Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας επιθυμεί η Μέρκελ

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας επιθυμεί η Μέρκελ

Το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου και των τουρκικών προκλήσεων συζητήθηκε στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αποκλιμάκωση και διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας επιθυμεί η γερμανική πλευρά, ενώ ο Σαρλ Μισέλ τόνισε πως «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

Μετά το τέλος της τρίωρης τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη Λευκορωσία, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, μίλησε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. «Θέλουμε την αποκλιμάκωση της κατάστασης», σημείωσε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας ρητά τη στήριξή της προς την Ελλάδα και την Κύπρο, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να αρχίσει ξανά ο διάλογος που είχε σταματήσει το 2016. 

Η Άνγκελα Μέρκελ, παρέπεμψε για… περισσότερες λεπτομέρειες στη Σύνοδο του Σεπτεμβρίου, όπως συνέβη και με τον πρόεδρο του Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, λίγο νωρίτερα.

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό το θέμα και οι σχέσεις μας με την Τουρκία τέθηκαν από διαφορετικά κράτη-μέλη. Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και την Κύπρο και επιβεβαιώσαμε εκ νέου τα προηγούμενα συμπεράσματά μας για τις παράνομες δραστηριότητες όσον αφορά στις γεωτρήσεις. Συμφωνήσαμε να επανέλθουμε το Σεπτέμβριο. Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ για το ζήτημα.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογράμμισε ότι: «Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», σύμφωνα με τα όσα μετέφερε το ρεπορτάζ του ΑΠΕ – ΜΠΕ.

«Η βία πρέπει να σταματήσει στη Λευκορωσία»

Το κύριο θέμα του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν οι εξελίξεις στη Λευκορωσία. Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να ανοίξει άμεσα ένας ειρηνικός και περιεκτικός διάλογος. «Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Η βία πρέπει να σταματήσει…», σημείωσε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Σαρλ Μισέλ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στη Λευκορωσία και σύντομα θα επιβάλει κυρώσεις σε πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην εκλογική νοθεία και την καταστολή των διαδηλώσεων, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Η ΕΕ θα επιβάλει σύντομα κυρώσεις σε έναν σημαντικό αριθμό προσώπων που ευθύνονται για τη βία, την καταστολή και την εκλογική νοθεία», δήλωσε ο Μισέλ, μετά το τέλος της έκτακτης Συνόδου των ηγετών της ΕΕ προκειμένου να συζητηθεί η αντίδραση της Ένωσης στις εκλογές της 9ης Αυγούστου στη Λευκορωσία.

«Οι πολίτες της Λευκορωσίας φωνάζουν για αλλαγή και τη θέλουν τώρα. Απαιτούν την απελευθέρωση όλων των παρανόμως κρατούντων ανθρώπων και την καταδίκη των υπεύθυνων για την εφαρμογή της αστυνομικής βίας. Θέλουν δημοκρατία και νέες εκλογές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στο πλευρό της Λευκορωσίας», ανέφερε από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter