Ευρωπαϊκά κονδύλια: Οι Βρυξέλλες δεν ξέρουν ακόμα αλλά η ελληνική κυβέρνηση ξέρει!

Ευρωπαϊκά κονδύλια: Οι Βρυξέλλες δεν ξέρουν ακόμα αλλά η ελληνική κυβέρνηση ξέρει!

Είναι η δουλειά του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού εκπροσώπου να διαφημίζουν το έργο τους ωστόσο όλα έχουν κάποιο όριο.

Χωρίς απόφαση και μάλιστα με τόσες ενστάσεις και αστερίσκους, ενώ δεν ξέρεις ακόμα που θα κάτσει η μπίλια, και μάλιστα τη στιγμή που το παρελθόν δεν έχει ξεχαστεί, είναι καλό να κρατάς μικρό καλάθι.

Ο λόγος για τα χρήματα που θα δοθούν για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, άλλα ως επιχορηγήσεις (στην πρόταση 500 δισ. ευρώ) και άλλα ως δάνεια(στην πρόταση 250δισ. ευρώ).

Με τις ευρωπαϊκές διαδικασίες να είναι σε εξέλιξη, με τον Σόιμπλε (ναι τον γνωστό) να επιχαίρει, με την Αυστρία, την Ολλανδία και άλλες χώρες να έχουν πολλές αντιρρήσεις για τους όρους αυτών των δανείων, είναι καλό να έχεις πιο συγκρατημένο λόγο.

Οι υπερασπιστές της δημοσιονομικής ορθοδοξίας (Ολλανδία, Αυστρία, Δανία και Σουηδία) υποστηρίζουν ότι η οικονομική βοήθεια πρέπει να χορηγηθεί μόνο μέσω δανείων τα οποία θα πρέπει να αποπληρωθούν. Και τα δάνεια έχουν όρους…

«Αναμένω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα λάβει επίσης υπόψη και τις ιδέες της Αυστρίας, της Δανίας, της Σουηδίας και της Ολλανδίας», έχει δηλώσει ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάσιαν Κουρτς προσθέτοντας πως έχει υποχρεώσεις απέναντι στους πολίτες της Αυστρίας.

Και τα ζητούμενα είναι δύο:

  • Πως θα δοθούν αυτά τα χρήματα (πέραν του πότε) από την Ε.Ε. προς τις χώρες και με ποιους όρους, και
  • Πως θα πέσουν στην αγορά της κάθε χώρας.

Σήμερα πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας εμφανίστηκε στον ΑΝΤ1 να είναι πολύ σίγουρος πως δεν θα υπάρχουν μνημονιακοί όροι. Προϋποθέσεις δηλαδή που μια χώρα οφείλει να κάνει για να μπορέσει να πάρει αυτά τα χρήματα.

Είναι οι όροι της λιτότητας και του ξεπουλήματος που μας επέβαλαν στο παρελθόν, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, τα υποχρεωτικά πλεονάσματα, οι αυξήσεις σε ΦΠΑ και το ΤΑΙΠΕΔ με τις πωλήσεις των δικών μας ασημικών.

Διαβάστε επίσης: Κρύβει προαπαιτούμενα και σκληρή εποπτεία το πακέτο βοήθειας της ΕΕ; – Οι πανηγυρισμοί Μητσοτάκη και η άνευ όρων αποδοχή του ESM

Αλλά και μια άλλη αποστροφή του κυρίου Πέτσα μας βάζει σε υποψίες:

«Σκοπός μας είναι, τα χρήματα αυτά να τα επενδύσουμε και όχι να τα ξοδέψουμε. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να μεταμορφωθεί προς το καλύτερο.»

Λίγο αργότερα ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε στο υπουργικό: «Δεν θα σκορπίσουμε τα χρήματα στους τέσσερις ανέμους με την ανεμελιά του νεόπλουτου. Αυτή, νομίζω, η φράση θα πρέπει να περιγράφει τον τρόπο και την ευθύνη την οποία πρέπει όλοι να δείξουμε για την αξιοποίηση αυτού του πολύ σημαντικού ευρωπαϊκού κεφαλαίου, το οποίο τίθεται στη διάθεση της χώρας μας.»

Το θέμα είναι πως το αντιλαμβάνεται αυτό η ΝΔ. Γιατί ως τώρα το να ρίχνεις στην αγορά χρήμα υπέρ των εργαζομένων ήταν «λαϊκισμός» αλλά το να τα δίνεις για (συχνά) υποτιθέμενες επενδύσεις ήταν το ορθό και συνετό.

Το να αυξάνεις μισθούς και συντάξεις ήταν λαϊκισμός αλλά ήταν νεοφιλελεύθερα ορθό να χαρίζεσαι στους έχοντες, στους καναλάρχες και στο μεγάλο κεφάλαιο. 

Εξάλλου οι απευθείας αναθέσεις, τα ρουσφέτια, η στήριξη των ημετέρων, δεν προοιωνίζουν κάτι καλό.

Η αλήθεια είναι πως με τόσους επενδυτές και σωστές αποφάσεις που επί δεκαετίες έλεγαν ότι έπαιρναν, η χώρα θα έπρεπε να ήταν σε επίπεδο ανάπτυξης κάτι μεταξύ Σουηδίας και Ελβετίας…

Γι αυτό αμφιβάλλεις και κρατάς μικρό καλάθι.

Γιατί τρομάζεις με τόσα χρήματα που έχουν «φαγωθεί» μέχρι σήμερα! 

Διαβάστε επίσης: Κομισιόν: Πρόταση για €22,5 δισ. επιχορήγηση στην Ελλάδα αλλά και δάνειο €9,5 δισ. με άγνωστους όρους

Διαβάστε επίσης: Μικρό καλάθι κρατά ο ΣΥΡΙΖΑ για το Ταμείο Ανασυγκρότησης

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter