Εύσημα από το Ευρωκοινοβούλιο στην προσπάθεια της Ελλάδας

Εύσημα από το Ευρωκοινοβούλιο στην προσπάθεια της Ελλάδας

Στην επιτυχημένη μέχρι τώρα πορεία της Ελλάδας, αλλά και στις προσπάθειές της, ώστε να επιτύχει τη δημοσιονομική της εξυγίανση, αναφέρθηκαν, τόσο ο αρμόδιος για τις Νομισματικές υποθέσεις Γάλλος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, όσο και η πλειονότητα των ευρωβουλευτών που πήραν το λόγο, κατά την ειδική συζήτηση για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής, στο Στρασβούργο.

Πιέρ Μοσκοβισί

«Η Ελλάδα το αξίζει, οι αρχές της χώρας, η κυβέρνηση, το Κοινοβούλιο έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές προόδους από την έναρξη του σημερινού προγράμματος και όσα επιτεύχθηκαν τους τελευταίους 18 μήνες, θα πρέπει να υποστηριχθούν, να ενισχυθούν για να επιτύχουμε αυτό που χρειάζεται η χώρα, η ευρωζώνη, δηλαδή μία ανάκαμψη διαρκής», τόνισε ο Γάλλος επίτροπος, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να θέσουμε τέλος σε αυτή την αβεβαιότητα (του κλεισίματος της αξιολόγησης), που είναι επιζήμια και να δημιουργήσουμε επιτέλους έναν κύκλο βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης».

«Η Κομισιόν παραμένει στο ρόλο ενός έντιμου διαμεσολαβητή, ώστε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία που να είναι δίκαιη, ισορροπημένη και θέλουμε αυτό να γίνει σύντομα», πρόσθεσε ο Π. Μοσκοβισί και άρχισε να απαριθμεί του λόγους που κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Επειδή «οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν πραγματοποιηθεί και το πλεόνασμα του 2016 είναι 0,5%, δηλαδή ξεπέρασε το στόχο του προγράμματος, βάση των αποτελεσμάτων του τέλους Απριλίου», αλλά, όπως διευκρίνισε, «περιμένουμε να είναι πάνω από το 3%, αργότερα».

Μίλησε για πλεόνασμα 3,5% το 2018 και όπως εξήγησε, «τα αποτελέσματα αυτά δεν θα πέσουν από τον ουρανό, αλλά θα είναι ο καρπός μιας δημοσιονομικής εξυγίανσης, με παραμετρικά μέτρα το 2015, 2016, με απόδοση δημοσιονομική πάρα πολύ σημαντική, 4,5% του ΑΕΠ». Και αναρωτήθηκε «Ποιά ευρωπαϊκή χώρα γνώρισε μία τέτοια δημοσιονομική προσαρμογή», για να προσθέσει ότι «αυτές οι προσπάθειες, όποιες κι αν είναι οι πολιτικές προτιμήσεις και η Κομισιόν δεν έχει προτίμηση πολιτική, δεν θα πρέπει να ξεχνιούνται και αυτά τα επιτεύγματα θα πρέπει να εμβαθυνθούν και να συνεχιστούν».

Ο κ.. Μοσκοβισί απαρίθμησε μία σειρά από μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα (για πρώτη φορά έχει δημιουργηθεί εθνικό δίκτυο κοινωνικής ασφάλισης, δίκτυο για να μπορέσει να αυξήσει την είσπραξη των εσόδων, το σύστημα διακανονισμού των «κόκκινων δανείων» κλπ), σημειώνοντας ότι έχει επιτευχθεί «σημαντική πρόοδος» στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. «Ενθαρρύνω τις ελληνικές αρχές να διατηρήσουν αυτήν την ώθηση που είναι σημαντική για να μπορέσουνε να προσελκύσουν ιδιωτικές επενδύσεις που χρειάζεται η Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά

Όλα αυτά είναι ένα μικρό μέρος των περίπου 200 μέτρων που λήφθηκαν από την αρχή του προγράμματος του 2015, όπως διευκρίνισε ο Γάλλος επίτροπος.

Οι πρώτοι μήνες τώρα του 2017 αφιερώθηκαν στη διαπραγμάτευση δύο κρίσιμων σημείων, σύμφωνα με τον κ. Π. Μοσκοβισί, με το σημαντικότερο που εκκρεμεί να είναι η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι προσηλωμένη στο ευρωπαϊκό, κοινωνικό μοντέλο και υποστηρίζει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, που θα είναι αποτελεσματικές και δίκαιες», σημείωσε ο Γάλλος επίτροπος, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις βέλτιστες πρακτικές, όπως τις ομαδικές απολύσεις και των συνδικάτων. Έχουμε μία ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων που υποβάλλει συστάσεις, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα και νομίζω ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι πώς λειτουργεί το σύστημα επί χάρτου, αλλά πώς λειτουργεί στη ζωή, στην καθημερινότητα. Πώς οι κοινωνικοί εταίροι οικειοποιούνται το πρόγραμμα με τρόπο αυτόνομο και σε συνεργασία με τις δημόσιες αρχές».

Δεύτερο θέμα αυτής της διαπραγμάτευσης είναι η ενεργειακή αγορά. «Είναι σημαντικό να αυξηθεί ο ανταγωνισμός στον τομέα αυτό, λαμβάνοντας υπόψη τους ευρωπαϊκούς κανόνες, για μία αγορά πιο ανταγωνιστική, πιο αποτελεσματική, πιο αποδοτική, κάτι που είναι προς όφελος όλων των καταναλωτών», είπε μεταξύ άλλων, ο Π.Μοσκοβισί για να προσθέσει: «Νομίζω ότι εδώ, με κάποιες τεχνικές προσαρμογές, θα πρέπει να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σύντομα για τα στοιχεία μεταρρύθμισης στον τομέα αυτό, που θα είναι επωφελή για όλους και πρώτα απ’ όλα για τους φίλους Έλληνες».

Ο Γάλλος επίτροπος αναφέρθηκε και στις συζητήσεις για το νέο δημοσιονομικό πακέτο που «θα επέτρεπε στο Δ.Ν.Τ. να συμμετάσχει στο πρόγραμμα». Συμμετοχή που, όπως χαρακτηριστικά είπε,  «για πολλούς από εσάς εδώ (εννοώντας τους ευρωβουλευτές) και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για τα κράτη μέλη,  είναι μία εγγύηση ασφάλειας, ένας όρος απαραίτητος.

Τώρα συζητάμε για το τι θα γίνει μετά το 2018» – συνέχισε – «χωρίς να ζητάμε μία πραγματική προσπάθεια πρωτογενή, διότι αυτό δεν θα είναι ούτε βιώσιμο, ούτε πραγματικό. Στόχος είναι να έχουμε ένα πακέτο ισορροπημένο και ελπίζω ότι θα φτάσει μεσοπρόθεσμα αυτό το πλεόνασμα η Ελλάδα -,και τα έχουμε επαναλάβει και το Μάρτιο στο Γιούρογκρουπ, ποια θα είναι η βάση για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σύντομα, διότι έχουμε μία συνάντηση της Ευρωομάδας στη Βαλέτα (της Μάλτας)».

Ο Γάλλος επίτροπος ενημέρωσε την Ευρωβουλή ότι «το πακέτο περιλαμβάνει μέτρα για την ορθολογιστικοποίηση των δαπανών» και εξήγησε:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – και εγώ προσωπικά – χαιρόμαστε για τις προόδους που πραγματοποιήθηκαν έως τώρα, ακόμα και για θέματα τα οποία είναι προαπαιτούμενα για τη συμμετοχή του Δ.Ν.Τ. Ήδη έχουμε διανύσει έναν μεγάλο δρόμο από την εντολή που δόθηκε στην Ευρωομάδα, στα τέλη Φεβρουαρίου, και θα μπορέσουμε στη Βαλέτα να σταθμίσουμε την κατάσταση … Ελπίζω ότι εκεί θα έχουμε μία καλή συνεδρίαση, που θα μας επιτρέψει να δούμε πόσο μπορούμε να έχουμε ένα συμπέρασμα ευνοϊκό. Βεβαίως, μία τεχνική συμφωνία σε επίπεδο θεσμών, πριν και μετά μία πολιτική συμφωνία, δεν είναι μόνο κάτι εφικτό, αλλά μία απαραίτητη ανάγκη για να περιορίσουμε τις δυσκολίες της καθυστέρησης και για να έχουμε ευνοϊκό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

«Αλλά αυτό απαιτεί μία πραγματική δέσμευση και μία βούληση να καταλήξουμε από πλευρά όλων, όλων επιμένω. Για να έχουμε μία συμφωνία, βεβαίως είναι κάτι δύσκολο, έχουμε πλήρη συνείδηση ότι υπάρχουν δυσκολίες για την Ελλάδα και βασιζόμαστε στην εποικοδομητική στάση των άλλων θεσμών, των ενδιαφερομένων. Και μπορώ να το πω εδώ ότι θα πρέπει και το Δ.Ν.Τ., που συμμετείχε θετικά σε όλες τις απόψεις της διαπραγμάτευσης, από τη δημιουργία του προγράμματος, το 2015, να παίξει το ρόλο του για να συζητήσουμε το θέμα της Ελλάδας».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τον Γάλλο επίτροπο, «θα συνεχίσει τις συζητήσεις μεταξύ όλων των εταίρων και να ευνοεί μία σύντομη κατάληξη της αξιολόγησης. Και θα εξακολουθήσει επίσης να ενθαρρύνει όλες τις προσπάθειες, προς την κατεύθυνση ενός χρέους που θα είναι πιο βιώσιμο. Βεβαίως, θα πρέπει να υπάρχουν πιο ρεαλιστικά αποτελέσματα πλεονασμάτων. Δεν μπορούμε επί χρόνια να ζητάμε πρωτογενή πλεονάσματα που θα είναι πολύ υψηλά, αν θέλουμε να ξαναέχουμε ανάπτυξη στη χώρα και απασχόληση. Διαφορετικά, οι αγορές δεν θα είναι διατεθειμένες να δανείσουν με επιτόκιο λογικό. Και η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζεται στην ξένη βοήθεια».

Και κατέληξε, λέγοντας ότι «αυτή η κατανομή των επιβαρύνσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωομάδας είναι κάτι το σημαντικό – τονίζω λοιπόν και τις προόδους που έγιναν – βεβαίως πρέπει να γίνουν ακόμα μερικές προσπάθειες, για να μπορέσει να καταλήξει η αξιολόγηση. Για μας και για μένα προσωπικά δεν είναι κάτι μόνο ευκταίο, αλλά είναι και κάτι εφικτό και απαραίτητο για την ζώνη του ευρώ, για τη νομισματική ένωση, για την Ελλάδα, για το λαό της Ελλάδας που υπέφερε πολύ από την κρίση και θα πρέπει να δείτε το φως σε αυτό το μακρύ τούνελ της λιτότητας, για να ξαναβρεί το δρόμο της ανάπτυξης και της απασχόλησης».

Δημήτρης Παπαδημούλης

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, υπογράμμισε ότι «ο ελληνικός λαός, έχει κάνει μεγάλες θυσίες, έχει κάνει μεγάλες αλλαγές. Και η ελληνική οικονομία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, όπως παραδέχθηκε και ο Επίτροπος Μοσκοβισί. Τώρα είναι όμως η ώρα να κάνουν πράξη και οι δανειστές τη δική τους υποχρέωση. Γιατί η συνεχιζόμενη καθυστέρηση, κ. Επίτροπε, κάνει ζημιά και στην ελληνική Οικονομία και στην ίδια την Ευρωζώνη. Αυτή η καθυστέρηση οφείλεται, όπως είπε χτες ο ίδιος ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, σε παράλογες απαιτήσεις που έρχονται την τελευταία στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, από την πλευρά του ΔΝΤ και από την πλευρά του κ. Σόιμπλε, του Γερμανού Υπουργού Οικονομίας.

Είναι ανάγκη, όσοι έχουν μυαλό στο κεφάλι τους, να προασπίσουν και τα οικονομικά και τα γεωπολιτικά συμφέροντα και της Ελλάδας και της Ευρωζώνης. Και αυτό σημαίνει ένα πράγμα: Να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία… χτες, όχι αύριο. Και να ολοκληρωθεί το συνολικό πακέτο της συμφωνίας μέσα στον Απρίλιο, κ. Μοσκοβισί. Με ισορροπημένο δημοσιονομικό πακέτο μετά το 2018, όπως είπατε κι εσείς, με βιώσιμο χρέος, με ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα και με επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα, γιατί είναι κομμάτι της Ευρώπης.

Μόνο έτσι μπορεί να κερδίσει και οικονομικά και γεωπολιτικά, τόσο η χώρα μου και ο λαός μου, όσο και η Ευρωζώνη.

Μην ξεχνάτε ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες φυλάσσουν ευρωπαϊκά σύνορα, και ότι βρίσκονται δίπλα στον παράγοντα αστάθειας που λέγεται Ερντογάν. Οι 27 έχουν κάθε λόγο, μετά το Brexit, να αποδείξουν ότι είναι ενωμένοι και ότι σέβονται έμπρακτα και όχι μόνο στα λόγια, τις θυσίες του ελληνικού λαού».

Μανώλης Κεφαλογιάννης

Το άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης ζήτησε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάνης, μιλώντας εκ μέρους της πρώτης σε κοινοβουλευτική δύναμη ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, στέλνοντας δύο μηνύματα. Ένα προς τους θεσμούς, απαιτώντας να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση: «Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Ο ελληνικός λαός έχει κάνει μεγάλες θυσίες» και το δεύτερο προς την κυβέρνηση, διαμηνύοντας της να μην «παίζει με τη φωτιά και να προσέξει το ατύχημα. Η πολιτική σας θυμίζει έντονα το καλοκαίρι του 2015, όταν φτάσαμε ένα βήμα πριν από τον γκρεμό, στην έξοδο από το ευρώ και τη ευρωζώνη, στη δραχμή, στην άτακτη χρεοκοπία», είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε λέγοντας: « Η Ελλάδα χρειάζεται αλληλεγγύη από το εξωτερικό, συναίνεση και σοβαρότητα στο εσωτερικό. Αυτός, είναι ο μόνος τρόπος για να βγούμε από αυτή την μεγάλη, παρατεταμένη κρίση, με το μικρότερο, δυνατό κόστος.»

Νότης Μαριάς

Την ομάδα των Ευρωπαίων Μεταρρυθμιστών εκπροσώπησε ο Έλληνας ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Νότης Μαριάς και τόνισε ότι «ο ελληνικός λαός δεν ανέχεται την ταπείνωση», ενώ απευθυνόμενος στον Γάλλο επίτροπο είπε: «Η τρόικα τα θέλει μονά – ζυγά δικά της. Σταματήστε την πολιτική της λιτότητας και της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής, που έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε απέραντο, κοινωνικό νεκροταφείο. Σταματήστε ως τρόικα να πιέζετε και να ζητάτε μείωση συντάξεων, αύξηση φόρων, ξεπούλημα της ΔΕΗ και της κρατικής περιουσίας αντί πινακίου φακής… Ο Ελληνικός λαός δεν ανέχεται την ταπείνωση».

Νίκος Χουντής

Επίθεση κατά των πολιτικών δυνάμεων και των Θεσμών που ζητούν, «υποκριτικά, το κλείσιμο της αξιολόγησης για το καλό της Ελλάδας», εξαπέλυσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, στην παρέμβασή του.

Πιο συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας τόνισε ότι, «όσοι ζητούν να κλείσει η αξιολόγηση, δήθεν για το καλό της Ελλάδας, στην ουσία ζητούν νέες μειώσεις των συντάξεων, νέες μειώσεις εισοδημάτων, μέσω του αφορολόγητου, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, διάλυση των εργασιακών σχέσεων» και συνέχισε σημειώνοντας ότι, «δανειστές και ελληνικές κυβερνήσεις που εφαρμόζουν τα μνημόνια, πετούν ο ένας στον άλλο το μπαλάκι των ευθυνών για την αποτυχία ενός προγράμματος που βυθίζει στη φτώχεια και στην εξαθλίωση τον ελληνικό λαό».

Καταλήγοντας, ο Νίκος Χουντής υπογράμμισε ότι, “το θέμα δεν είναι να κλείσει η 2η αξιολόγηση του 3ου Μνημονίου. Το θέμα είναι να μπει φρένο σε αυτές τις πολιτικές, σε ρήξη με τη λιτότητα και τους εκβιασμούς της Ευρωζώνης, για να μπορέσει να αναπνεύσει ο ελληνικός λαός».

Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι

Ο Ιταλός Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι μίλησε εκ μέρους των ευρωσοσιαλιστών (S&D): «Ο χρόνος τρέχει πολύ γρήγορα και ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να περιμένει άλλο πια. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα και θετικά η 2η αξιολόγηση. Θεωρούμε ότι είναι εφικτό κάτι τέτοιο. Η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μία ισορροπημένη λύση για τα εργασιακά που θα διαφυλάσσει το δικαίωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επιπλέον φορολογικά εχέγγυα, αλλά και δυνατότητα επενδυτικών μέτρων, σε περίπτωση που η Ελλάδα υλοποιήσει και πάει καλύτερα από τους στόχους. Έτσι, η τωρινή συμφωνία θα μπορέσει να επαναφέρει την Ελλάδα στο βιώσιμο δρόμο. Γι[ αυτό και σωστά η ελληνική κυβέρνηση έχει εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις για να καταλήξει σε συμφωνία. 

Γιατί η παρατεταμένη αβεβαιότητα θα έχει αρνητικές συνέπειες στην οικονομία και θα ήταν κολοσσιαίο λάθος να εξουδετερωθούν τα θετικά αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής. Αλλά το ΔΝΤ και κάποια κράτη μέλη δεν πρέπει να κάνουν κατάχρηση της κατάστασης. Και θα πρέπει να κάνουν και το δικό τους καθήκον, προκειμένου να καταλήξουμε σε θετικά αποτελέσματα. Γιατί και εκείνοι δεν θα πρέπει να παίζουν με τη φωτιά. Δεδομένης της αίσθησης ευθύνης που έχει δείξει η ελληνική κυβέρνηση και των σημαντικών υποχωρήσεων που έκανε, προκειμένου να παραμείνει το ΔΝΤ, το να επιμείνουν στη συσσώρευση επιπλέον μη βιώσιμων φορολογικών προσπαθειών και ένα χρόνο μετά την παράδοση του προγράμματος, θα ήταν ανεύθυνο και απαράδεκτο. Θα έλεγα και επαίσχυντο. 

Θα πρέπει οι πιστωτές να αντιληφθούν επιτέλους ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% είναι εφικτό, αλλά είναι βιώσιμο μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Και η σαφής τέτοια αναγνώριση είναι απαραίτητη για να δοθεί αξιοπιστία σε μία δέσμευση του Eurogroup του Μαΐου 2016, για μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης χρέους. Τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα για να υιοθετηθούν τα ορόσημα των χρηματοδοτικών αναγκών, της κοινωνικής συνοχής, αλλά και της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής σταθερότητας. Και θα πρέπει να διευκρινιστούν. Μια θετική λύση της ελληνικής κρίσης θα ήταν σημαντικό επίτευγμα για τον ελληνικό λαό, αλλά και για ολόκληρη την ΕΕ σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Το ΕΚ απευθύνει έκκληση προς όλους του εμπλεκόμενους φορείς να δείξουν υπευθυνότητα, για να επιτευχθεί αυτό το ιστορικό αποτέλεσμα.

Σκα Κέλερ

Ο Σκα Κέλερ, εκ μέρους των Πρασίνων (Greens/ALE), υπογράμμισε πως την Παρασκευή, στη συνάντηση του Eurogroup, ξανά και ξανά φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει πραγματική πρόοδος για το ελληνικό πρόγραμμα.

«Στο Eurogroup, όπως γνωρίζουμε, ηγείται ένας άνθρωπος, ο οποίος μας είπε πολύ ξεκάθαρα τι σκέφτεται για τις γυναίκες και για τα νότια κράτη μέλη. Με την απουσία του σήμερα μας δείχνει επίσης τι πιστεύει για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αν και είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, δεν είναι το μόνο μας πρόβλημα σε αυτό το θέμα. Το σύνολο της ευρωζώνης και συνεπώς και το συνολικό μέλλον της ΕΕ κρατείται όμηρος από το δόγμα της λιτότητας. Το να πιστεύουν ότι η ανάπτυξη θα έρθει, αν τα νοικοκυριά συρρικνώνονται, αν πρέπει να περικοπούν και οι δαπάνες του κράτους – αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Αυτό είναι μόνο οικονομική ανοησία.

Η ακραία φτώχεια έχει αυξηθεί σχεδόν επτά φορές, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, ενώ οι κρατικές δαπάνες έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 30%, που είναι η μεγαλύτερη μείωση ανά κάτοικο σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, το ΔΝΤ και ορισμένα κράτη μέλη ζητούν όλο και περισσότερες περικοπές. Ζητούν περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις, λέγοντας ότι το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα είναι πολύ γενναιόδωρο, αλλά στην πραγματικότητα η αλήθεια είναι ότι οι Έλληνες συνταξιούχοι είναι σε πολύ χειρότερη θέση από τους συνταξιούχους οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα, το 43% των συνταξιούχων ζει με λιγότερα από 660 ευρώ το μήνα, κάνοντας εκείνους που εργάστηκαν σκληρά για ολόκληρη τη ζωή τους να είναι εξαιρετικά ευάλωτοι στη φτώχεια και στον κοινωνικό αποκλεισμό.

Το συνολικό μέλλον της Ευρώπης είναι επίσης όμηρος από ορισμένα κράτη μέλη που νομίζουν ότι μπορούν να κερδίσουν τις εκλογές, προκαλώντας προβλήματα αλλού και αυτό δεν πρέπει να συμβεί. Τα εργασιακά δικαιώματα, τα κοινωνικά δικαιώματα και το δίκαιο της ΕΕ ισχύουν παντού στην ΕΕ και λέγοντας στην Ελλάδα ότι δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, επιβάλλουμε μια αυθαίρετη απόκλιση από αυτό το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.

Ενώ λέμε όλη την ώρα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες, αυτό που πραγματικά τους λέμε να κάνουν, είναι να εγκαταλείψουν τους ίδιους τους κανόνες και αυτό είναι πραγματικά σχιζοφρενικό. Αν θέλουμε πραγματικά ανάκαμψη στην Ελλάδα, αν θέλουμε πραγματικά να εργαστούμε μαζί για ένα κοινό μέλλον, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να γίνει ένας χώρος πειραμάτων για μηδενικά εργασιακά δικαιώματα.

Και σίγουρα, να ξεπεράσει το δόγμα της λιτότητας, να επενδύσει σε μια βιώσιμη οικονομία, να κάνει έξυπνες μεταρρυθμίσεις και να πάρει πραγματικά την ελάφρυνση του χρέους, κάτι που μπορεί να μην είναι δημοφιλές σε κάθε κράτος μέλος. Χρειάζεται πράγματι θάρρος για να υποστηριχτεί ότι όλοι θα επωφεληθούν από αυτό μακροπρόθεσμα, ότι θα πρέπει να επενδύσουμε στο κοινό μας καλό και όχι τραβώντας το χαλί κάτω από τα πόδια μας, να δείξουμε αλληλεγγύη αντί για περιφρόνηση. Αλλά αυτό το θάρρος είναι απαραίτητο, αν θέλουμε να οικοδομήσουμε το κοινό μας μέλλον ».

Νίλς Τόρβαλντς

Ο Νίλς Τόρβαλντς εκπρόσωπησε του Φιλελεύθερους (ALDE) και στην παρέμβασή του στάθηκε στα μείζονα διαρθρωτικά προβλήματα που αφορούν την Ελλάδα. «Το πρώτο είναι η δομή του προϋπολογισμού. Κάθε χώρα έχει ένα σύστημα συνταξιοδοτικό που καθορίζεται ή συμπεριλαμβάνεται στον κρατικό προϋπολογισμό. Μερικές φορές αναζητούν κάποιες βραχυπρόθεσμες λύσεις, λέγοντας ότι τα κρατικά ταμεία θα εφοδιάσουν (χρηματοδοτήσουν) τα συνταξιοδοτικά ταμεία. Τώρα αν δούμε τη δημογραφική πυραμίδα της Ελλάδας, η πλειονότητα του πληθυσμού είναι συνταξιούχοι. Μία μειονότητα εργάζεται για να γεμίσει τα κρατικά ταμεία. Αυτή η ανισορροπία ενέχει κίνδυνο δημιουργίας προβλημάτων και αν οι πολίτες δεν καταβάλλουν φόρους, το πρόβλημα θα είναι δυσεπίλυτο. Υπάρχει μία ανισορροπία. 

Έρχομαι στο 2ο πρόβλημα: μεταξύ των καλών αποφάσεων που λαμβάνονται επί χάρτου και των διοικητικών αποφάσεων. Η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει τις σωστές αποφάσεις και το ελληνικό Κοινοβούλιο, με κάποιες επιφυλάξεις, τις ενέκρινε. Αλλά δεν βλέπουμε την έμπρακτη εφαρμογή αυτών των ειλημμένων αποφάσεων. Επίσης έχουμε εδώ στο Ευρωκοινοβούλιο μία μειοψηφία που φοβάται αυτές τις συζητήσεις για παράδειγμα ο κ. Ντάισελμπλουμ. Χρειάζεται περισσότερο αυτοπειθαρχία και λίγο περισσότερη αυτοκριτική για να δούμε ξεκάθαρα τα πράγματα».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter