Ευρωβαρόμετρο: Το 53% των Ελλήνων διαφωνεί με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία

Ευρωβαρόμετρο: Το 53% των Ελλήνων διαφωνεί με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία
AP Photo/Andriy Andriyenko

Μια ενδιαφέρουσα διαφορά της Ελλάδας από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ενωση εμφανίστηκε στην έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για τον Ιούνιο του 2023. Το 64% των πολιτών στην ΕΕ υποστηρίζει τη χρηματοδότηση της αγοράς και προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία. Το ίδιο υποστηρίζει μόνο το 43% των Ελλήνων ενώ το 53% διαφωνεί.

Αυτή είναι η μεγάλη αντίθεση των Ελλήνων, οι οποίοι σε όλα τα άλλα συντάσσονται με τους Ευρωπαίους στο θέμα της Ουκρανίας. Δηλαδή, συμφωνούν με την ανθρωπιστική υποστήριξη, τη χρηματοδοτική στήριξη και την παραχώρηση καθεστώτος ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Επιπλέον οι Ελληνες εμφανίζονται περισσότερο από άλλους πολίτες της Ευρώπης υπέρ της υποδοχής των προσφύγων του πόλεμου.

Οι Ελληνες, σε αντίθεση με τους άλλους πολίτες της ΕΕ εκφράζουν διαφωνία και για τους χειρισμούς τόσο της ΕΕ όσο και της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο θέμα της Ουκρανίας, πράγμα που προφανώς αφορά την πολεμική εμπλοκή μέσω της αποστολής όπλων αφού σε όλα τα άλλα φαίνονται να συμφωνούν.

Μάλιστα, οι περισσότεροι Ελληνες κατακρίνουν δική τους κυβέρνηση (57%) παρά την ΕΕ (52%). Ισως επειδή τα όπλα που στέλνει αφειδώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ουκρανία έχουν ακριβοπληρωθεί από το υστέρημα του ελληνικού λαού.

Σε γενικές γραμμές, οι πολίτες της ΕΕ εκφράζουν υποστήριξη στις δράσεις της ΕΕ που λαμβάνονται ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το 88% των ερωτηθέντων στην ΕΕ και στην Ελλάδα, τάσσεται υπέρ της παροχής ανθρωπιστικής υποστήριξης στους ανθρώπους που επλήγησαν από τον πόλεμο.

Το 86% στην ΕΕ και το 88% στην Ελλάδα είναι υπέρ της υποδοχής στην ΕΕ των ανθρώπων που φεύγουν από τον πόλεμο. Το 75% (έναντι 66% στην Ελλάδα) εγκρίνει τη χρηματοδοτική στήριξη στην Ουκρανία και το 72% (έναντι 58% στην Ελλάδα) υποστηρίζει τις οικονομικές κυρώσεις στη ρωσική κυβέρνηση και σε ρωσικές εταιρείες και ιδιώτες.

Το 64% στην ΕΕ και το 56% στην Ελλάδα, συμφωνεί με την παραχώρηση καθεστώτος στην Ουκρανία ως υποψήφιας χώρας μέλους της ΕΕ.

Συνολικά, το 56% των πολιτών στην ΕΕ αλλά μόνο το 42% στην Ελλάδα δηλώνει ικανοποιημένο με την απάντηση της ΕΕ στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ το 54% στην ΕΕ και μόλις το 39% στην Ελλάδα δηλώνει ικανοποιημένο με την απάντηση της εθνικής τους κυβέρνησης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter