Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Απόφαση ορόσημο για πατέρα που δεν τον άφηναν να δει τα παιδιά του

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Απόφαση ορόσημο για πατέρα που δεν τον άφηναν να δει τα παιδιά του

Μία απόφαση καταπέλτη έλαβε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου σε βάρος της Ελλάδος πριν μερικές μέρες σχετικά με το φαινόμενο της γονεϊκής αποξένωσης στην Ελλάδα.

Η υπόθεση εξεδόθη πριν από μερικές μέρες και αφορούσε Έλληνα πατέρα που παρά την ύπαρξη Δικαστικών Αποφάσεων που του έδιναν δικαίωμα επικοινωνίας με τις δύο ανήλικες κόρες του, μετά το διαζύγιο του τον Ιανουάριο του 2016 παρεμποδίζονταν από την πρώην σύζυγο του να έχει επαφή και επικοινωνία με αυτές.

Σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις, η επικοινωνία του πατέρα με τις ανήλικες κόρες του είχε οριστεί αρχικά να γίνεται στο ΑΤ Κηφισίας.

Στη συνέχεια η μητέρα των παιδιών μετακίνησε τα παιδιά μόνιμα στο νησί της Τήνου χωρίς την ενημέρωση ή την συναίνεση του πατέρα, όπως μεταδίδει το dikastikoreportaz.gr.

Ο πατέρας κατήγγειλε ότι η άρνηση των ανήλικων τέκνων του να επικοινωνήσουν μαζί του ήταν προϊόν υποβολής και επηρεασμού της βούλησής τους, από την πρώην σύζυγο του.

Τα Ελληνικά Δικαστήρια διέταξαν πραγματογνωμοσύνη από Παιδοψυχίατρο για να βρεθούν τα αληθινά αίτια της άρνησης των ανήλικων τέκνων να επικοινωνήσουν με τον πατέρα τους. Διατάχτηκε η ψυχολογική εξέταση των παιδιών και της μητέρας.

Η μητέρα αρνήθηκε κατ’ επανάληψη να προσέλθει με τα παιδιά στο διορισμένο από το Δικαστήριο Παιδοψυχίατρο.

Το συμπέρασμα του Πραγματογνώμονα ήταν πως η άρνηση της μητέρας είναι ισχυρή ένδειξη πως αυτή επηρέαζε τις κόρες της στην άρνηση επικοινωνίας.

Ο πατέρας προσέφυγε στις Αρχές για τις δυσκολίες και τα εμπόδια επικοινωνίας που αντιμετώπιζε, χωρίς ουσιαστική ανταπόκριση.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε, πως οι Ελληνικές αρχές δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για να εκτελεστούν αποτελεσματικά οι δικαστικές αποφάσεις που αφορούσαν το δικαίωμα του πατέρα, να έχει επαφή και επικοινωνία με τις ανήλικες κόρες του.

Επίσης έκρινε, πως οι Ελληνικές αρχές δεν έλαβαν επαρκή μέτρα για να εκτελεστούν οι δικαστικές εντολές για Συμβουλευτική στη μητέρα. Δεν έλαβαν επαρκή μέτρα για να εκτελεστεί η δικαστική πραγματογνωμοσύνη για τα αίτια άρνησης των παιδιών να επικοινωνήσουν με τον πατέρα τους.

Επίσης πως δεν έλαβαν υπ’ όψη, τις αναφορές των κοινωνικών υπηρεσιών που προέτρεπαν τη μητέρα να δώσει επικοινωνία των παιδιών με τον πατέρα.

Το Δικαστήριο ανωνυμοποίησε τα στοιχεία του προσφεύγοντα πατέρα στην απόφασή του, για προστασία της ιδιωτικής και οικογενειακής του ζωής.

Οι δικηγόροι του Έλληνα πατέρα που τον εκπροσώπησαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανδρέας και Αλέξης Αναγνωστάκης πιστεύουν πως η Απόφαση αποτελεί ένα δυνατό μήνυμα ευαισθητοποίησης κατά της πατρικής αποξένωσης, που ταλανίζει την Ελληνική κοινωνία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter