Ευρωβουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Άμεση λύση για το Ελληνικό Σχολείο Βρυξελλών

Ευρωβουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Άμεση λύση για το Ελληνικό Σχολείο Βρυξελλών

Από την μία μέρα στην άλλη το υπουργείο Παιδείας, χωρίς καμία απολύτως προειδοποίηση αποφάσισε το να κλείσει το Ελληνικό Σχολείο Βρυξελλών «Κεστεκίδειο», επικαλούμενο λόγους ασφαλείας του κτηρίου, πέντε ολόκληρους μήνες αφ’ ότου εμπειρογνώμονες είχαν πραγματοποιήσει σχετικούς ελέγχους.

Η συγκεκριμένη απόφαση συνιστά σοκ, τόσο για τους μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό όσο και για ολόκληρη την ελληνόφωνη κοινότητα των Βρυξελλών.

Η παραπάνω ενέργεια του υπουργείου προκάλεσε την άμεση αντίδραση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι οποίοι καταγγέλλουν πως τα συγκεκριμένα προβλήματα χρονίζουν, ενώ οι αρμόδιοι του υπουργείου Παιδείας αδιαφορούν.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι, το υπουργείο Παιδείας δεν κατέβαλε τα απαραίτητα χρήματα για την βελτίωση του κτηρίου, ούτε για την αγορά ή χρήση κάποιου άλλου χώρου, δεδομένο που φέρνει την ελληνική κυβέρνηση προ των ευθυνών της.

Μάλιστα, το υπουργείο Παιδείας πήρε την απόφαση να κλείσει το σχολείο χωρίς να έχει σταλεί το πόρισμα των τεχνικών εμπειρογνωμόνων ούτε στη Μητρόπολη Βελγίου – ιδιοκτήτες του κτηρίου – ούτε καν στις ελληνικές αρχές στο Βέλγιο (Πρεσβεία, Προξενείο, Συντονίστρια Εκπαίδευσης κλπ.).

Στο μεταξύ, 159 μαθητές του σχολείου, αλλά και δεκάδες άλλοι των απογευματινών ελληνικών τμημάτων, μένουν «στον αέρα», χωρίς να έχει προβλεφθεί κάτι για την περίπτωσή τους.

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απαιτούν να δοθεί άμεση λύση για το κτηριακό πρόβλημα μέχρι το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς και να υπάρξει συγκεκριμένος σχεδιασμός ώστε να βρεθεί άμεση λύση για επανέναρξη σε ασφαλείς συνθήκες ή μετεγκατάσταση του σχολείου από τον Σεπτέμβριο του 2023, σε ένα σύγχρονο ασφαλές κτήριο.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Άμεση λύση για το Ελληνικό Σχολείο Βρυξελλών – Η ελληνική παιδεία σε πλήρη απαξίωση και μαρασμό!

Σύσσωμη η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση να στεγάσει τα ελληνόπουλα που φοιτούν στο «Κεστεκίδειο» σε χώρο ασφαλή που να τηρεί όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές!

Χωρίς καμιά προειδοποίηση, το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε στις 15 Μαρτίου να κλείσει το αμιγές ελληνικό σχολείο «Κεστεκίδειο» στις Βρυξέλλες, λόγω ακαταλληλότητας του κτηρίου. Η απόφαση πάρθηκε, χωρίς να έχει σταλεί το σχετικό πόρισμα των τεχνικών εμπειρογνωμόνων ούτε στη Μητρόπολη Βελγίου – ιδιοκτήτες του κτηρίου – ούτε καν στις ελληνικές αρχές στο Βέλγιο (Πρεσβεία, Προξενείο, Συντονίστρια Εκπαίδευσης κλπ.), καταστρατηγώντας κάθε έννοια διαφάνειας.

Οι παραπάνω ενέργειες ελήφθησαν, ενώ δεν έχει βρεθεί λύση για τους 159 μαθητές του σχολείου, από νηπιαγωγείο ως λύκειο, όπως και για δεκάδες άλλους μαθητές απογευματινών ελληνικών τμημάτων γλώσσας, οι οποίοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή κυριολεκτικά «άστεγοι» με τους γονείς τους σε πανικό και απόγνωση.

Τον Οκτώβριο του 2022, μετά από αλλεπάλληλες οχλήσεις δασκάλων, καθηγητών, γονέων και Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών, κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας βρέθηκε στο σχολείο, διαπιστώνοντας σοβαρά προβλήματα όσον αφορά την ασφάλειά του. Ταυτόχρονα, όμως, το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει καταβάλει τα απαραίτητα χρήματα για την βελτίωση του κτηρίου ή για τη χρήση/αγορά κάποιου άλλου. Επίσης, η λύση που προτείνεται από το Υπ. Παιδείας για τηλεκπαίδευση επ’ αόριστoν, φάνηκε και κατά την πανδημία ότι δεν λειτουργεί, ούτε εκπαιδευτικά, ούτε πρακτικά, καθώς εργαζόμενοι γονείς δεν μπορούν να αφήσουν τα παιδιά τους μόνα τους στο σπίτι – ειδικά εκείνα της προεφηβικής ηλικίας.

Η Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπογραμμίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε λάβει εκ των προτέρων όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποφευχθεί το αναγκαστικό κλείσιμο του ελληνικού σχολείου, αφού πλέον δεν πληροί τις προϋποθέσεις ασφαλείας. Καταγγέλλει την αδιαφάνεια και αδιαφορία του Υπουργείου, καθώς είναι προφανές ότι μαθητές και προσωπικό βρίσκονταν σε κίνδυνο, όλο αυτό το διάστημα.

Δεν υπάρχουν δικαιολογίες περί έλλειψης χρημάτων, καθώς η γλώσσα και η παιδεία είναι το πιο σημαντικό στοιχείο της ταυτότητάς των Ελλήνων της Διασποράς, και η αγωνία των χιλιάδων Ελλήνων που ζουν στις Βρυξέλλες, αφορά το πως θα διατηρηθεί η εκμάθηση των ελληνικών ζωντανή στα παιδιά δεύτερης και τρίτης γενιάς που ζουν στο Βέλγιο, αλλά και στις οικογένειες των νέων μεταναστών.

Το Ελληνικό Σχολείο Βρυξελλών κλείνει και απαξιώνεται στα μάτια των Ελλήνων που ζουν μόνιμα ή περιστασιακά στις Βρυξέλλες. Με τον τρόπο αυτό, αναγκαστικά οδηγούνται είτε σε ιδιωτικές λύσεις, ή στην μόνιμη απομάκρυνσή τους από την ελληνική γλώσσα και παιδεία.

Αυτά αποτελούν όνειδος για τον Ελληνισμό της Διασποράς, μακριά από κάθε έννοια αληθινού πατριωτισμού και ενός ευνομούμενου κράτους της ΕΕ, πολύ περισσότερο ενός «επιτελικού κράτους αρίστων»!

Απαιτούμε άμεσα:
– Το Υπουργείο να βρει εναλλακτικό κτήριο για τους μαθητές έως το τέλος της σχολικής χρονιάς
– Να υπάρξει συγκεκριμένος σχεδιασμός και να βρεθεί άμεση λύση για επανέναρξη σε ασφαλείς συνθήκες ή μετεγκατάσταση του σχολείου από τον Σεπτέμβριο του 2023, σε ένα σύγχρονο ασφαλές κτήριο.
– Να μην υπάρξουν περικοπές σε παρατάσεις αποσπάσεων εκπαιδευτικών και προσωπικού, που θα απαξιώσουν περαιτέρω το σχολείο.»

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter