Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον Πουιτζντεμόντ – Προφυλακίστηκαν 9 υπουργοί της Καταλονίας

Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον Πουιτζντεμόντ – Προφυλακίστηκαν 9 υπουργοί της Καταλονίας

Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Κάρλες Πουιτζντεμόντ εξέδωσε Ισπανός δικαστής. 

Σύμφωνα με την καταλανική εφημερίδα La Vanguardia, το ένταλμα στρέφεται και εναντίον τεσσάρων μελών της κυβέρνησής του που έφυγαν μαζί του και βρίσκονται στο Βέλγιο.

Μια εκπρόσωπος του Ανωτάτου Δικαστηρίου που ρωτήθηκε για το θέμα, δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ότι εκδόθηκε το ένταλμα αυτό που είχε ζητηθεί νωρίτερα από τις εισαγγελικές αρχές, επειδή ο Πουιτζντεμόντ και οι τέσσερις πρώην υπουργοί δεν ανταποκρίθηκαν στην κλήτευσή τους.

Παράλληλα, η δικαστής διέταξε την προφυλάκιση εννέα μελών του υπουργικού συμβουλίου του Πουιτζντεμόντ, συμπεριλαμβανομένου και του αντιπροέδρου της κυβέρνησής του, Οριόλ Ζουνκέρας.

Ο ένας από τους εννέα πρώην υπουργούς, ο Σάντι Βίλα, που παραιτήθηκε πριν κηρυχθεί μονομερώς η ανεξαρτησία, την περασμένη Παρασκευή, και πιέζει ώστε να βρεθεί μια διέξοδος μέσω διαπραγματεύσεων, μπορεί να αφεθεί ελεύθερος με την καταβολή εγγύησης ύψους 50.000 ευρώ.

Το μήνυμα Πουιτζντεμόντ

Σε συνέντευξή του στην ολλανδόφωνη εφημερίδα του Βελγίου De Morgen ο δικηγόρος του Κάρλες Πουιτζντεμόντ, ο Πολ Μπέκερτ, αναφέρει ότι ο έκπτωτος πρόεδρος της Καταλονίας δεν εμπιστεύεται στο παραμικρό την ισπανική δικαιοσύνη και διατυπώνει την πρόβλεψη ότι θα παραμείνει το επόμενο χρονικό διάστημα στις Βρυξέλλες. Σε άλλη συνέντευξη που παραχωρεί στην De Standaard, ο δικηγόρος του Πουιτζντεμόντ, που επί της ουσίας εκτελεί χρέη εκπροσώπου, χαρακτηρίζει «ανυπόστατες και κατευθυνόμενες» τις φήμες περί επιστροφής του πελάτη του στην Καταλονία και διαβεβαιώνει ότι παραμένει στις Βρυξέλλες, αν και δεν σκοπεύει να ζητήσει άσυλο από τις βελγικές αρχές.

Η αυτοεξορία του τέως προέδρου της Καταλονίας στο Βέλγιο ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης του Βελγίου, όσο και στις διπλωματικές σχέσεις της χώρας με την Ισπανία, σημειώνει ο σημερινός βελγικός Τύπος.

Με ένα «φάντασμα» το οποίο εξακολουθεί να καταδιώκει τον Ισπανό πρωθυπουργό Ραχόι παρομοιάζει η De Standaard τον Πουτζντεμόν, εκφράζοντας την άποψη ότι για όσον καιρό ο τελευταίος παραμένει στο Βέλγιο, η κρίση θα βρίσκεται «προ των πυλών» για τον πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, είτε σε διπλωματικό επίπεδο είτε στο εσωτερικό της κυβέρνησής του η οποία, όπως αναφέρεται, πλέον είναι χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα: εκείνους που θεωρούν «παρείσακτο» τον έκπτωτο καταλανό ηγέτη και εκείνους που στέκονται στο πλευρό του.

Το ενδεχόμενο η ισπανική δικαιοσύνη να εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πουιτζντεμόντ, καθώς ο τελευταίος δεν σκοπεύει να παραδοθεί, εξετάζει από την πλευρά της η De Tijd. Σε άλλο ρεπορτάζ η εφημερίδα επαινεί την επικοινωνιακή στρατηγική του Πουιτζντεμόντ, ο οποίος, όπως εκτιμά η εφημερίδα, παρά τις «κλειστές πόρτες» που εξακολουθεί να συναντά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καταβάλλει «υπεράνθρωπες προσπάθειες» να διεθνοποιήσει το καταλανικό ζήτημα μεταφέροντας πλέον το στρατηγείο του στην καρδιά της Ευρώπης

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter