Ευρωπαϊκό μπλόκο στο γερμανικό αίτημα για απαλλαγή της εισφοράς φυσικού αερίου από τον ΦΠΑ

Ευρωπαϊκό μπλόκο στο γερμανικό αίτημα για απαλλαγή της εισφοράς φυσικού αερίου από τον ΦΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέρριψε την Τρίτη το γερμανικό αίτημα για απαλλαγή της «εισφοράς φυσικού αερίου» από τον γενικό ΦΠΑ. «Δεν υπάρχει δυνατότητα εξαίρεσης σε αυτό το είδος φόρου», δήλωσε σχετικά εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Υπενθυμίζεται πως το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είχε ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην ισχύει ο γενικός ΦΠΑ στην προσαύξηση κατά 2,419 σεντ/κιλοβατώρα, προκειμένου να μετριαστεί η νέα επιβάρυνση των καταναλωτών. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ιστοσελίδας Check24, για ένα νοικοκυριό τεσσάρων ατόμων με κατανάλωση 20.000 kWh, αυτό, εφόσον δεν υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση, σημαίνει επιπλέον κόστος 570 ευρώ/ετησίως.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία: «Χαράτσι» στο φυσικό αέριο εν μέσω υποσχέσεων Σολτς για στήριξη στους πολίτες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πάντως δήλωσε ότι θέλει να βρει μια λύση από κοινού με το Βερολίνο ώστε ο τελικός πελάτης να έχει αντίστοιχη ελάφρυνση. Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ είχε επίσης διαβεβαιώσει ότι, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δεχόταν την εξαίρεση, οι καταναλωτές θα αποζημιώνονταν με άλλους τρόπους.

H είδηση της απόρριψης της γερμανικής πρότασης στο πλαίσιο των νέων απειλών της Gazprom, για επιπλέον αυξήσεις των τιμών φυσικού αερίου μέχρι και 60%, ως αποτέλεσμα της μείωσης της ροής του αερίου από την Ρωσία.

Διαβάστε επίσης:

Η Gazprom απειλεί να «παγώσει» την Ευρωπαϊκή Ένωση

Πηγή: Reuters

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter