οποία ανέφερε ότι δεν επιτρέπεται να ενημερώνονται όσοι επηρεάζονται από υποκλοπές από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Ελλάδας (ΕΥΠ) και ότι η Ελληνική Αρχή Ασφάλειας και Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) δεν μπορεί να διεξάγει έρευνες σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Απείλησε μάλιστα με ποινική δίωξη τα μέλη της Ελληνικής Αρχής για την Ασφάλεια και το Απόρρητο των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ). Η γνωμοδότηση έχει κηρυχθεί αντισυνταγματική από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ και επιφανείς συνταγματολόγους. Παραβιάζει κατάφωρα τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ και περιορίζει τις ελεγκτικές της εξουσίες, παρεμβαίνοντας με πρωτοφανή τρόπο στη συνταγματικά και νομικά κατοχυρωμένη αποστολή της.».

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε τέτοιες εξελίξεις που αντιβαίνουν στις βασικές δημοκρατικές αρχές και στεκόμαστε στο πλευρό εκείνων που επιδιώκουν να προασπίσουν τα θεμελιώδη δικαιώματα και το κράτος δικαίου», επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, η οποία αναφέρει πως ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, έχει στείλει σχετική επιστολή στην πρόεδρο του νομοθετικού σώματος, Ρομπέρτα Μετσόλα.

Διαβάστε επίσης:

Euractiv για Ντογιάκο: «Θέτει σε δοκιμασία το κράτος δικαίου στην Ελλάδα»

«Πυρά» Σόφι Ιν’τ Βελντ κατά γνωμοδότησης Ντογιάκου – «Κόκκινος συναγερμός για τη δημοκρατία»

«Καταπέλτης» ο Κοντιάδης για γνωμοδότηση Ντογιάκου: «Αδιανόητο, είναι έξω από τον ρόλο του»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter