Ευρωπαϊκό χαστούκι

Ευρωπαϊκό χαστούκι

Οτι η Ευρωπαϊκή Ενωση απέτυχε για μια ακόμη φορά να προτάξει ένα κοινό μέτωπο ενάντια σε μια τεράστια πρόκληση –αυτήν τη φορά την πανδημία της Covid-19– με την οποία ήρθαν αντιμέτωπα όλα τα κράτη-μέλη της ήταν ήδη κοινός τόπος.

Τώρα ήρθε μια δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Απριλίου από τις εταιρείες ερευνών Datapraxis και YouGov με τη συμμετοχή 10.000 Ευρωπαίων πολιτών από εννέα χώρες (καλύπτουν πάνω κάτω τα δύο τρίτα του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ), να επιβεβαιώσει τη γενικότερη πεποίθηση ότι οι κυβερνήσεις των χωρών τους αφέθηκαν εν πολλοίς να παλέψουν μονάχες με το τέρας της νόσου. 

Κι ενώ πολλοί συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν ότι η διαχείριση της κρίσης από τις Βρυξέλλες ήταν «ανεπαρκής», ακόμη περισσότεροι (με αποκορύφωμα το 58% των Γάλλων) τη χαρακτήρισαν «άσχετη». Η πανδημία έδειξε για μια ακόμη φορά ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αδυνατούν να διαμορφώσουν ενιαία πολιτική διαχείρισης των προκλήσεων που αφορούν τα κράτη-μέλη τους. 

Ωστόσο οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν γυρίζουν εντελώς την πλάτη τους στην Ενωση και επιλέγουν να μην ενισχύσουν το κύμα ευρωσκεπτικισμού. Αντιθέτως, η πλειονότητα των συμμετεχόντων στην έρευνα (68%) δήλωσε ότι η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη οι κυβερνήσεις των κρατώνμελών να δρουν με περισσότερη συνοχή και συνεργασία. 

Εχει έρθει η ώρα η Ευρωπαϊκή Ενωση να δράσει όπως ακριβώς απαιτούν οι συγκυρίες: ως ένωση. Ειδάλλως, ενόψει και της μεγαλύτερης οικονομικής ύφεσης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο –όπως χαρακτηρίζουν οι αναλυτές την επερχόμενη ύφεση–, το μέλλον της δεν προδιαγράφεται λαμπρό.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter