Ευρωκοινοβούλιο: «Πράσινο φως» για τη νομοθετική προώθηση της τεχνητής νοημοσύνης στην ΕΕ

Ευρωκοινοβούλιο: «Πράσινο φως» για τη νομοθετική προώθηση της τεχνητής νοημοσύνης στην ΕΕ

Το πράσινο φως έδωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη θέσπιση νομοθεσίας που θα διέπει την προώθηση και τη χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης στην ΕΕ, για τις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να αυξήσει τις σχετικές ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις σε 20 δισ. ευρώ ετησίως.

Ειδικότερα, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε τρεις εκθέσεις που περιγράφουν τους τρόπους με τους οποίους η ΕΕ μπορεί να ρυθμίσει καλύτερα την τεχνητή νοημοσύνη για να ενισχυθούν τα ηθικά πρότυπα, η καινοτομία, και η εμπιστοσύνη στην τεχνολογία.

Οι ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι οι κανόνες πρέπει να είναι ανθρωποκεντρικοί. Η έκθεση προτείνει τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να διασφαλιστεί η διαφάνεια, η ασφάλεια και η λογοδοσία, αλλά και τον τρόπο πρόληψης των διακρίσεων και των προκαταλήψεων, την προώθηση της κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευθύνης και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Όσον αφορά στα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, το Ευρωκοινοβούλιο υπογράμμισε τη σημασία ύπαρξης ενός αποτελεσματικού συστήματος για περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Το σύστημα αυτό θα περιλαμβάνει δικλείδες ασφαλείας για την προστασία καινοτόμων προγραμματιστών μέσω του συστήματος διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της ΕΕ.

Ωστόσο, οι απαιτήσεις αυτές δε θα πρέπει να αποβούν σε βάρος των συμφερόντων των ανθρώπων – δημιουργών. Μεταξύ των εκκρεμών ζητημάτων συγκαταλέγεται ο καθορισμός της ιδιοκτησίας ενός έργου που δημιουργείται εξ ολοκλήρου με χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης

Το Κοινοβούλιο εξετάζει ακόμα ένα ευρύ φάσμα άλλων ζητημάτων σχετικών με την τεχνητή νοημοσύνη, που αφορούν:

– στην πολιτική και στρατιωτική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

– στο ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τον οπτικοακουστικό τομέα

– στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στο ποινικό δίκαιο

Επίσης, ενόψει της πρότασης για την τεχνητή νοημοσύνη που αναμένεται να παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές του 2021, το Ευρωκοινοβούλιο συγκρότησε ειδική επιτροπή για την τεχνητή νοημοσύνη στην ψηφιακή εποχή (AIDA) ώστε να εξετάσει τον αντίκτυπο της στην οικονομία της ΕΕ.

Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί σημαντικό κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού της κοινωνίας. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τη ζωή του χωρίς τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης σε πολλά αγαθά και υπηρεσίες, ενώ επίκεινται ακόμα περισσότερες αλλαγές, μεταξύ άλλων, στον χώρο της εργασίας, των επιχειρήσεων, της οικονομίας, της υγείας, της ασφάλειας, της γεωργίας.

Η τεχνητή νοημοσύνη διαδραματίζει επίσης κεντρικό ρόλο στην Πράσινη Συμφωνία και την ανάκαμψη της ΕΕ μετά τον COVID-19

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter