Ευρωπαϊκή απόφαση – σταθμός για το πάγιο τέλος θέρμανσης: Η προσφυγή στο ΕΔΔΑ και η δικαίωση

Ευρωπαϊκή απόφαση – σταθμός για το πάγιο τέλος θέρμανσης: Η προσφυγή στο ΕΔΔΑ και η δικαίωση

Οι αποσυνδεδεμένοι ιδιοκτήτες δεν υποχρεούνται σε καταβολή πάγιου τέλους θέρμανσης, σύμφωνα με απόφαση του ΕΔΔΑ.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) έκρινε, πως η υποχρέωση καταβολής πάγιου τέλους θέρμανσης σε αποσυνδεμένους ιδιοκτήτες από το ιδιωτικό δίκτυο θέρμανσης παραβίασε το δικαίωμα τους για «ειρηνική απόλαυση της ιδιοκτησίας τους» με βάση το άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ.

Οι καταγγέλλοντες, που προσέφυγαν στο ΕΔΔΑ, είναι ιδιοκτήτες δύο διαμερισμάτων σε κτίρια, τα οποία βρίσκονται στη Βόρεια Μακεδονία, στα οποία υπήρχε δίκτυο τηλεθέρμανσης από ιδιωτικό πάροχο. Αξίζει να σημειωθεί, πως πριν από τις 30 Ιουλίου 2012, όταν και πραγματοποιήθηκε η έγκριση για τους Κανονισμούς Προμήθειας Θερμικής Ενέργειας (Κανονισμοί του 2012) από τη Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας, τα δύο αυτά διαμερίσματα είχαν ήδη αποσυνδεθεί από το δίκτυο θέρμανσης.

Με βάση το άρθρο των Κανονισμών του 2012, ακόμη και οι ιδιοκτήτες, που έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο, έχουν υποχρέωση να πληρώσουν σε ιδιωτικούς παρόχους θερμότητας πάγια χρέωση ετήσιας βάσης σε μηνιαίες δόσεις. Ο Κανονισμός αυτός έγινε αποδεκτός από το Σύνταγμα της χώρας των δύο ιδιοκτητών.

Όταν οι δύο καταγγέλλοντες αρνήθηκαν να αποπληρώσουν τη χρέωση, τότε συμβολαιογράφος έλαβε τα αιτήματα του παρόχου θερμότητας για την ύπαρξη απλήρωτων τιμολογίων και εξέδωσε διαταγές πληρωμής για μη καταβληθείσες μηνιαίες δόσεις, οι οποίες έχουν χαρακτήρα πάγιας επιβάρυνσης.
Οι δύο ιδιοκτήτες έβαλαν πραγματογνώμονες και προσέφυγαν στη δικαιοσύνη εναντίον του παρόχου και των διαταγών πληρωμής χωρίς, ωστόσο, η προσφυγή τους να γίνεται δεκτή από τις δικαστικές αρχές της Βόρειας Μακεδονίας.

Έτσι, κατέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), το οποίο τους δικαίωσε επιδικάζοντας παράλληλα και χρηματική αποζημίωση 4000 και 3000 ευρώ αντίστοιχα για ηθική βλάβη και τα έξοδα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter