Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Αρχίζει η τρίτη ψηφοφορία για την ανάδειξη προέδρου (live)

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Αρχίζει η τρίτη ψηφοφορία για την ανάδειξη προέδρου (live)

Μέχρι και τη δεύτερη ψηφοφορία ο Ιταλός Αντόνιο Ταγιάνι είχε το προβάδισμα στην ψηφοφορία για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Κλειδί» η συμμαχία με τους Ευρωπαίους Φιλελεύθερους.

16:45 Με 87 ψήφους προηγείται στην διαδικασία άναδειξης Πρόεδρου του Ευρωοκοινοβουλίου ο Αντόνιο Ταγιάνι. Δεύτερος είναι Τζάνι Πιτέλλα.

Ο Ιταλός Αντόνιο Ταγιάνι αποκτά προβάδισμα στην ψηφοφορία για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Κλειδί» η συμμαχία με τους Ευρωπαίους Φιλελεύθερους.

Η πλάστιγγα γέρνει υπέρ της υποψηφιότητας Ταγιάνι, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), κατά την σημερινή ψηφοφορία για την θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από την στιγμή που ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων (ALDE) Γκι Φέρχοφστατ απέσυρε την υποψηφιότητά του. Αυτή είναι η κοινή διαπίστωση των περισσότερων παραγόντων και αναλυτών που ασχολούνται με τα θέματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λίγες ώρες πριν από την εκλογή του νέου προέδρου του.

«Οι φιλελεύθεροι και οι κεντροδεξιοί ενώνονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», διαπιστώνει ο EUOBSERVER τονίζοντας οτι ο υποψήφιος του ΕΛΚ υποστηρίζεται από τους Φιλελεύθερους μετά από μια συμφωνια που επιτεύχθηκε την τελευταία στιγμή και η οποία προβλέπει σημαντικές θέσεις στην ευρωβουλή για το ALDE, όπως μία ακόμα θέση αντιπροέδρου, καθώς και μεγαλύτερη επιρροή στη διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών, το σώμα που συντονίζει το έργο των επιτροπών του κοινοβουλίου.

Οι ομάδες του ΕΛΚ και του ALDE, συνεχίζει το δημοσίευμα, προχώρησαν επίσης στο σχηματισμό μιας φιλοευρωπαϊκής συμμαχίας, καλώντας και άλλους να συμμετέχουν, σε δήλωσή τους η οποία αναφέρεται στην προσπάθεια των εθνικιστών και των λαϊκιστών, τόσο εντός όσο και εκτός Ευρώπης, να καταστρέψουν την Ένωση και στην ανάγκη αντίστασης ενάντια σε αυτό το φαινόμενο. Δηλώνουν μάλιστα έτοιμοι να εξετάσουν τη δυνατότητα δρομολόγησης μιας σύμβασης για την προετοιμασία μιας νέας συνθήκης της ΕΕ, αίτημα του Βερχόφσταντ εδώ και πολύ καιρό.

Ο Tαγιάνι φαίνεται πως εξασφαλίζει την Προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου μετά από συμφωνία με τους Φιλελεύθερους», αναφερει τέλος από την πλευρά του το POLITICO

Πριν από την έναρξη των ψηφοφοριών στο Στρασβούργο οι υποψήφιοι όλων των πολιτικών ομάδων έκαναν μία σύντομη παρουσίαση των θέσεών τους.

Ο Αντόνιο Ταγιάνι υποσχέθηκε να προασπίζει τα συμφέροντα του Κοινοβουλίου απέναντι στην Κομισιόν και στο Συμβούλιο, ενώ ανέφερε ως κύριες προτεραιότητες για την ευρωπαϊκή πολιτική των επομένων ετών την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, το μεταναστευτικό, την ψηφιακή αγορά, την καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά και την αντιμετώπιση του Brexit «χωρίς να λησμονούμε ότι η Βρετανία θα είναι ο πιο σημαντικός εταίρος μας εκτός ΕΕ».

Απέσυρε την υποψηφιότητά του ο Φέρχοφστατ

Ο μέχρι τώρα επικεφαλής, Μάρτιν Σουλτς, μετά από πέντε χρόνια στην προεδρία αποφάσισε να μην διεκδικήσει νέα θητεία, ενώ ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γκι Φέρχοφστατ απέσυρε την υποψηφιότητά του ανοίγοντας τον δρόμο για μία συμμαχία της ομάδας του με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα υπέρ του υποψήφιου Αντόνιο Ταγιάνι.

«Εδώ και λίγα λεπτά, ο κ. Φέρχοφστατ μου ανακοίνωσε ότι απέσυρε την υποψηφιότητα που είχε προηγουμένως αναγγείλει», ανακοίνωσε ο απερχόμενος πρόεδρος Μάρτιν Σουλτς προς το Ημικύκλιο στο Στρασβούργο.

«Το ALDE και το PPE σχημάτισαν φιλοευρωπαϊκό συνασπισμό για τη μεταρρύθμιση της Ευρώπης», ανακοίνωσαν οι δύο ευρωομάδες στο Twitter.

«Το PPE ωθούσε πάντα προς μία προσέγγιση που θα βασίζεται στη συνεργασία . Παραμένουμε προσηλωμένοι στην αρχή αυτή. Καλούμε όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις να έρθουν μαζί μας», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ.

«Είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα στην οικοδόμηση ενός φιλοευρωπαϊκού συνασπισμού για τη μεταρρύθμιση και την ενίσχυση της Ενωσης, πράγμα που είναι απολύτως αναγκαίο», δήλωσε από την πλευρά του ο Γκι Φέρχοφστατ.

«Με τον Τραμπ, με τον Πούτιν, με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, είναι κρίσιμο να συνεργασθούμε για να μεταρρυθμίσουμε την Ενωση», προειδοποίησε ο επικεφαλής του ALDE.

Δείτε live τη συνεδρίαση. Για να την παρακολουθήσετε στα ελληνικά, πατήστε κάτω αριστερά το τοξάκι που ανοίγει την επιλογή γλώσσας.

_x000D_
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter