Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι χαιρετίζουν την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι χαιρετίζουν την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Θριαμβευτικά είναι τα μηνύματα της Ευρώπης για την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή.

Λίγα λεπτά μετά την καταμέτρηση των ψήφων με την οποία κυρώθηκε από τη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, ο Ζόραν Ζάεφ σχολίασε το αποτέλεσμα μέσω Twitter.

Δείτε επίσης: To tweet του Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών: «Πετύχαμε μια ιστορική νίκη»

Συγχαρητήρια στο ελληνικό Κοινοβούλιο δίνει με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ζάεφ, Μπουγιάρ Οσμάνι. Παράλληλα, διαμηνύει πως η Συμφωνία των Πρεσπών εφαρμόζεται πλέον πλήρως και η φιλία είναι μη αναστρέψιμη!

Επίσης, ο κ. Οσμάνι συγχαίρει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο για το θάρρος, το όραμα και την επιμονή τους.

Τέλος, συγχαίρει τον «φίλο του» πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, του οποίου ο ρόλος στη σημερινή επιτυχία είναι τεράστιος.

_x000D_
_x000D_

Συγχαρητήριο μήνυμα στις δύο γλώσσες και στα αγγλικά απέστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Είχαν φαντασία, ανέλαβαν το ρίσκο, δεν δίστασαν να θυσιάσουν τα συμφέροντά τους για το κοινό καλό. Αλέξη, Ζόραν – μπράβο! Πετύχατε το ακατόρθωτο» έγραψε στα ελληνικά ο κ. Τουσκ στο Twitter.

_x000D_
_x000D_

_x000D_
_x000D_

_x000D_
_x000D_

Χαιρετίζει και ο Μοσκοβισί

Την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων χαιρετίζει, μέσω twitter, o Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί.

«Χαιρετίζω την ψήφο για τη Συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα που μόλις ελήφθη για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας, της περιοχής και της Ευρώπης» αναφέρει στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter ο κ. Μοσκοβισί.

_x000D_
_x000D_

Κοινή δήλωση Γιούνκερ – Μογκερίνι: Χρειάστηκε πολιτικό θάρρος, ηγεσία και ευθύνη 

Την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, από τη Βουλή των Ελλήνων, χαιρετίζουν με κοινή δήλωσή τους, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν.

«Χαιρετίζουμε θερμά το επόμενο κρίσιμο βήμα για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, που ελήφθη με τη σημερινή ψηφοφορία της Βουλής των Ελλήνων. Από την αρχή, η ΕΕ στήριξε την ιστορική συμφωνία που υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί Τσίπρας και Ζάεφ, μετά από διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Χρειάστηκε πολιτικό θάρρος, ηγεσία και ευθύνη για την επίλυση μιας από τις πιο εδραιωμένες διαμάχες στην περιοχή. Και οι δύο χώρες άδραξαν αυτή τη μοναδική ευκαιρία , δίνοντας ένα παράδειγμα συμφιλίωσης για την Ευρώπη στο σύνολό της και ενισχύοντας την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής. Ενώ προσβλέπουμε στα επόμενα διαδικαστικά βήματα για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας, μπορούμε τώρα να πούμε με βεβαιότητα ότι η Αθήνα και τα Σκόπια έχουν γράψει μαζί μια νέα σελίδα για το κοινό μας μέλλον στην ΕΕ».

Ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες: Απόδειξη ότι οι προοδευτικές δυνάμεις είναι σε θέση να επιλύσουν μακροχρόνιες διαφωνίες

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών εκφράζει η πολιτική ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χαρακτηρίζοντας “ιστορική” την εν λόγω συμφωνία.

«Τώρα θα μπορούμε επιτέλους να πούμε: Καλώς ήλθατε στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», αναφέρει ο πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Ούντο Μπούλμαν σε γραπτή δήλωσή του, σημειώνοντας πως «η σημερινή επιτυχία αποτελεί απόδειξη ότι οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις είναι σε θέση να επιλύσουν μακροχρόνιες διαφωνίες και να κάνουν δύσκολους συμβιβασμούς που οι εθνικιστές ή συντηρητικοί δεν είχαν καταφέρει να κάνουν εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες».

Ο ίδιος συγχαίρει τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών Ζόραν Ζάεφ και Αλέξη Τσίπρα για την «ιστορική συμφωνία που θα τεθεί πλέον σε ισχύ» και δηλώνει πως έχει «επίγνωση των εντάσεων που προηγήθηκαν της σημερινής ψηφοφορίας στην Ελλάδα».

«Ναι, ήταν ένας δύσκολος συμβιβασμός. Συγχαίρω όλους τους Έλληνες βουλευτές που ψήφισαν για την αλλαγή του ονόματος της γειτονικής τους χώρας σε Βόρεια Μακεδονία. Απέδειξαν ότι το μέλλον της χώρας τους και οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι πιο σημαντικά από τα βραχυπρόθεσμα κέρδη στις δημοσκοπήσεις» ανέφερε, καλώντας, τέλος, τα κράτη-μέλη της ΕΕ να αποδείξουν πως «όσοι κάνουν δύσκολους συμβιβασμούς ανταμείβονται» και να προσκαλέσουν τα Σκόπια να «ξεκινήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούνιο του 2019».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter