Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Έκκληση για άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Έκκληση για άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης

Έκκληση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος απηύθυνε την Τρίτη, η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών. Κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο, σημείωσαν τις αρνητικές συνέπειες που προκαλεί η παρατεταμένη αβεβαιότητα στην ελληνική οικονομία και στην Ευρωζώνη, ενώ πολλοί βουλευτές αναφέρθηκαν για ακόμη μία φορά, στην απουσία από τη συζήτηση, του Γερούν Ντάισελμπλουμ και καταδίκασαν τις προσβλητικές δηλώσεις του στον Τύπο.  

Ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί ζήτησε να δοθεί ένα τέλος στην αβεβαιότητα που είναι επιζήμια για την ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία και να ολοκληρωθεί άμεσα η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της χώρας. Αναφέρθηκε στα εκκρεμή ζητήματα, όπως η μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας και το πακέτο μέτρων για τον εξορθολογισμό των δαπανών. Ο κ. Μοσκοβισί αναγνώρισε τις προσπάθειες της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι καμία άλλη χώρα δεν έχει προχωρήσει σε τέτοια προσαρμογή και ζήτησε να μην ξεχαστούν αυτά τα επιτεύγματα.

Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών ζήτησε την ολοκλήρωση των συζητήσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση, ενώ αρκετοί σημείωσαν ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Πολλοί αναφέρθηκαν στη ζημιά που προκαλείται από τις καθυστερήσεις και αρκετοί ομιλητές σημείωσαν τις επιπτώσεις των μέτρων στην κοινωνική δομή της χώρας.

Απουσία Ντάισελμπλουμ

Η πλειονότητα των ευρωβουλευτών έκανε ειδική μνεία στην απουσία του Γερούν Ντάισελμπλουμ από τη συζήτηση, ενώ κάποιοι τον κάλεσαν να ζητήσει συγνώμη από τις γυναίκες και τους λαούς της Νότιας Ευρώπης για τα πρόσφατα προσβλητικά του σχόλια στον Τύπο. Πολλοί ευρωβουλευτές μάλιστα του ζήτησαν, για ακόμη μία φορά, να παραιτηθεί από τη θέση του Προέδρου του Eurogroup.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος του Eurogroup είχε προσκληθεί από το Κοινοβούλιο για να συμμετάσχει στη συζήτηση. Ο ίδιος απέστειλε επίσημη επιστολή, εξηγώντας τους λόγους που δεν μπορούσε να παραστεί.

Ο Πρόεδρος του ΕΚ, Αντόνιο Ταγιάνι, κατήγγειλε τις συνεχείς αρνήσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ να παραστεί στις συζητήσεις του ΕΚ και δήλωσε ότι θα στείλει επίσημη επιστολή διαμαρτυρίας στον Πρόεδρο του Eurogroup, με την οποία θα αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απορρίπτει ομόφωνα τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης στην επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του ΕΚ στις 21 Μαρτίου, ο Ντάισελμπλουμ κλήθηκε από πολλούς ευρωβουλευτές να σχολιάσει τις πρόσφατες, αμφιλεγόμενες δηλώσεις του στον Τύπο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter