Ευρωπαϊκές υπερβολές αποχαιρετώντας την Μέρκελ: Είμαστε σαν τη Ρώμη χωρίς το Βατικανό

Ευρωπαϊκές υπερβολές αποχαιρετώντας την Μέρκελ: Είμαστε σαν τη Ρώμη χωρίς το Βατικανό

Οι αβροφροσύνες δεν είναι κατακριτέες, εννοείται ούτε η ευγένεια αλλά ως ευρωπαϊκό κοινό, ως Έλληνες που πέρασαν κρίση και ξεπούλημα με βασικούς πρωταγωνιστές την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον τότε υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μια περισσότερη λέξη μπορούμε να έχουμε.

Σήμερα, στη Σύνοδο Κορυφής οι Ευρωπαίοι ηγέτες την χειροκρότησαν όρθιοι αφού αποχαιρετούσε μετά από 16 χρόνια εξουσίας.

Ο καθένας εξ αυτών όπως φαίνεται προσπαθούσε να ξεπεράσει τον προηγούμενο.

«Ελπίζω ότι δεν θα θυμώσετε με την τελετή αυτή για την τελευταία σας σύνοδο κορυφής», δήλωσε, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Οι συνεδριάσεις των Είκοσι Επτά «χωρίς την Άνγκελα, είναι σαν την Ρώμη χωρίς το Βατικανό ή το Παρίσι χωρίς τον Πύργο του Άιφελ», πρόσθεσε..

«Είναι ένα πρόσωπο που επί δεκαέξι χρόνια σημάδεψε την Ευρώπη και μας βοήθησε, και τους Είκοσι Επτά, να πάρουμε καλές αποφάσεις με πολύ ανθρωπιά σε πολύ δύσκολες στιγμές», είχε δηλώσει προηγουμένως ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο.

Η αποχώρηση της Ανγκελα Μέρκελ «θα αφήσει ένα μεγάλο κενό, διότι είναι ένα πρόσωπο που βρέθηκε στην θέση εδώ και πολύ καιρό και είχε μία τόσο μεγάλη επιρροή στην εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης», δήλωσε ο αυστριακός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ. «Υπήρξε αρχιτέκτονας της ειρήνης στους κόλπους της ΕΕ. Είναι αναμφισβήτητα μια μεγάλη Ευρωπαία».

Η καγκελάριος είναι «μια τεράστια πολιτικός και υπήρξε σημαντικός παράγοντας σταθερότητας σε πολύ περιπεπλεγμένες καταστάσεις», είπε ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα, εκφράζοντας τον «τεράστιο σεβασμό» του προς το πρόσωπο της.

«Ήταν τέτοια μηχανή συμβιβασμών, που όταν τα πράγματα δεν προχωρούσαν, ξέραμε ότι είχαμε την Άνγκελα (…) Πάντα έβρισκε κάτι για να μας ενώσει και να μας επιτρέψει να προχωρήσουμε», παρατήρησε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ. «Θα μου λείψει. Θα λείψει στην Ευρώπη».

Κάτι καλό είπε και η  πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που υπήρξε υπουργός Άμυνας της Άνγκελα Μέρκελ. Έχει μιλήσει διθυραμβικά για το αναλυτικό πνεύμα της Γερμανίδας καγκελαρίου που ήταν κρίσιμο για την απεμπλοκή των ατέρμονων μερικές φορές ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων.

Είναι σε ένα βαθμό λογική η υπερβολή, αν σκεφτεί κανείς πως θα μπορούσε να ήταν χειρότερα (πάντα θα μπορούσε να ήταν χειρότερα), αλλά και καλύτερα (που δεν ήταν).

Οι περισσότεροι Έλληνες θυμούνται σαν εφιάλτη το μακρύ χέρι της Μέρκελ, τον Σόιμπλε που μιλούσε και απειλούσε για να τα «συμβιβάσει» η Άνγκελα Μέρκελ ζητώντας πάντα περισσότερα για τη χώρα της (και κυρίως για τη Βόρεια Ευρώπη) εις βάρος της Ελλάδας.

Εξάλλου είχαν φροντίσει νωρίτερα άλλοι να μιλήσουν για τεμπέληδες του Νότου, ενώ εντός της χώρας ο κόσμος μάθαινε ότι «όλοι μαζί τα φάγαμε» και ψάχναμε τις άδειες μας τσέπες.

Ως πολιτικό θα την κρίνει η χώρα της και ο λαός της. Σίγουρα η Γερμανία «πλούτισε» με την Μέρκελ αφού οι «δικές μας» κυβερνήσεις με την εντολή των Θεσμών, δηλαδή του Βερολίνου,  αγόραζαν τα φιλέτα και τα κέρδη τους.

Η χώρα έπεσε στα βράχια, ο κόσμος έχανε τα σπίτια του, πολίτες έτρωγαν σε συσσίτια και η ανεργία στο θεό με τους μισθούς στα βράχια…

Ακόμα πολλοί ονειρεύονται το «βάστα  γερά Γερούν» με την υποψία πως βρισκόμαστε ακόμα με τον ίδιο οικονομικό παρανομαστή…

Η ειρωνεία είναι πως η Άνγκελα Μέρκελ έρχεται να μας αποχαιρετήσει το βράδυ της Πέμπτης 28 Οκτωβρίου, μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Την ημέρα που η Ελλάδα έμπαινε στον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Υποψιαζόμαστε ζεστές δημοκρατικές δηλώσεις της κυρίας Μέρκελ.

Σωστά, αφού τα λόγια δεν έχουν κανένα κόστος…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter