Ευρωβουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: «Το ευρωκοινοβούλιο δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων»

H ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Κριτική στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που εγκρίθηκε σήμερα ασκούν οι Ευρωβουλευτές τουΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία -Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανιτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κούλογλου και Έλενα Κουντουρά-με κοινή δήλωσή τους.

Όπως αναφέρουν «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το μόνο δημοκρατικά εκλεγμένο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων ώστε να ξεπεράσει την πεπατημένη των συμβιβασμών και την λογική του να μην υπερβεί τα όρια των απαιτήσεων των Κυβερνήσεων της Γερμανίας και της Ολλανδίας».

Η δήλωση των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία:

«Η ΕΕ αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή κρίση που έχει στοιχίσει χιλιάδες ζωές, προκαλεί μεγάλη ύφεση και ανεργία και οι συνέπειές της θα μας ακολουθούν για χρόνια.

Μετά την απαράδεκτη ασυμφωνία των αρχηγών κρατών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την απογοητευτική απόφαση του Eurogroup, τις ανεπαρκείς προτάσεις της Κομισιόν, καθώς και την πρωτοφανή προσπάθεια αποκλεισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τις διαβουλεύσεις κορυφής,το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που εγκρίθηκε σήμερα κάνει κάποια θετικά βήματα.Δεν προτείνει, όμως, γενναίες λύσεις, αποφεύγοντας έτσι να μεταφέρει ένα ηχηρό μήνυμα ισχυρής ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας που περιμένουν οι ευρωπαίοι πολίτες. Ούτε ασκεί κριτική στα λάθη του παρελθόντος που αναπαράγονται από το Eurogroup και την Κομισιόν.

Εν μέσω πανδημίας και οικονομικού ολοκαυτώματος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το μόνο δημοκρατικά εκλεγμένο όργανο της ΕΕ, όφειλε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να ξεπεράσει την πεπατημένη των συμβιβασμών και τη λογική του να μην υπερβεί τα όρια των απαιτήσεων των κυβερνήσεων της Γερμανίας και της Ολλανδίας και να απαιτήσει άμεσα, δίκαια και ριζοσπαστικά μέτρα για την προστασία των πολιτών και των εργασιακών δικαιωμάτων, την ανάκαμψη της οικονομίας, την προστασία του περιβάλλοντος, την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, τη θωράκιση της δημοκρατίας και τη διαφύλαξη του κράτους δικαίου και της ελευθερίας του Τύπου ως ασπίδα ενάντια σε ολοκληρωτικές παρεκκλίσεις.

Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε λύσεις σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο που έχουν στον πυρήνα τους τις αξίες της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Λύσεις όπως η αμοιβαιοποίηση του χρέους με την έκδοση κορονοομολόγων χωρίς ασφυκτικούς όρους και η δραστική αύξηση του πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ σε σχέση με τις προτάσεις του Συμβουλίου και της Κομισιόν, με αυξημένα κονδύλια για τη δημόσια υγεία, την κοινωνική, οικονομική και περιφερειακή συνοχή, τη στήριξη της απασχόλησης και το περιβάλλον.»

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.