Ευρωβουλή: «Αλεξίσφαιρο» στον Μητσοτάκη από Έλληνες ευρωβουλευτές της… «αντιπολίτευσης» – Ποιοι προσπάθησαν να τον προφυλάξουν

Ευρωβουλή: «Αλεξίσφαιρο» στον Μητσοτάκη από Έλληνες ευρωβουλευτές της… «αντιπολίτευσης» – Ποιοι προσπάθησαν να τον προφυλάξουν
Kyriakos Mitsotakis, Prime Minister of Greece takes part in the panel discussion "European Green Deal, Anyone? " at the World Economic Forum in Davos, Switzerland, Thursday, Jan. 18, 2024. The annual meeting of the World Economic Forum is taking place in Davos from Jan. 15 until Jan. 19, 2024. (AP Photo/Markus Schreiber)

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να βγαίνει βαριά τραυματισμένος από τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Ευρωβουλής όπου υπερψηφίστηκε το ψήφισμα για την απελπιστική κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, όμως η ψηφοφορία κατέδειξε ότι οι… συμμαχικές δυνάμεις του Έλληνα πρωθυπουργού φτάνουν μέχρι τα βάθη της δήθεν επαναστατικής αντιπολίτευσης.

Οι Έλληνες ευρωβουλευτές που καταψήφισαν ή απείχαν στη σημερινή συνεδρίαση δεν περιορίστηκαν τελικά, όπως θα περίμενε κανείς, στην ευρωκοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.

Οι απόντες, οι διαφωνούντες και οι συμφωνούντες

Από την ψηφοφορία απουσίαζε για λόγους υγείας ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, καθώς έχει βρεθεί θετικός στον Covid-19. Απουσίαζε επίσης και ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος επίσης είχε δηλώσει ότι έχει προγραμματισμένο ιατρικό ραντεβού.

Ωστόσο, κατά του ψηφίσματος τάχθηκε και ο ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης Μανώλης Φράγκος, με το κόμμα σε ανακοίνωσή του να λέει ότι συμφωνεί σε γενικές γραμμές με το ψήφισμα αλλά δεν αποδέχεται την ευρεία χρήση της λέξης «μειονότητες» καθώς, όπως λέει, το καθιστά «εθνικά επικίνδυνο».

Δηλώνοντας «παρών», επιχείρησε να ελιχθεί και το ΚΚΕ. Θεωρητικοποιώντας τις διαφωνίες του σε μια εκτενή ανακοίνωση, το ΚΚΕ δήλωσε ότι οι ευρωβουλευτές του Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος ψήφισαν «παρών» υποστηρίζοντας ότι το ψήφισμα… «ξεπλένει την κυβέρνηση της ΝΔ» και ότι οι όποιες επισημάνσεις «γίνονται από τη σκοπιά των δήθεν “αξιών” της ΕΕ».

Αίσθηση προκαλεί και το γεγονός ότι κατά του ψηφίσματος τάχθηκε και η πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και κατηγορούμενη στην υπόθεση του Qatar-gate, Εύα Καϊλή, σε ένα προφανές «κλείσιμο του ματιού» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Έτσι λοιπόν, οι ευρωβουλευτές από κοινού με εκείνους της ΝΔ που καταψήφισαν, μετέτρεψαν τους εαυτούς τους σε «ασπίδες προστασίας» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, χωρίς βέβαια να καταφέρνουν να εμποδίσουν την υπερψήφιση του κειμένου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στην ψηφοφορία δεν παρέστη ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος πριν λίγες ημέρες εμφανίστηκε στα αγροτικά μπλόκα. Δεν είναι ακόμη σαφές αν η απουσία του από την ψηφοφορία αναδεικνύει ρήγματα εντός της κυβερνητικής παράταξης.

Τι αφορούσε το ψήφισμα

Το ψήφισμα στο οποίο έλληνες ευρωβουλευτές επιχείρησαν είτε δια της απουσίας τους, είτε δια της ψήφου τους, να προστατέψουν τον έλληνα πρωθυπουργό, αφορούσε τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κράτος δικαίου στη χώρα.

Είχε κατατεθεί από κοινού από τις 4 προοδευτικές πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, την Αριστερά, τους Πράσινους, του Σοσιαλδημοκράτες και το Renew.

Το ψήφισμα που υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου καταδικάζει τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, τις απειλές, τις καταχρηστικές μηνύσεις (και από το περιβάλλον του πρωθυπουργού) και την έλλειψη προόδου στην έρευνα για τη δολοφόνια του Γιώργου Καραϊβάζ.

Ακόμη εκφράζει ανησυχίες για τη συγκέντρωση των ΜΜΕ στα χέρια ολιγαρχών και τη διανομή των κρατικών επιδοτήσεων.

Ειδικά για το σκάνδαλο των υποκλοπών, το Εωρωκοινοβούλιο καταδικάζει τις υποκλοπές πολιτικών αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένων των ευρωβουλευτών.

Ζητεί να φύγει η ΕΥΠ από τον άμεσο έλεγχο του πρωθυπουργού και εκφράζει ανησυχίες για πολιτική πίεση, εκφοβισμό και παρενόχληση αξιωματούχων που ελέγχουν την κυβέρνηση.

Ακόμη το ψήφισμα αναφέρεται σε υπερβολική αστυνομική βία, τη σύνδεση της αστυνομίας με το οργανωμένο έγκλημα και κακομεταχείριση μεταναστών.

Κάνει λόγο για έλλειψη πολιτικής αμεροληψίας στην κοινοβουλευτική έρευνα για την καταστροφή του τρένου στα Τέμπη.

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης: Οι πρακτικές της Νέας Δημοκρατίας οδήγησαν τη χώρα σε καταδίκη από το Ευρωκοινοβούλιο

Αρβανίτης για διασυρμό Μητσοτάκη: Επισφραγίζεται η οικτρή κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα

Ευρωκοινοβούλιο: Πέρασε το ψήφισμα χαστούκι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για το Κράτος Δικαίου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter