Ευρωβαρόμετρο: Το 57% των Ελλήνων θεωρεί ότι έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή στην Ε.Ε.

Ευρωβαρόμετρο: Το 57% των Ελλήνων θεωρεί ότι έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή στην Ε.Ε.

Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση για την ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε τέλη Φεβρουαρίου 2019, τονίζει τη συνεχιζόμενη ισχυρή στήριξη για την ΕΕ, παρά την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού και του λαϊκισμού.

Το εαρινό Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το 2019, το οποίο καταγράφει τη στάση των πολιτών απέναντι στην ΕΕ τρεις μήνες πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές, αποκαλύπτει ότι παρά τις διάφορες εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ τα τελευταία χρόνια, το αίσθημα ενότητας δε δείχνει να αποδυναμώνεται. Η συνεχιζόμενη στήριξη για την ΕΕ συνοδεύεται από την πεποίθηση της ευρείας πλειοψηφίας (68%) ότι τα κράτη μέλη έχουν ωφεληθεί συνολικά από τη συμμετοχή τους στην ΕΕ – ποσοστό που αποτελεί ιστορικό υψηλό από το 1983.

Ακόμη, 61% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι βλέπουν θετικά τη συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ. Αυτό το ποσοστό αποδοχής αποτελεί επίσης ιστορικό υψηλό, στα ίδια επίπεδα με τις μετρήσεις της πιο πρόσφατης έρευνας του Ευρωβαρόμετρου πριν από έξι μήνες, ενώ παλιότερα συναντάται μόνο αμέσως μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989.

Το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών, το οποίο αποδίδεται εν μέρει στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ στο εσωτερικό της τα τελευταία χρόνια, έχει επίσης αλλάξει, καθώς μόλις 27% των Ευρωπαίων θεωρούν ότι η ΕΕ «δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό πράγμα», με αυξήσεις αυτού του ποσοστού να παρατηρούνται σε 19 χώρες. Ακόμη, 50% κατά μέσο όρο των ερωτηθέντων σε επίπεδο ΕΕ αισθάνεται ότι τα πράγματα δεν κινούνται στη σωστή κατεύθυνση είτε στην ΕΕ είτε στη χώρα τους. Ωστόσο, οι μισοί από τους ερωτηθέντες (51%) θεωρούν ότι η φωνή τους μετράει στην ΕΕ.

Όταν έρχεται η ώρα να κάνουν τις φωνές τους να μετρήσουν, στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μόνο ένας στους τρεις ευρωπαίους ξέρει ότι η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί το Μάιο και μόλις 5% μπορούσε να αναφέρει τις ακριβείς ημερομηνίες. 34% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ψηφίσουν, ενώ το 27% ανέφερε μάλλον θα κάνουν το ίδιο.

Οι προτεραιότητες των πολιτών έχουν μεταβληθεί περαιτέρω τους τελευταίους έξι μήνες. Η οικονομία και η ανάπτυξη (50%) και η ανεργία των νέων (49%) είναι τώρα στην κορυφή της λίστας, ακολουθούμενες από τη μετανάστευση (44%) και την κλιματική αλλαγή (43%), ενώ η καταπολέμηση της τρομοκρατίας πέφτει στην πέμπτη θέση με 41%. 54% των ερωτηθέντων θα ήθελαν να δουν το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ενισχύεται στο μέλλον, με γνώμονα την ανταπόκριση σε αυτά τα διεθνή προβλήματα.

Ελλάδα

Προσέγγιση έναντι της Ε.Ε.: 

Το 46% των Ελλήνων θεωρεί ότι η συμμετοχή της χώρας στην Ε.Ε. «είναι κάτι καλό», ενώ το 36% και 34% αντίστοιχα κρίνει ότι «δεν είναι ούτε καλό, ούτε κακό». Παράλληλα, το 57% στην Ελλάδα κρίνει ότι η χώρα έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή στην Ε.Ε., ενώ το 23% και 36% θεωρεί ότι δεν έχει ωφεληθεί.

Προτεραιότητες: 

Στο ερώτημα ποια θέματα πρέπει να τεθούν σε συζήτηση κατά προτεραιότητα κατά την προεκλογική συζήτηση, οι Έλληνες σε ποσοστό 85% (9 μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση) απαντούν «η αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων», σε ποσοστό 81% (-1 από την προηγούμενη μέτρηση) απαντούν «η οικονομία και η ανάπτυξη» και 59% η «μετανάστευση» (-5 από την προηγούμενη μέτρηση). Ακολουθούν «κοινωνική προστασία των πολιτών της ΕΕ» με 48% ( 8 μονάδες) και η «προστασία των εξωτερικών συνόρων» 38% (-1 μονάδα).

Άποψη: 

Επιπλέον το 74% (-9 μονάδες) των Ελλήνων (44% στην Ε.Ε.) διαφωνεί με το ότι «η άποψή μου μετράει στην ΕΕ», ενώ μόλις το 22% (6 μονάδες) συμφωνεί (51% στην ΕΕ).

Ημερομηνία των εκλογών: 

Το 57% των Ελλήνων απαντά σωστά στο ερώτημα για το πότε ακριβώς θα γίνουν οι ευρωεκλογές και το 28% αντίστοιχα δηλώνει ότι είναι «πολύ πιθανό» να ψηφίσει, το 26% λέει είναι «πιθανό», το 14% ότι είναι αρκετά πιθανό και «όχι πιθανό» δηλώνει το 31%.

Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: 

Το 14% σε Ελλάδα και ΕΕ εκτιμά ότι τα τελευταία χρόνια ο ρόλος του ΕΚ έχει ενδυναμωθεί, το 31% και 24% αντίστοιχα ότι έχει αποδυναμωθεί και το 47% και 41% ότι έχει μείνει ο ίδιος. Το 70% των Ελλήνων και το 54% των Ευρωπαίων θα ήθελε να δει το ΕΚ να παίζει ένα πιο σημαντικό ρόλο στην ΕΕ (9 και 6 μονάδες άνοδος από την προηγούμενη μέτρηση).

Κύπρος

Ημερομηνία των εκλογών: 

23% αύξηση (από 36% σε 59%) καταγράφει το Ευρωβαρόμετρο στο ποσοστό των Κυπρίων που δηλώνουν ότι γνωρίζουν την ημερομηνία των Ευρωεκλογών σε σχέση με το φθινόπωρο του 2018. Αντιθέτως, καταγράφεται πτώση 3% στον μέσο όρο των Ευρωπαίων πολιτών που γνωρίζουν την ημερομηνία των Ευρωπαϊκών εκλογών (από 41% σε 38%).

Brexit: 

Σε ερώτηση για το πώς θα αποφάσιζαν οι πολίτες σε ανάλογο δημοψήφισμα στη χώρα τους, ποσοστό της τάξης του 60% απάντησε πως θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής της Κύπρου στην Ένωση, 20% έξοδο και 20% δηλώνουν ότι δεν ξέρουν ή δεν είναι σίγουροι. Πανευρωπαϊκά ο σχετικός μέσος όρος κυμάνθηκε στο 68%. Σε σύγκριση με το Ευρωβαρόμετρο του Σεπτεμβρίου του 2018 παρατηρείται αύξηση της τάξης του 2% στην Κύπρο.

Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: 

Αξιοσημείωτη αύξηση (7%) παρατηρείται και στο ποσοστό των Κυπρίων (91%) που ζητούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διαδραματίζει σημαντικότερο ρόλο. Αύξηση κατά 6% σημειώνεται και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (54% – ποσοστό σαφώς πιο χαμηλό από την Κύπρο).

Θετική προσέγγιση έναντι της Ε.Ε.: 

Επιπρόσθετα περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (52%) δήλωσαν πως η συμμετοχή της Κύπρου στην Ε.Ε. είναι κάτι το καλό, ποσοστό όμως που παραμένει πιο χαμηλό από τον πανευρωπαϊκό μέσο όρο 61%. Μόνο το 13% έχει αρνητική άποψη για τη συμμετοχή της Κύπρου στην Ένωση.

Οικονομία και καταπολέμηση της ανεργίας: 

Τέλος, οι Κύπριοι ερωτηθέντες επέλεξαν τόσο την οικονομία και την ανάπτυξη, όσο και την ανεργία των νέων ως τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία πρέπει να συζητηθούν στην προεκλογική εκστρατεία των Ευρωεκλογών. Για ακόμη μια φορά κατατάσσουν την Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας ψηλά στις προτιμήσεις τους.

Πληροφορίες της έρευνας

Η συλλογή στοιχείων έλαβε χώρα το διάστημα 19 Φεβρουαρίου – 4 Μαρτίου 2019 σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 27.973 Ευρωπαίων επί του γενικού πληθυσμού με ηλικία 15 ετών και άνω. Λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική κατάσταση κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι μέσες τιμές για την ΕΕ έχουν υπολογιστεί στη βάση των 27 κρατών μελών, με τα αποτελέσματα για το Ηνωμένο Βασίλειο να εμφανίζονται ως πρόσθετες πληροφορίες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter