Παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία

Ευρωπαϊκό «καμπανάκι» προς την Πολωνία για υλοτόμηση αρχέγονου δάσους

Robert Wielgórski a.k.a. Barry Kent

Η απόφαση της Πολωνίας να αυξήσει την υλοτόμηση στο αρχέγονο δάσος της Μπιαλοβέζα, ένα από τα τελευταία της Ευρώπης, παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία της φυσικής κληρονομιάς, δήλωσε σήμερα ο γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζοντας τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της πολωνικής κυβέρνησης.

Ο γενικός εισαγγελέας Ιβ Μποτ, τα συμπεράσματα του οποίου δεν δεσμεύουν το δικαστήριο, αλλά σε γενικές γραμμές ακολουθούνται από τους δικαστές, θεωρεί ότι η υλοτόμηση που έχει επιτραπεί από την κυβέρνηση της Βαρσοβίας για λόγους υγείας δεν είναι δικαιολογημένη και θα «επιδεινώσει» την κατάσταση των τόπων αναπαραγωγής ειδών που τελούν υπό προστασία, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Η υπόθεση του δάσους της Μπιαλοβέζα, που έχει χαρακτηρισθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO (Natura 2000), εντάσσεται στην γενικότερη διαμάχη ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την κυβέρνηση της Πολωνίας, το κυβερνών κόμμα της οποίας, το υπερσυντηρητικό PiS (Κόμμα του Δικαίου και της Δικαιοσύνης), κατηγορείται ότι υπονομεύει τη δημοκρατία.

Το αρχέγονο δάσος της Μπιαλοβέζα, που βρίσκεται στα σύνορα με τη Λευκορωσία, φιλοξενεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό του ευρωπαϊκού βίσονα, καθώς και μοναδικά είδη πτηνών και ερπετών.

Ralf Lotys (Sicherlich)
Franczesko Genelli
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.