Ευρωπαϊκό χαστούκι για τη Μανωλάδα: Καταδίκη και πρόστιμο σχεδόν ενός εκατομμυρίου στην Ελλάδα

Ευρωπαϊκό χαστούκι για τη Μανωλάδα: Καταδίκη και πρόστιμο σχεδόν ενός εκατομμυρίου στην Ελλάδα

Απόφαση-κόλαφο για την χώρα μας, για τη διαβόητη υπόθεση της Μανωλάδας, εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Δικαστήριο εκδίκασε την προσφυγή 42 μεταναστών από το Μπανγκλαντές, οι οποίοι είχαν εργαστεί στα «ματωμένα χωράφια» από τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013 και καταδίκασε την Ελλάδα για παράβαση της απαγόρευσης της καταναγκαστικής εργασίας.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το ελληνικό κράτος απέτυχε να προστατεύσει τα θύματα, να κάνει ικανοποιητικούς ελέγχους, να τιμωρήσει τους υπεύθυνους, αλλά και να δράσει αποτρεπτικά σε τέτοιες καταστάσεις.

Η Ελλάδα καλείται να καταβάλει 16.000 ευρώ σε κάθε έναν από τους 42 εργάτες που είχαν προσφύγει, ποσό που φθάνει συνολικά τα 672.000 ευρώ.

Παράλληλα καλείται να πληρώσει και 12.000 ευρώ στον καθένα για τις οικονομικές ζημιές που υπέστησαν, αλλά και να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα, που φθάνουν περίπου τις 4.500 ευρώ.

Κοντονής για την καταδίκη της χώρας μας για την υπόθεση της “Μανωλαδας”

«Η ομόφωνη καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την υπόθεση της “Μανωλάδας” καταδεικνύει την κατάσταση, η οποία επικρατούσε στη χώρα κατά τη συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ”, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρος Κοντονής με αφορμή την ομόφωνη καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την υπόθεση της «Μανωλάδας» .

Μάλιστα ο κ,Κοντονής με αφορμή αυτό το γεγονός στέλνει και ένα ευθύ μήνυμα στις δικαστικές ενώσεις με αφορμή τη “βιοτεχνία” δηλώσεων τους για θέματα συντεχνιακά και όχι για τα επί της ουσίας ζητήματα που ταλανίζουν τον χώρο της Δικαιοσύνης. .

΄Όπως τόνισε συγκεκριμένα: “Καλό θα είναι οι Δικαστικές Ενώσεις να μην εξαντλούν τη μαχητικότητά τους σε αντιπολιτευτική ρητορική αλλά να τοποθετούνται σε αποφάσεις της Δικαιοσύνης που εγείρουν σοβαρές αντιδράσεις της κοινωνίας σε υποθέσεις που άπτονται του σκληρού πυρήνα των Ανθρωπίνων”

Για την Μανωλάδα

“Ο ΣΥΡΙΖΑ – τονίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης με αφορμή την επίμαχη καταδίκη της Ελλάδας – είχε επισημάνει από τότε την επονείδιστη κατάσταση και τις επερχόμενες καταδίκες της χώρας και είχε ζητήσει να αρθεί το απαράδεκτο καθεστώς εργασίας και διαβίωσης των αλλοδαπών εργατών. Δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε με αποτέλεσμα η χώρα να κατηγορηθεί και να καταδικαστεί. Οι ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επί του θέματος αυτού, ξεπερνούν τις συνήθεις πολιτικές ευθύνες διότι η διεθνής καταδίκη της χώρας άπτεται της εθνικής αξιοπρέπειας, για την οποία συστηματικά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αδιαφορούν.

Η Κυβέρνηση έχει θεσπίσει στο νέο νόμο του ασφαλιστικού (4387/2016) την έκδοση εργοσήμου για την αγροτική εργασία, δηλαδή για όλους όσοι εργάζονται, ακόμη και για μετανάστες που δεν έχουν ακόμη νομιμοποιητικά έγγραφα αλλά απασχολούνται σε τέτοιες εργασίες”.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter