Ευρωκοινοβούλιο: Επανέρχεται η βίζα για πολίτες τρίτων χωρών

Ευρωκοινοβούλιο: Επανέρχεται η βίζα για πολίτες τρίτων χωρών

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε νέο σχετικό κανονισμό που επαναφέρει την υποχρέωση θεώρησης διαβατηρίου (βίζα) για τους υπηκόους τρίτων χωρών.

Το μέτρο, θα ισχύει στις περιπτώσεις που χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζουν σημαντική αύξηση της παράνομης μετανάστευσης ή κινδύνους ασφάλειας.

Η ρύθμιση εγκρίθηκε με 485 ψήφους υπέρ, 132 κατά και 21 αποχές.

Σύμφωνα με τον νέο ευρωπαϊκό κανονισμό, οι συμφωνίες απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης που έχει συνάψει η Ε.Ε. με τρίτες χώρες θα μπορούν να ανασταλούν, κάτι που σημαίνει ότι οι πολίτες των τρίτων χωρών θα υποχρεούνται να προχωρούν σε έκδοση βίζας εάν επιθυμούν να εισέλθουν στην Ε.Ε. Η αναστολή θα πραγματοποιείτε σε μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

-σημαντική αύξηση του αριθμού των υπηκόων της εκάστοτε τρίτης χώρας στους οποίους έχει αρνηθεί η είσοδος στην ΕΕ ή διαμένουν παράνομα στην επικράτεια της ΕΕ

-σημαντική αύξηση των αβάσιμων αιτήσεων για άσυλο

-μειωμένη συνεργασία στον τομέα της επανεισδοχής (επιστροφές μεταναστών)

-αύξηση των κινδύνων ή των άμεσων απειλών για τη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια που σχετίζονται με τους υπηκόους της εν λόγω τρίτης χώρας.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και τα κράτη – μέλη της ΕΕ θα μπορούν να ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό αναστολής της απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης. Το νομοθετικό κείμενο υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι η απόφαση για προσωρινή αναστολή της απαλλαγής από την έκδοση βίζας θα πρέπει να βασίζεται σε «αντικειμενικά δεδομένα».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter