Ευρωπαϊκή Ένωση κατά Ορτέγκα για τις συνθήκες στη Νικαράγουα

Ευρωπαϊκή Ένωση κατά Ορτέγκα για τις συνθήκες στη Νικαράγουα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απείλησε σήμερα την κυβέρνηση της Νικαράγουας ότι «θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία της» για να τιμωρήσει την καταστολή διαδηλώσεων της κοινωνίας των πολιτών και την επιδείνωση του κράτους δικαίου στη χώρα.

«Το Συμβούλιο είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει όλα τα πολιτικά εργαλεία του για να συνεισφέρει σε μια ειρηνική επίλυση μέσω διαπραγματεύσεων της σημερινής κρίσης και για να αντιδράσει σε μια νέα επιδείνωση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του κράτους δικαίου», προειδοποίησαν σε δήλωσή τους οι κυβερνήσεις της ΕΕ.

Ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών Ζοζέπ Μπορέλ ήταν πιο σαφής. «Τα μέτρα μπορούν να είναι υποστήριξη ή κυρώσεις», εξήγησε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για μια σύνοδο με τους ομολόγους του της ΕΕ.

Οι Ευρωπαίοι καταγγέλλουν τη «βάναυση» καταστολή διαδηλώσεων στη Νικαράγουα από τον Απρίλιο 2018 και θεωρούν πως «τα πρόσφατα μέτρα που έχουν στόχο τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης αποτελούν ένα νέο πλήγμα κατά της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των ελευθεριών του πολίτη, πράγμα που επιδεινώνει την πολιτική και κοινωνική κρίση».

«Δεν μπορεί να υπάρξει εκεί συμφιλίωση χωρίς έναν διαφανή εθνικό διάλογο, με τη συμμετοχή όλων και εποικοδομητικό, ανάμεσα σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, και χωρίς δικαιοσύνη για όλα τα θύματα», υπογραμμίζεται στη δήλωση.

«Η ΕΕ είναι έτοιμη να υποστηρίξει μια μεσολάβηση αποοδεκτή απ’ όλα τα μέρη και εκλογικές μεταρρυθμίσεις», προστίθεται στη δήλωση.

Από τις 18 Απριλίου, η Νικαράγουα συγκλονίζεται από μια πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση και οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του 73χρονου προέδρου Ντανιέλ Ορτέγκα, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2007, και της συζύγου του και αντιπροέδρου Ροσάριο Μουρίγιο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter