Ευρωπαϊκή Ένωση: Απάτες και παρατυπίες πάνω από 600 εκατ. ευρώ εντόπισε η OLAF

Ευρωπαϊκή Ένωση: Απάτες και παρατυπίες πάνω από 600 εκατ. ευρώ εντόπισε η OLAF

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) που κυκλοφόρησε την Τρίτη, και η οποία επιβεβαιώνει την εικόνα διαφθοράς που επικρατεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με την εν λόγω έκθεση η OLAF στις  256 έρευνες που ολοκλήρωσε «προστάτεψε 600 εκατ. ευρώ, χρήματα των φορολογουμένων της Ε.Ε., αφενός συστήνοντας στις αρμόδιες αρχές την  επανάκτηση περίπου 426 εκατ. ευρώ και επιστροφή στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. από απάτες και παρατυπίες και αφετέρου διαφυλάσσοντας  επιπλέον 200 εκατ. ευρώ».

Ο γενικός διευθυντής της OLAF Βίλε Ιτάλα δήλωσε μεταξύ άλλων πως «η πρόληψη παραμένει το πλέον αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της απάτης. Η OLAF προσπαθεί να διασφαλίσει ότι η χρηματοδοτική συνδρομή και οι επενδύσεις της Ε.Ε. στα κράτη-μέλη και σε τρίτες χώρες δαπανώνται όπως προβλέπεται».

Οι έρευνες της OLAF – η οποία αξίζει να σημειωθεί πως δεν έχει πρόσβαση στα γραφεία των ευρωβουλευτών χάρη σε μια περίεργη απαγόρευση που νομοθετήθηκε- σχετικά με τις δαπάνες κονδυλίων της Ε.Ε. αφορούσαν ισχυρισμούς περί αθέμιτης σύμπραξης, χειραγώγησης διαδικασιών σύναψης συμβάσεων, σύγκρουσης συμφερόντων και υπερτιμολογήσεων, ενώ τονίζεται ότι η άνοδος των ψηφιακών απατών επιβεβαιώνουν την τάση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, σχετικά με την καταπολέμηση της παραποίησης/απομίμησης προϊόντων και του λαθρεμπορίου, η OLAF αναφέρει ότι το 2022 συνδιοργάνωσε ή παρείχε στήριξη σε διάφορες τελωνειακές επιχειρήσεις και άλλες επιχειρησιακές δράσεις.

Οι δράσεις αυτές συνέβαλαν στην κατάσχεση εκατομμυρίων παραποιημένων και επικίνδυνων αντικειμένων προτού αυτά διοεχετευθούν στην αγορά, όπως: ψευδοφάρμακα, παραποιημένα και δυνητικά επικίνδυνα παιχνίδια, 531 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα και 14,7 εκατομμύρια λίτρα παράνομου οίνου, μπύρας και άλλων οινοπνευματωδών.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter