Ευρωεκλογές 2019: Ανοικτή μάχη

Ευρωεκλογές 2019: Ανοικτή μάχη

Η_x000D_
έρευνα του Documento διεξάχθηκε σε περίοδο αυξανόμενης έντασης_x000D_
καθώς βρισκόμαστε δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές. 

Συνέπεσε επίσης με την εξαγγελία ενός νέου πακέτου μέτρων αποκατάστασης της κανονικότητας από τον πρωθυπουργό. Πράγματι είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθούν τα ποσοστά των κομμάτων στις ευρωεκλογές, καθώς το σώμα γνωρίζει ότι το αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στη ζωή του συγκριτικά με το αποτέλεσμα των βουλευτικών.

Αυτό σημαίνει ότι το κριτήριο της ψήφου δεν είναι ξεκάθαρο και δεν θα είναι έως τη μέρα της κάλπης. Εάν συνυπολογίσουμε όλα αυτά, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ένα τυχαίο γεγονός είναι ικανό να αλλάξει την ψήφο πολλών συμπολιτών μας εφόσον το κόστος αυτής της αλλαγής είναι σχετικά μικρό. Παρ’ όλα αυτά, με τα δεδομένα που παρουσιάζονται σήμερα είμαστε σε θέση να διατυπώσουμε δύο συμπεράσματα: α) Η πιθανότητα ανατροπής της πρώτης θέσης θα ήταν περίπου 9% εάν οι ευρωεκλογές διεξάγονταν τη στιγμή της έρευνας. β) Σε περίπτωση νίκης της Νέας Δημοκρατίας η μέγιστη διαφορά των δύο κομμάτων θα ήταν 7,6%. Είναι προφανές ότι αυτή η εκλογική μάχη είναι ανοιχτή, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ισχνό προβάδισμα, ενώ η συμμετοχή θα παίξει σημαντικό ρόλο, αφού όσο μεγαλύτερη είναι τόσο πιο πιθανό είναι να αυξηθεί η συσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος. Επίσης, ακόμη δεν έχουμε τη δυνατότητα να εκτιμήσουμε τον αντίκτυπο των επικείμενων νομοθετημάτων της κυβέρνησης, αν και γνωρίζουμε τις προτεραιότητες του εκλογικού σώματος και των υποκατηγοριών του.

Για τα παραπάνω είμαστε κατά 95% σίγουροι και δεν συνιστούν πρόβλεψη αποτελέσματος. Για την τελική πρόβλεψη αποτελέσματος θα επανέλθουμε σε νέα δημοσίευση.

* O Γιάννης Σκλίας είναι πολιτικός επιστήμονας της VOX POP Analysis

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter