Ευρώπη: Νέα μέτρα φέρνει η μετάλλαξη «Όμικρον» λίγο πριν τα Χριστούγεννα

Ευρώπη: Νέα μέτρα φέρνει η μετάλλαξη «Όμικρον» λίγο πριν τα Χριστούγεννα

Μέτρα λαμβάνουν οι χώρες της Ευρώπης – λίγο πριν τα Χριστούγεννα – για την ανάσχεση της πανδημίας καθώς όπως φαίνεται το νέο στέλεχος του κορονοϊού εξαπλώνεται ραγδαία και είναι θέμα χρόνου να κυριαρχήσει.

Οι επιστήμονες ακόμη δεν έχουν απαντήσει για το πόσο σοβαρή είναι η νέα παραλλαγή και τι συνέπειες μπορεί να έχει και οι κυβερνήσεις, εν όψει των εορταστικών εκδηλώσεων και συναθροίσεων φοβούνται για τις συνέπειες στα συστήματα υγείας.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (ECDC) όσον αφορά την πανδημία του κορονοϊού δημοσίευσε χάρτες για την κατάσταση που επικρατεί στις χώρες, οι οποίοι δεν αφήνουν αμφιβολία για την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΕΟΧ. Πάνω από 20 χώρες είναι στην κατηγορία «μεγάλης ανησυχίας» -μεταξύ αυτών και η Ελλάδα-, ενώ Γαλλία και Λιχτενστάιν είναι στην κατηγορία «πολύ μεγάλης ανησυχίας» εξαιτίας της παραλλαγής.

Πολλές χώρες επιστρέφουν σε μέτρα όπως οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, η υποχρεωτική χρήση μάσκας, η αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων τις ημέρες των γιορτών, παρά το γεγονός ότι έχουμε -στην Ευρώπη- εμβόλια και στις περισσότερες χώρες έχει δρομολογηθεί η χορήγηση της τρίτης ενισχυτική δόσης.

Κρούσματα σε 25 από τις 27 χώρες της ΕΕ

Μέχρι σήμερα η Ομικρον έχει εντοπιστεί σε 25 κράτη-μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με πιο πρόσφατα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) έως την Κυριακή, όμως το ευρωπαϊκό της επίκεντρο είναι η Βρετανία.  Xώρες που αναφέρουν κρούσματα Ομικρον χωρίς επιδημιολογική συσχέτιση με ταξίδια εκτός της ΕΕ είναι το Βέλγιο, η Δανία, η Φινλανδία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Λετονία και η Ισλανδία. Και όσο πλησιάζουν οι γιορτές, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανησυχία των ειδικών για την ενδογενή μετάδοση, καθώς η αυξημένη κινητικότητα των πολιτών σε αγορές και χώρους ψυχαγωγίας, ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους σε συνδυασμό με τις χειμερινές χαμηλές θερμοκρασίες, αναμένεται να δημιουργήσουν ιδανικό κλίμα για την ταχύτερη επικράτηση της νέας παραλλαγής.

Πορτογαλία: Επικράτηση όμικρον έως το τέλος του χρόνου 

Η πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι μολύνσεις με την παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού διπλασιάζονται κάθε δύο ημέρες και εκτίμησε ότι μπορεί να φθάσουν το 80% όλων των νέων μολύνσεων μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Η εκτίμηση αυτή συμφωνεί με προβλέψεις Γερμανών ειδικών, οι οποίοι εκτιμούν ότι είμαστε απροετοίμαστοι για το αναπόφευκτο: εκατοντάδες χιλιάδες μολύνσεις την ημέρα, σημειώνοντας ότι είναι μόνο θέμα χρόνου να δούμε την πλήρη ισχύ των λοιμώξεων από την παραλλαγή «Ο». Δεν είναι θέμα πλέον «εάν θα συμβεί, αλλά πότε», αναφέρουν και καλούν τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα αμέσως, να καταρτίσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για μια σειρά από σενάρια και στη συνέχεια να τα θέσουν σε εφαρμογή, ώστε να μην καταρρεύσουν τα συστήματα υγείας.

Η Μάρτα Τεμίδο είπε ότι πλέον «χρειάζονται μεγαλύτερη χρήση μάσκας, περισσότεροι εμβολιασμοί, περισσότεροι συνοριακοί έλεγχοι», ενώ από την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου η εξ αποστάσεως εργασία θα καταστεί υποχρεωτική και τα σχολεία θα κλείσουν. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, Αντόνιο Κόστα, δε, οι περιορισμοί αυτοί μπορεί να παραταθούν ανάλογα με την εξάπλωση της Όμικρον.

Βρετανία: Διπλασιασμός κρουσμάτων όμικρον

Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι μολύνσεις από τη νέα μετάλλαξη όμικρον διπλασιάστηκαν σε σχέση με χθες, φτάνοντας τις 3.201 από 1.691, ανεβάζοντας το σύνολο σε 14.909.

Οι κυβερνήσεις των χωρών που συνιστούν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν άλλη επιλογή από το να λάβουν μέτρα.

Ο «πρώτος υπουργός» της Ουαλίας, Μάρκ Ντρέικφορντ, δήλωσε ότι τα μέτρα είναι μονόδρομος «με την Όμικρον να βρίσκεται στον δρόμο μας». Τα νυχτερινά κέντρα στην Ουαλία θα κλείσουν από τις 27 Δεκεμβρίου, είναι το πρώτο από τα μέτρα που ανακοινώθηκε, ενώ θα εφαρμοστούν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης σε χώρους εργασίας και καταστήματα.

Η πρωθυπουργός της Σκοτίας, Νίκολα Στέρτζον, μίλησε για «τσουνάμι» μολύνσεων από το νέο στέλεχος που άρχισε να χτυπά τη χώρα. Οι πολίτες κλήθηκαν να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές τους και να μη συναντιούνται περισσότερα από τρία νοικοκυριά στις γιορταστικές κατ’ οίκον συγκεντρώσεις.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο πρόεδρος Μπάιντεν έκανα ακόμη μία έκκληση για εμβολιασμό, προειδοποιώντας τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί ότι έρχεται ένας χειμώνας με βαριά νοσούντες ή και πολλούς θανάτους εξαιτίας της Όμικρον.

Μίνι lockdown στη Δανία

Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ανακοίνωσε αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων και αναφερόμενη στην παραλλαγή Όμικρον δήλωσε: «Σε χρόνο ρεκόρ, άλλαξαν και πάλι οι κανόνες του παιχνιδιού»

Χαλάρωση μέτρων για εμβολιασμένους στην Αυστρία

Στον αντίποδα βρίσκεται η Αυστρία, με τις αρχές να προχωρούν σε προσωρινή, εποχική χαλάρωση του lockdown -λόγω Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς- αλλά αποκλειστικά για τους ανεμβολίαστους.

Επικαλούμενος τη μείωση των μολύνσεων ως αποτέλεσμα των μέτρων, ο υπουργός Υγείας Βόλφγκανγκ Μουκστάιν, δήλωσε πως «τα Χριστούγεννα πρέπει να μας δείξουν για άλλη μια φορά πόσο σημαντική είναι η επαφή με τους αγαπημένους μας και πόσο πολύτιμος είναι ο χρόνος μαζί τους».

Η Αυστρία ήταν η πρώτη χώρα στη δυτική Ευρώπη που επέβαλε lockdown τον περασμένο μήνα -το τέταρτο της πανδημίας. Με τα κρούσματα να μειώνονται από τότε, η κυβέρνηση προχώρησε σε χαλάρωση του πλήρους lockdown την περασμένη εβδομάδα, διατηρώντας πάντως τους περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους και τα σχέδια για υποχρεωτικό εμβολιασμό από τον Φεβρουάριο.

«Τις τελευταίες εβδομάδες κερδίσαμε ένα πλεονέκτημα που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε. Θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε μία παύση τα Χριστούγεννα και να θυμηθούμε τι είναι πραγματικά σημαντικό», δήλωσε ο Μουκστάιν σε δημοσιογράφους. Αν και οι ανεμβολίαστοι Αυστριακοί γενικά δεν επιτρέπεται να συναντούν πάνω από ένα πρόσωπο τη φορά από άλλο νοικοκυριό, θα τους δοθεί κατ’ εξαίρεση η δυνατότητα να παρευρεθούν σε συνανθροίσεις με έως 10 άτομα από τις 24 έως τις 26 Δεκεμβρίου καθώς και στις 31 Δεκεμβρίου, δήλωσε ο υπουργός Υγείας. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα αρθεί το μέτρο του περιορισμένου ωραρίου λειτουργίας του κλάδου φιλοξενίας.

Παρ’ όλα αυτά, η αυστριακή κυβέρνηση προετοιμάζεται για έκρηξη των μολύνσεων από την περισσότερο μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον. Έως τώρα έχει καταγράψει 75 κρούσματα Όμικρον. Ο υπουργός Υγείας δεν διευκρίνισε εάν το πλήρες lockdown θα επιστρέψει τον Ιανουάριο λόγω της Όμικρον, αλλά είπε ότι η χώρα βρίσκεται δύο με τρεις εβδομάδες πίσω από τη Δανία και τη Βρετανία, όπου η κατάσταση είναι ανησυχητική. «Δεν μπορώ και ούτε πρόκειται να αποκλείσω τίποτε για τον Ιανουάριο», δήλωσε.

Υγειονομικό πάσο στην Σουηδία

Η Σουηδία θα ζητήσει από τους επισκέπτες από άλλες σκανδιναβικές χώρες να φέρουν υγειονομικό πάσο για να διασχίσουν το σύνορό της καθώς αυξάνει σταδιακά τους περιορισμούς εν μέσω των αυξανόμενων κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού.

«Παρατηρούμε μια αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη, αλλά και στους γείτονές μας», δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας Μαγκνταλένα Άντερσον, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TT.

«Για τους επισκέπτες από οποιαδήποτε χώρα εκτός από τις σκανδιναβικές απαιτούμε ένα εμβολιαστικό πάσο. Σήμερα η κυβέρνηση θα αποφασίσει ότι τα ίδια θα ισχύουν και για τις σκανδιναβικές χώρες», πρόσθεσε η πρωθυπουργός. Οι νέοι κανονισμοί θα τεθούν σε ισχύ στις 21 Δεκεμβρίου, μετέδωσε το ΤΤ.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Νορβηγία αυστηροποίησε τους περιορισμούς για τον κορονοϊό σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον εν μέσω του επιπέδου ρεκόρ των μολύνσεων και νοσηλειών.

Επίσης, στην Ουκρανία η κυβέρνηση θα επεκτείνει από το τέλος Δεκεμβρίου τους περιορισμούς κατά του κορονοϊού για ένα ακόμη τρίμηνο, μέχρι τις 31 Μαρτίου, λόγω των χαμηλών επιπέδων εμβολιασμού, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντενίς Σμιγκάλ.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter