Ευρωπαϊκή έκθεση-κόλαφος για τις ελληνικές φυλακές: Συνθήκες κράτησης που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια

Ευρωπαϊκή έκθεση-κόλαφος για τις ελληνικές φυλακές: Συνθήκες κράτησης που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια

Κόλαφος για την Ελλάδα και το ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα αποτελεί η έκθεση της Επιτροπής Πρόληψης Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT) καθώς όπως επισημαίνει, «πάρα πολλοί κρατούμενοι στη χώρα μας συνεχίζουν να κρατούνται σε συνθήκες που αποτελούν προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς τους».

Η αρμόδια επιτροπή της ΕΕ, CPT, δημοσίευσε την Παρασκευή σχετική έκθεση για την ad hoc επίσκεψή της στην Ελλάδα, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 22 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου 2021, μαζί με την απάντηση της ελληνικές αρχές.

Η CPT κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πάρα πολλοί κρατούμενοι στην Ελλάδα συνεχίζουν να κρατούνται σε απαράδεκτες συνθήκες . Η Επιτροπή με την έκθεσή της προτρέπει τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι οι φυλακές απομακρύνονται από μια λογική «αποθήκης ανθρώπων» που διαβιούν σε υπερπλήρη σωφρονιστικά καταστήματα, σε επικίνδυνες και κακές συνθήκες, με άσκοπες δραστηριότητες. Καλεί δε τις ελληνικές αρχές να κάνουν βήματα εξέλιξής των φυλακών σε τόπους όπου θα προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και θα προετοιμάζουν τα άτομα για επανένταξη στην κοινότητα μετά την αποφυλάκισή τους.

Επιπλέον, όπως επισημαίνει η CPT, οι ελληνικές αρχές πρέπει να επενδύσουν σε επαρκές ικανό προσωπικό για τη διαχείριση των φυλακών και την παροχή της απαραίτητης υποστήριξης σε άτομα που κρατούνται στη φυλακή.

Στο στόχαστρο το Ψυχιατρείο Φυλακών Κορυδαλλού

Η CPT διαπίστωσε ότι η θεραπεία των ασθενών στο Κέντρο Υγείας Φυλακών Κορυδαλλού είχε βελτιωθεί κυρίως λόγω του χαμηλότερου αριθμού ασθενών και του μεγαλύτερου αριθμού προσωπικού.

Ειδική μνεία γίνεται στο Ψυχιατρείο των Φυλακών Κορυδαλλού, καθώς η επίσκεψη της Επιτροπής «αποκάλυψε ένα ίδρυμα που έχει παραμεληθεί τόσο πολύ που δεν μπόρεσε να παράσχει την κατάλληλη φροντίδα στους ασθενείς του».
Η έκθεση επικρίνει επίσης τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται οι αυτοψίες και την έλλειψη ενδελεχών ερευνών για τους θανάτους υπό κράτηση.

Περαιτέρω, ενώ η έκθεση σημειώνει κάποια πρόοδο στη μεταχείριση των ατόμων που κρατούνται στο Κέντρο Μεταγωγών Κρατουμένων της Αθήνας, επικρίνει και πάλι τις συνθήκες στις οποίες μεταφέρονται κρατούμενοι σε όλη τη χώρα από την Ελληνική Αστυνομία.

Ο κύριος στόχος της επίσκεψης της Επιτροπής Πρόληψης Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης ήταν να εξεταστεί η μεταχείριση των κρατουμένων και να επανεξεταστεί η πρόοδος που σημείωσαν οι αρχές στην εφαρμογή των συστάσεων της Επιτροπής που έγιναν τα τελευταία 10 χρόνια σχετικά με τον υπερπληθυσμό και τις κακές συνθήκες κράτησης, τη βία μεταξύ κρατουμένων, τη σοβαρή υποστελέχωση και την ανεπαρκή παροχή υγειονομικής περίθαλψης.

Για το σκοπό αυτό, η έκθεση περιγράφει τα κρίσιμα ευρήματα από τις επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στις Ανδρικές Φυλακές Κορυδαλλού, το μεγαλύτερο σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας, και στις φυλακές Νιγρίτας καθώς και στις φυλακές Χίου, Κέρκυρας και Κω.

Διαβάστε όλη την έκθεση

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter