Ευρωκοινοβούλιο: Εγκρίθηκε η προστασία των καταμηνυτών ατασθαλιών

Ευρωκοινοβούλιο: Εγκρίθηκε η προστασία των καταμηνυτών ατασθαλιών

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε σήμερα τον κανονισμό που παρέχει προστασία, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, στους καταμηνυτές ατασθαλιών οι οποίοι θα μπορούν να ενημερώνουν απευθείας την κοινή γνώμη για κάποια απάτη, χωρίς να φοβούνται αντίποινα ή ότι θα ασκηθεί δίωξη σε βάρος τους.

Με 591 ψήφους υπέρ, 29 κατά και 33 αποχές οι ευρωβουλευτές, που συνεδριάζουν στο Στρασβούργο για τελευταία φορά πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου, ενέκριναν το κείμενο αυτό. Βασικός στόχος: “να προστατευθεί και να ενθαρρυνθεί η υπόδειξη παραβιάσεων της νομοθεσίας της ΕΕ”.

Από τα Panama Papers μέχρι την Cambridge Analytica, τα Luxleaks και το Dieselgate, μια σειρά σκανδάλων αποκαλύφθηκαν τα τελευταία χρόνια από καταμηνυτές ατασθαλιών, οι οποίο επέλεξαν να φέρουν στο φως κάποια παράβαση ή κάποια απειλή, επικαλούμενοι το γενικό συμφέρον. Και ορισμένοι από τους ανθρώπους αυτούς αντιμετώπισαν κατόπιν απειλές, πιέσεις, ακόμη και δικαστικές διώξεις, όπως ο Αντουάν Ντελτούρ ο οποίος είχε στείλει σε έναν πρώην συνάδελφό του έγγραφα σχετικά με την υπόθεση Luxleaks.

Σήμερα, οι Ευρωπαίοι καταμηνυτές ατασθαλιών δεν υπόκεινται στους ίδιους κανόνες στις χώρες της ΕΕ. Μόνο δέκα από αυτές (όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο) τους παρέχουν πλήρη δικαστική προστασία.

Η νέα νομοθεσία απαγορεύει κάθε μορφής αντίποινα σε βάρος των ανθρώπων αυτών αλλά και όσων τους βοήθησαν, όποιος και αν είναι ο τρόπος που επέλεξαν για να αποκαλύψουν τις πληροφορίες που διαθέτουν.

Το κείμενο θα πρέπει να λάβει την έγκριση και των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ. Η κάθε χώρα θα έχει στη διάθεσή της δύο χρόνια ώστε να εφαρμόσει πλήρως τον νέο κανονισμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter