Ευρωπαϊκή Ένωση: €240 δισ. σε αμυντικές δαπάνες το 2022 – Διπλάσια αύξηση 13,3% από τον μέσο όρο για την Ελλάδα

Ευρωπαϊκή Ένωση: €240 δισ. σε αμυντικές δαπάνες το 2022 – Διπλάσια αύξηση 13,3% από τον μέσο όρο για την Ελλάδα

Αν κάτι πάει καλά στον κόσμο που ζούμε είναι τα κέρδη της Αμυντικής Βιομηχανίας που αντικατοπτρίζονται στις δαπάνες για την Άμυνα.

Έτσι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι στρατιωτικές δαπάνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανήλθαν το 2022 συνολικά στα 240 δισεκατομμύρια ευρώ παρουσιάζοντας μέση αύξηση 6% σε σχέση με το 2021, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας.

Έξι χώρες από τις 27 αύξησαν περισσότερο από 10% τις στρατιωτικές δαπάνες τους το 2022 – μεταξύ αυτών και η Ελλάδα (13,3%) – και μάλιστα ακόμη και περισσότερο από 30% στην περίπτωση της Σουηδίας, χώρας που περιμένει να εγκριθεί η ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Η Γαλλία δεν αύξησε τις στρατιωτικές δαπάνες της το 2022 παρά μόνο κατά 0,7%.

Οι χώρες της ΕΕ στο σύνολό τους αφιέρωσαν 1,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) τους στον αμυντικό τομέα, μακράν του στόχου του 2% που έχει καθορισθεί από το ΝΑΤΟ. Είκοσι δύο χώρες της ΕΕ είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

Μεταξύ των κρατών η Ελλάδα ανέβασε και πάλι τις δαπάνες της με νέα αύξηση της τάξης του 13,3%, δηλαδή διπλάσια από το μέσο όρο των ευρωπαϊκών κρατών.

Στο όνομα της Άμυνας προφανώς διατίθενται τεράστια ποσά με δεδομένη την απροθυμία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να επενδύσει στο μέλλον και το παρόν μέσω της Υγείας και της Παιδείας αλλά και της κοινωνικής μέριμνας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία η Ελλάδα διέθεσε ποσοστό 3,6% του ελληνικού ΑΕΠ, ενώ το ΝΑΤΟ «απαιτεί» ένα 2%. Αξίζει να σημειωθεί ότι, για το 2022, η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη αμυντική δαπάνη εντός της ΕΕ επί του ΑΕΠ.

Περισσότερα στοιχεία μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.

Διαβάστε επίσης: 

Αγοράζουν φρεγάτες σαν να είναι γραβάτες

ΗΠΑ: «Ναι» από το Κογκρέσο στην πώληση των F-35 στην Ελλάδα

Με leasing 2+2 γαλλικές φρεγάτες αποκτά η Ελλάδα – Τα τουρκικά σχόλια

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter