Ευρωπαίοι ακροδεξιοί μπλοκάρουν τη διάσωση μεταναστών – Τους αφήνουν να πνιγούν στη Μεσόγειο

Ευρωπαίοι ακροδεξιοί μπλοκάρουν τη διάσωση μεταναστών – Τους αφήνουν να πνιγούν στη Μεσόγειο

Να αποδείξουν με κάθε τρόπο ότι έχουν αφήσει πίσω τους κάθε ίχνος διαφωτισμού φαίνεται ότι προσπαθούν Ευρωπαίοι πολίτες που είτε στηρίζουν οικονομικά είτε συμμετέχουν ενεργά σε επιχειρήσεις ενάντια στη διάσωση μεταναστών.

Το ευρωπαϊκό ακροδεξιό δίκτυο Generation Identitaire (GI), εμποδίζει από τα ευρωπαϊκά λιμάνια τον απόπλου πλοίων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που διασώζουν μετανάστες στη Μεσόγειο, ενώ την ίδια στιγμή ανθρωπιστικές οργανώσεις χρησιμοποιούν κάθε ένδικο μέσο για να σταματήσουν τη δράση του.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Generation Identitaire, με έδρα τη Γαλλία, που είναι διαθέσιμη σε τέσσερις γλώσσες (γαλλικά, αγγλικά, ιταλικά, γερμανικά), το ακροδεξιό δίκτυο δηλώνει ότι θέλει να «υπερασπιστεί την Ευρώπη», εμποδίζοντας τον απόπλου των πλοίων των ΜΚΟ που «περιθάλπτει» μετανάστες από τα ευρωπαϊκά λιμάνια. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος της GI στην ευρωπαϊκή ιστοσελίδα euractiv.com, οι ΜΚΟ που διασώζουν μετανάστες είναι «άμεσοι συνεργοί των λαθρεμπόρων», οι οποίοι «παίρνουν τη σκυτάλη από τους διακινητές ανθρώπων» για να βοηθήσουν τους μετανάστες να φτάσουν τις ευρωπαϊκές ακτές. Για τον εκπρόσωπο της GI, όπως και για όλα τα ενεργά μέλη της εκστρατείας «Defend Europe” (Υπερασπιστείτε την Ευρώπη), οι άνθρωποι που καθημερινά διασώζουν τους μετανάστες που κινδυνεύουν στη θάλασσα είναι επί της ουσίας «πολιτικοί ακτιβιστές» υπέρ της παράνομης μετανάστευσης.

Μεταξύ άλλων περιστατικών, το euractiv.com αναφέρει ότι στα μέσα Μαΐου, πάνω σε ένα μικρό μηχανοκίνητο σκάφος, μια μικρή ομάδα της GI προσπάθησε να εμποδίσει τον «Υδροχόο», το πλοίο της ΜΚΟ «Μεσόγειος SOS», να βγει από το λιμάνι της Κατάνιας στη Σικελία, ενώ λίγο αργότερα τα μέλη της ομάδας συνελήφθησαν από την ιταλική ακτοφυλακή.

Όπως αναφέρει το euractiv.com, το ακροδεξιό δίκτυο GI, έχει καταφέρει να συγκεντρώσει μέσω της εκστρατείας «Defend Europe” (Υπερασπιστείτε την Ευρώπη), ένα ποσό της τάξεως των 65.000 ευρώ και εθελοντικό προσωπικό, ενώ ο εκπρόσωπός της, Πιερ Λαρτί, διαβεβαιώνει ότι η GI έχει επαρκή κεφάλαια για να συνεχίσει το έργο της αυτό το καλοκαίρι.

Την ίδια στιγμή όμως, σύμφωνα με το euractiv.com, πολλές οργανώσεις έχουν κινητοποιηθεί κατά του GI, προκειμένου να σταματήσουν τη δράση του. Ως αποτέλεσμα των προσπαθειών αυτών, η online υπηρεσία πληρωμών PayPal, ανακοίνωσε πρόσφατα το πάγωμα του λογαριασμού της GI, ενώ το ίδιο ανακοίνωσε ότι θα κάνει και η τράπεζα Credit Mutuel, μετά την πάροδο δύο μηνών που προβλέπει ο χρηματοπιστωτικός κανονισμός.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι αρκετές οργανώσεις έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη και έχουν υποβάλει σχετικές εκθέσεις για τις δραστηριότητες της GI στην εισαγγελία του Παρισιού. Κάποιες εξ αυτών επισημαίνουν ότι η εκστρατεία «Defend Europe» αφορά πρώτον, «υποκίνηση σε διακρίσεις κατά προσώπων ή ομάδας, λόγω της καταγωγής τους», η οποία τιμωρείται με ένα χρόνο φυλάκισης και 45.000 ευρώ πρόστιμο, και, δεύτερον «εγκληματική συνωμοσία για παρεμπόδιση βοήθειας και διάσωσης», η οποία μπορεί να συνεπάγεται δέκα χρόνια φυλάκισης και πρόστιμο 150.000 ευρώ.

«Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε απαθείς, οι ζωές βρίσκονται σε κίνδυνο, ο ρατσισμός και το μίσος έχει δραματικές συνέπειες, οι ζωές χάνονται κάθε χρόνο», λέει η «Some of us», μία εκ των οργανώσεων που έχουν κινητοποιηθεί κατά της GI. «Τι θα συμβεί την επόμενη φορά που θα συναντήσουν ένα πλοίο με μετανάστες στην ανοικτή θάλασσα; Σίγουρα δεν θα είναι μια δημοκρατική διαδικασία», τονίζει η ίδια οργάνωση.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες (UNHCR), περίπου 2.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την αρχή του έτους στη Μεσόγειο, προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter