Ευρωπαϊκή στήριξη σε Τσίπρα – Δυσφορία για Βερολίνο

Ευρωπαϊκή στήριξη σε Τσίπρα – Δυσφορία για Βερολίνο

Την δημόσια στήριξη του Πιερ Μοσκοβισί, του Φρανσουά Ολάντ και του Γάλλου ΥπΟικ Μισέλ Σαπέν έχει λάβει από το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας, αναφορικά με τα μέτρα ελάφρυνσης που έχει εξαγγείλει η ελληνική κυβέρνηση.



Μάλιστα, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως «Υποστηρίζω τις αποφάσεις που λήφθηκαν στο Eurogroup. Το Eurogroup αποφάσισε να ελαφρύνει το ελληνικό χρέος, μάλιστα όχι ικανοποιητικά ακόμα», ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι δυνατό «να υπάρχει απαίτηση για επιπλέον προσπάθειες από την Ελλάδα ή να αποτρέψουν την κυβέρνηση να πάρει κυρίαρχες αποφάσεις εντός του πλαισίου των δεσμεύσεων που έχει λάβει εδώ στις Βρυξέλλες προκειμένου βρεθεί μία λύση για το μέλλον της Ελλάδας».

«Είμαι υπέρ της αξιοπρεπούς αντιμετώπισης της Ελλάδας, προκειμένου να μείνει στην Ευρωζώνη και να επιτευχθεί μία λύση για το χρέος που θα επιτρέψει σταθερότητα στη χώρα και την Ευρώπη» κατέληξε ο Φρανσουά Ολάντ.

Από πλευράς του, ο Πιερ Μοσκοβισί ήταν σαφής, τονίζοντας πως η Ελλάδα δε λαμβάνει στήριξη από μόνο μία χώρα.  Ο Γάλλος Επίτροπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η στάση αυτή παραβιάζει τη συμφωνία που, ούτως ή άλλως, προέβλεπε την άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση. Παράλληλα, ο κ. Μοσκοβισί επανέλαβε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την εκτίμηση ότι είναι δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης τα εν λόγω μέτρα, δεδομένου ότι δεν έχει καμία επίπτωση στους στόχους της συμφωνίας η κοινωνική αναδιανομή της υπεραπόδοσης των εσόδων.

Σε γραμμή Μοσκοβισί και ο Μάρτιν Σουλτς. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -σε πολύ θετικό κλίμα- συμφώνησε ότι θα μπορούσε να βρεθεί λύση με την πρόταση για πρωτογενή πλεονάσματα 2,5% +1%.

Ως προς τα μέτρα στήριξης ο κ. Σούλτς ήταν σε «γραμμή» Μοσκοβισί: «Είναι αδιανόητο να υπάρξει πρόβλημα γι’ αυτούς τους λόγους που θα θέσει σε κίνδυνο όλη την Ευρώπη. Πρέπει να βρεθεί λύση, το αργότερο, μέσα στο Ιανουάριο».

Ο δε Μισέλ Σαπέν,ο Γάλλος ΥπΟικ, σε μία έμμεση αναφορά προς τη Γερμανία,  δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως «Οι μεμονωμένες απόψεις δεν αποτελούν συλλογικές απόψεις του Eurogroup».

«Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα εφαρμοσθούν», επέμεινε ο Μισέλ Σαπέν, υπενθυμίζοντας ότι η απόφαση αυτή είναι «το πρώτο βήμα εκ μέρους των χωρών του Eurogroup προκειμένου να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους προς την Ελλάδα».

Ντροπιαστική και απαράδεκτη χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών στο ευρωκοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα. «Στηρίζουμε την Ελλάδα, τον ελληνικό λαό και τις ελληνικές αρχές» τόνισε ο κ. Πιτέλα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter