Ευρωπαϊκό «όχι» στο συνέδριο της Εσθονίας – Το ανακοινωθέν που… παραβλέπει τα εγκλήματα του ναζισμού

Ευρωπαϊκό «όχι» στο συνέδριο της Εσθονίας – Το ανακοινωθέν που… παραβλέπει τα εγκλήματα του ναζισμού

Μόνο οκτώ από τις 19 χώρες-μέλη της Ε.Ε. υπέγραψαν το τελικό κείμενο του συνεδρίου που διοργάνωσε η Εσθονική Προεδρία αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων. Από το συνέδριο προέκυψε κοινό ανακοινωθέν το οποίο δεν αναφέρεται καθόλου στα εγκλήματα του ναζισμού.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την έκδοση διακήρυξης την οποία υπογράφουν οι εκπρόσωποι των εξής χωρών: Εσθονίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Πολωνίας, Κροατίας, Ουγγαρίας, Τσεχίας και Σλοβακίας.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε από το αρμόδιο υπουργείο της Εσθονίας χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες για τη συμμετοχή στο συνέδριο.

Η προσπάθεια εξομοίωσης των εγκλημάτων του ναζισμού και του κομμουνισμού στο συνέδριο αυτό προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής αρνήθηκε να παραστεί στο συνέδριο καθώς επιχειρήθηκε ταύτιση του κομμουνισμού με τον ναζισμό. «Εμείς ποτέ δεν θεωρήσαμε ότι ο κομμουνισμός είναι μια εγκληματική ιδεολογία, όπως ο ναζισμός» είπε ο Σταύρος Κοντονής.

Τι αναφέρει το ανακοινωθέν

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κείμενο δεν αναφέρεται σχεδόν καθόλου στα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί κάτω από τη ναζιστική ιδεολογία. Αντίθετα, μιλά σχεδόν αποκλειστικά για τα “εγκλήματα του κομμουνισμού”. 

Και αναφέρει πως “κατά την διάρκεια της κομμουνιστικής δικτατορίας στην Ευρώπη εκατοντάδες χιλιάδες αθώων εκτελέστηκαν, σκοτώθηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, εξαναγκάστηκαν σε καταναγκαστική εργασία ή απελάθηκαν. Δεν έχει διεξαχθεί καμία διαδικασία για την απονομή δικαιοσύνης από τη διεθνή κοινότητα, όπως έγινε για τους Ναζί μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι διαδικασίες (απόδοσης αλήθειας) έχουν οι υπονομευτεί για περισσότερα από 25 χρόνια, κατά τα οποία έχει έρθει η πτώση του κομμουνισμού”

(…) “Η μνήμη των θυμάτων του κομμουνισμού απαιτεί την  έρευνα και την καταδίκη των υπευθύνων για αυτά τα εγκλήματα. Πολλές χώρες έχουν σημειώσει επιτυχίες γύρω από αυτό, αλλά πολλοί εγκληματίες του κομμουνισμού ζουν ακόμα ανάμεσά μας. Χρειάζεται διεθνής συντονισμός ώστε να οδηγηθούν οι εγκληματίες στην δικαιοσύνη”

Διαβάστε το ανακοινωθέν

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter