Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας: Αν απειληθεί σε κράτος – μέλος η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης θα αντιδράσω (Video)

Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας: Αν απειληθεί σε κράτος – μέλος η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης θα αντιδράσω (Video)

Μαύρα είναι τα μαντάτα για τους θιασώτες της «σκευωρίας» στο σκάνδαλο Novartis στην ημεδαπή και της δίωξης της πρώην Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και των δημοσιογράφων Κώστα Βαξεβάνη και Γιάννα Παπαδάκου.

Συγκεκριμένα, η πρώτη Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας και πρώην γενική εισαγγελέας της Εθνικής Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ρουμανίας Λάουρα Κόντρουτσα Κόβεσι, μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση των Επιτροπών CONT & LIBE με αντικείμενο την παραβίαση του κράτους Δικαίου στη Σλοβενία, έστειλε, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ένα σαφέστατο μήνυμα στα 27 κράτη – μέλη ότι καμία κυβερνητική παρέμβαση στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, από την κυβέρνηση οποιουδήποτε κράτους-μέλους της ΕΕ δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή. Πολλώ δε μάλλον στην Ελλάδα όπου η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατήργησε την Εισαγγελία Διαφθοράς και ασκήθηκε δίωξη στην πρώην επικεφαλή της.

«Δεν θα διστάσω να πράξω το καθήκον μου αν κάτι επηρεάσει την αποτελεσματικότητα της ευρωπαϊκής Εισαγγελίας» ήταν τα λόγια της Ρουμάνας Ανώτατης Αξιωματούχου της ΕΕ, που είχε υπάρξει και η ίδια θύμα κυβερνητικών διώξεων στη χώρα της.

«Κοιτάξτε, δεν γεννήθηκα χτες» είπε σε μια χαρακτηριστική αποστροφή της παρέμβασής της για να δηλώσει με έμφαση πως γνωρίζει καλά από καταστάσεις προσβολής του Κράτους Δικαίου. 

«Και να σας υπενθυμίσω ευγενικά ότι προέρχομαι από μία κατάσταση μιας χώρας που γνωρίζω πολύ καλά, τη Ρουμανία, όπου την περίοδο ’14-‘19 η προηγούμενη κυβέρνηση ήθελε να ποινικοποιήσει τη δίωξη των εγκλημάτων αυτών, ήμουν τότε η υπεύθυνη της Εισαγγελίας για τη Διαφθορά και ξεκίνησε τότε η υπόθεση ακριβώς με τον ίδιο τρόπο δηλαδή η προηγούμενη κυβέρνηση περιέκοψε τον προϋπολογισμό μας, προσπάθησε να μας παρεμποδίσει στην άσκηση των καθηκόντων μας.»

Και συνέχισε: «Μόνο μετά την ισχυρή παρέμβαση της ευρωπαϊκής ένωσης και την αντίδραση των πολιτών σταμάτησαν. Οπότε κι εγώ θα κάνω ακριβώς το ίδιο: κάθε φορά που έχω μηνύματα ότι η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης απειλείται, όταν κάνει κάτι μία κυβέρνηση η οποία αλλάζει κάτι στη Δικαιοσύνη και η οποία επηρεάζει τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής ΕισαγγελίαςΝά ’μαστε ξεκάθαροι: η ευρωπαϊκή Εισαγγελία και οι εντεταλμένοι Εισαγγελείς μας βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στα εθνικά συστήματα κι είναι δικό μου καθήκον να το πράξω, αν αλλαχθεί κάτι το οποίο θα επηρεάσει την αποτελεσματικότητα της ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, δεν θα διστάσω καθόλου». 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter