Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ο Λουκασένκο δεν μπορεί να αναγνωρισθεί ως νόμιμος πρόεδρος της Λευκορωσίας

Ο Λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντρ Λουκασένκο

Ο Λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντρ Λουκασένκο δεν μπορεί να αναγνωρίζεται πλέον ως πρόεδρος από τον Νοέμβριο που λήγει η θητεία του επισημαίνει σε απόφασή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο καλεί παράλληλα την Ευρωπαϊκή Ένωση να του επιβάλει οικονομικές κυρώσεις.

Σε μια συντριπτική υποστήριξη των διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας στην Λευκορωσία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με απόφασή του, υπέρ της οποίας τάχθηκαν 574 ευρωβουλευτές, κατά 37 και δηλώσαντες παρών 82, απορρίπτει το αποτέλεσμα των εκλογών της 9ης Αυγούστου στην Λευκορωσία, εκτιμώντας πως οι εκλογές δεν ήταν «ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες»

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται μια νέα προσέγγιση της Λευκορωσίας , η οποία θα προβλέπει την διακοπή οποιασδήποτε συνεργασίας με το καθεστώς Λουκασένκο», δήλωσε ο Λιθουανός κεντρώος ευρωβουλευτής Πέτρας Αουστρεβίτσιους, ο οποίος ηγείται των προσπαθειών του Ευρωκοινοβουλίου να ασκηθούν πιέσεις σε ανώτατους αξιωματούχους της Λευκορωσίας.

«Μόλις η θητεία του εν ενεργεία αυταρχικού ηγέτη Αλεξάντρ Λουκασένκο λήξει στις 5 Νοεμβρίου, το Ευρωκοινοβούλιο δεν θα τον αναγνωρίζει πλέον ως πρόεδρο της χώρας» ,αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Παράλληλα στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «υποστηρίζει αποφασιστικά τις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον προσώπων, που ευθύνονται για την παραποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων και τις διώξεις στην Λευκορωσία, συμπεριλαμβανομένου του Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Η εν λόγω απόφαση έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.