Ευρωπαϊκό καμπανάκι για την Ουγγαρία

Ευρωπαϊκό καμπανάκι για την Ουγγαρία

Σαφές μήνυμα της επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αυστηρό μήνυμα προς τις αρχές της Ουγγαρίας έχει αποστείλει η επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ντούντζα Μιγιάτοβιτς ζητώντας την αποκατάσταση των δημοσιογραφικών ελευθεριών των ΜΜΕ.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι συνδυασμένες συνέπειες της πολιτικά ελεγχόμενης ρυθμιστικής αρχής των μέσων ενημέρωσης και της στρεβλωμένης κρατικής παρέμβασης στην αγορά των μέσων ενημέρωσης έχουν διαβρώσει τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης και την ελευθερία έκφρασης στην Ουγγαρία».

Από το 2010 έως και σήμερα, συνέχισε η επίτροπος, η ουγγρική κυβέρνηση υπονομεύει συστηματικά την ανεξάρτητη και επαγγελματική δημοσιογραφία, περιορίζοντας έτσι την ελεύθερη ανταλλαγή διαφορετικών απόψεων, ιδιαίτερα εκτός της πρωτεύουσας.

Ανησυχία για τις συνεχείς εκστρατείες επιθέσεων

Εξέφρασε επίσης ανησυχία και για τις συνεχείς εκστρατείες επιθέσεων εναντίον των υπερασπιστών των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των ερευνητών δημοσιογράφων, οι οποίες διεξάγονται με σκοπό να καταπνίξουν την κοινωνία των πολιτών και να στείλουν σαφές μήνυμα ότι θα υπάρξουν άμεσα αντίποινα εναντίον οποιασδήποτε μορφής κριτικής σε βάρος της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την Ντούντζα Μιγιάτοβιτς μάλιστα, η ουγγρική κυβέρνηση απέτυχε να αναγνωρίσει τον σημαντικό ρόλο των ανεξάρτητων θεσμικών οργάνων, είτε πρόκειται για ρυθμιστικές αρχές είτε για το δικαστικό σώμα. «Παραβλέποντας επανειλημμένα τις αποφάσεις των εθνικών και διεθνών δικαστηρίων, η κυβέρνηση απέδειξε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να τηρήσει το κράτος δικαίου, το οποίο αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την ελευθερία της έκφρασης» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων η ίδια αναφέρθηκε και στις αδιαφανείς διαδικασίες διανομής των κρατικών διαφημιστικών εσόδων αλλά και στην έλλειψη λογοδοσίας και επαγγελματισμού στα δημόσια μέσα ενημέρωσης και τα φιλοκυβερνητικά Μέσα.

«Να συμμορφώνεται με τον νόμο»

«Προκειμένου να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση είναι αναγκαίο να τροποποιηθεί η νομοθεσία για τα μέσα ενημέρωσης ώστε να κατανείμει τις υπερβολικές εξουσίες του προέδρου της Αρχής των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης μεταξύ πολλών αυτόνομων φορέων και να περιορίσει την εξουσία του Συμβουλίου Μέσων. Η Ουγγαρία πρέπει να συμμορφώνεται με τον νόμο και με τα πρότυπα του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης και να επιδεικνύει τη δέουσα προσοχή στην ανεξαρτησία όλων των δημόσιων και ιδιωτικών Μέσων» ανέφερε η επίτροπος.

Τέλος, η ίδια κάλεσε τις ουγγρικές αρχές να αναγνωρίσουν την απειλή της ρητορικής μίσους κατά των δημοσιογράφων στην κοινωνία, να καταδικάσουν δημόσια όλες τις εκφάνσεις της και να βάλουν τέλος στη διάδοση εκστρατειών παραπληροφόρησης σχετικά με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, τους υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων και όσους ασκούν κριτική στην κυβέρνηση.

Υποχρεωτική καραντίνα για ξένους δημοσιογράφους στη Νορβηγία

Την έντονη αντίδραση της Ευρωπαϊκής και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων έχει προκαλέσει η προ εβδομάδων απόφαση της νορβηγικής κυβέρνησης να θέτει σε υποχρεωτική καραντίνα δέκα ημερών όλους τους ξένους δημοσιογράφους που βρίσκονται στη χώρα.

Παράλληλα, δεν επιτρέπεται η είσοδος στη Νορβηγία σε δημοσιογράφους που δεν καλύπτουν ζωντανά ειδήσεις. Στην πραγματικότητα η χώρα είναι πλέον κλειστή για δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο. Όπως επισημαίνουν οι δημοσιογραφικές ομοσπονδίες, ένα τέτοιο αιφνιδιαστικό μέτρο θα καταστήσει σχεδόν αδύνατη την απρόσκοπτη εργασία τους και την αναμετάδοση ειδήσεων από τη χώρα.

Οι δε νορβηγικοί οργανισμοί Τύπου ζήτησαν τη νομική αξιολόγηση της απόφασης καθώς πλήθος δικηγόρων επισημαίνουν ότι είναι αντίθετη τόσο με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα όσο και με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο. Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι η υποχρέωση της καραντίνας συνιστά δυσανάλογη παρέμβαση στην ελευθερία του Τύπου, στα θεμελιώδη δικαιώματα και στην ελευθερία της πληροφόρησης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Αντονί Μπελανζέ, «τόσο η υποχρεωτική καραντίνα για ξένους δημοσιογράφους όσο και η απαγόρευση εισόδου στη Νορβηγία για άλλους ξένους δημοσιογράφους είναι δυσανάλογα μέτρα που θέτουν την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης σε σοβαρό κίνδυνο.

Υποστηρίζουμε το αίτημα των νορβηγικών οργανισμών Τύπου για μια ταχεία λύση που να εγγυάται το θεμελιώδες δικαίωμα στην ελευθερία ενημέρωσης και να επιτρέπει στους δημοσιογράφους να εκπληρώσουν τον ζωτικό τους ρόλο».

Στο εδώλιο δημοσιογράφοι που κάλυπταν τις διαδηλώσεις Black Lives Matter

Στις αίθουσες του δικαστηρίου οδηγήθηκαν εντός του Απριλίου τουλάχιστον τέσσερις δημοσιογράφοι που συνελήφθησαν από τις αστυνομικές αρχές ενώ κάλυπταν τις διαδηλώσεις του κινήματος Black Lives Matter στις ΗΠΑ.

Αν και εκτιμάται ότι κατά τις διαδηλώσεις συνελήφθησαν περισσότεροι από 120 δημοσιογράφοι, η συντριπτική πλειονότητα αφέθηκε ελεύθερη. Δεν ίσχυσε το ίδιο ωστόσο για ορισμένους, οι οποίοι εξακολουθούν να ζουν εδώ και μήνες με τις κατηγορίες που εκκρεμούν σε βάρος τους.

Ανάμεσά τους είναι η δημοσιογράφος Αντρεα Σαχούρι, η οποία απαλλάχθηκε των κατηγοριών. Οι αστυνομικές αρχές αφού την ψέκασαν με σπρέι πιπεριού, στη συνέχεια τη συνέλαβαν ενώ κάλυπτε τις διαδηλώσεις στις αρχές του 2020 στην Αϊόβα.

Παρόμοια είναι και η περίπτωση του freelancer φωτορεπόρτερ Ρίτσαρντ Κάμινγκς, ο οποίος κάλυπτε τις διαδηλώσεις στη Μασαχουσέτη τον Ιούνιο του 2020. Επίσης δέχτηκε σπρέι πιπεριού και τον συνέλαβαν με την κατηγορία της απείθειας στις αρχές.

Ο ίδιος κατήγγειλε μάλιστα πως όταν του επέστρεψαν το κινητό και την κάμερά του έλειπαν τα βίντεο που είχε τραβήξει κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter