Ευρωκοινοβούλιο: Οι Φιλελεύθεροι και Σοσιαλδημοκράτες λένε «Ναι» στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - «Όχι» από την Αριστερά

Η πολιτική ομάδα των φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα στηρίξει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της. Ανάλογη ήταν και η στάση των Σοσιαλδημοκρατών. 

"Η ομάδα μου θα στηρίξει σήμερα την κυρία φον ντερ Λάιεν. Ανυπομονούμε να εργαστούμε εντατικά μαζί της για να οδηγήσουμε την Ευρώπη προς τα εμπρός. Υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά μας. Ας ανανεώσουμε μαζί την Ευρώπη", είπε ο Ντάτσιαν Τσιόλος, ο επικεφαλής του Renew Europe, στο οποίο έχουν ενταχθεί και οι μακρονικοί ευρωβουλευτές.

Με τη στήριξη των φιλελευθέρων η Γερμανίδα πολιτικός πλησιάζει στον στόχο της: να εξασφαλίσει την πλειοψηφία που χρειάζεται για να διαδεχτεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Επιτροπής τον προσεχή Νοέμβριο.

Η ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατικών θα στηρίξει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν

Η ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατικών (S&D) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέφερε μέσω του Twitter ότι θα στηρίξει την Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη σημερινή ψηφοφορία.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η πολιτική ομάδα σημειώνεται ότι μετά την "έντονη" συνεδρίαση των μελών της, η πλειοψηφία συμφώνησε ότι οι γραπτές δεσμεύσεις που ανέλαβε η φον ντερ Λάιεν όσον αφορά την προώθηση των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που ζήτησαν οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, καθώς και οι "περαιτέρω διευκρινίσεις" που έδωσε στη συζήτηση που έγινε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμερα το πρωί, σημαίνουν ότι θα την στηρίξουν, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρήσει αυτές τις δεσμεύσεις της.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χρειάζεται 374 ψήφους για να εκλεγεί. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί τη στήριξη όχι μόνο των 182 ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αλλά και τις ψήφους των 153 μελών της S&D και των 108 της φιλελεύθερης ομάδας Renew Europe.

Η αυστηρή απάντηση του επικεφαλής της Ευρωομάδας της Αριστεράς στην υποψήφια για την προεδρία της Κομισιόν 

«Το δικό μας πρόγραμμα για το μέλλον της ΕΕ είναι μια κοινωνική Ευρώπη, με αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Αυτά που μας είπατε δεν έχουν καμιά σχέση με το δικό μας όραμα και γι' αυτό θα σας καταψηφίσουμε»

Ο Μάρτιν Σίρντεβαν, προεδρεύων της Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL μιλώντας προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποψήφια για την Προεδρία της Κομισιόν ανέφερε:

«Είμαστε η μόνη πολιτική ομάδα που τάσσεται κατηγορηματικά υπέρ του τέλους της λιτότητας. Πρέπει επιτέλους να έρθετε σε ρήξη με αυτή τη νεοφιλελεύθερη πολιτική. 113 εκατ. άνθρωποι ζουν σε καθεστώς φτώχειας στην ΕΕ.»

«Θέλουμε μια υποψήφια που θα έρθει σε σύγκρουση με τις μεγάλες επιχειρήσεις για τους φορολογικούς παραδείσους.»

«Τα χρήματα που θέλετε να επενδυθούν σε εξοπλισμούς θα λείψουν από την παιδεία και την υγεία.»

«Κάθε μέρα πεθαίνουν άνθρωποι στη Μεσόγειο ενώ εκείνοι που υπερασπίζονται τα κοινωνικά δικαιώματα, ποινικοποιούνται.»

«Το δικό μας πρόγραμμα για το μέλλον της ΕΕ είναι μια κοινωνική Ευρώπη, με αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Αυτά που μας είπατε δεν έχουν καμιά σχέση με το δικό μας όραμα και για αυτό θα σας καταψηφίσουμε.»

Η ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόκειται να ξεκινήσει στις 19.00 (ώρα Ελλάδας).

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.