Ευθύμιος Γεωργόπουλος: Εγώ δεν παίρνω μίζες ώστε να τα κουκουλώνω

Ευθύμιος Γεωργόπουλος: Εγώ δεν παίρνω μίζες ώστε να τα κουκουλώνω

Ο διοικητής του Ερυθρού Σταυρού και προσωρινός διοικητής του Γενικού Κρατικού Νίκαιας απαντάει με αριθμούς και επιχειρήματα για όσα πέτυχε στα δημόσια νοσοκομεία.

Ο Ευθύμιος Γεωργόπουλος είναι ο διοικητής νοσοκομείου που η ΠΟΕΔΗΝ αγαπά να… μισεί. Με λάβρες ανακοινώσεις, που προβάλλονται αναλόγως από αντιπολιτευόμενα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ειδικά το τελευταίο τρίμηνο που εκτός από διοικητής του Ερυθρού Σταυρού διορίστηκε και προσωρινός διοικητής του Γενικού Κρατικού Νίκαιας, τον έχει κατηγορήσει για μύρια όσα…

Τον έχει αποκαλέσει «υπερδιοικητή, τριπλοθεσίτη, που έφερε τη χούντα στο Κρατικό Νίκαιας, εγκαθιδρύοντας με τις εκκαθαρίσεις του το κομματικό κράτος ΣΥΡΙΖΑ».

Η μεγαλύτερη «μομφή» που του αποδίδεται –και εξηγεί πολλά– είναι «ο εκλεκτός, ο κολλητός του Πολάκη».

Ακόμη και η μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε στον εισαγγελέα για διασπάθιση δημόσιου χρήματος (σε βαθμό κακουργήματος) για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) ήταν «στάχτη στα μάτια».

Πριν από λίγες ημέρες γράφτηκε ότι παραθέριζε στην Κρήτη με τον «κολλητό» του και τον πρωθυπουργό την ίδια ώρα που «μια γυναίκα ψυχορραγούσε εξαιτίας της παράνομης και καταχρηστικής υποβίβασής της από τον κ. Διοικητή».

Ηταν την ημέρα της Πρωτομαγιάς, κατά την οποία ο Ευθ. Γεωργόπουλος βρισκόταν για προσκύνημα στο ναζιστικό μπλοκ 15 στο Χαϊδάρι! Λίγες ημέρες αργότερα παρευρέθηκε στην κηδεία της άτυχης γυναίκας. Οι βαριές αυτές κατηγορίες και ειδικά αυτή που αφορά την απώλεια ανθρώπινης ζωής «φιλοτεχνούν» το προφίλ ενός εγκάθετου που στήνει μαγαζάκια αφήνοντας τα νοσοκομεία στο έλεος της αδράνειάς του. Είναι έτσι όμως;

«Εγώ δεν παίρνω μίζες ώστε να τα κουκουλώνω. Εγώ τρέχω στους εισαγγελείς» είναι η εξήγηση που δίνει ο ίδιος για τις επιθέσεις που δέχεται, μιλώντας εφ’ όλης της ύλης κι έξω από τα δόντια στο Documento.

O αντίλογός του είναι ισχυρός. Στηρίζεται σε μια σειρά από ενέργειές του προς προάσπιση της διαφάνειας και του δημόσιου χρήματος που δεν επιδέχονται παρερμηνείες, καθώς και στα σημαντικά έργα που έγιναν στα δύο νοσοκομεία τα οποία διευθύνει σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και από πόρους που παρέμεναν ανεκμετάλλευτοι…

Εργα που –γιατί άραγε;– τυγχάνουν ελάχιστης έως καθόλου προβολής.

Ενας διοικητής για δύο μεγάλα νοσοκομεία και με την ευθύνη άλλων δύο, του Αγία Βαρβάρα (πρώην Λοιμωδών) και του Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας. Παράνομος διορισμός και εύνοια προς το πρόσωπό σας;

Η κατά τον νόμο απαγόρευση αφορά την απαγόρευση άσκησης παράλληλα οποιουδήποτε ιδιωτικού έργου. Δεν ασκώ παράλληλα ιδιωτικό έργο, υπηρετώ αποκλειστικά τον δημόσιο χώρο υγείας και προδήλως δεν αμείβομαι για το έργο της δεύτερης, τρίτης ή οποιασδήποτε άλλης θέσης μού ανατέθηκε. Με τιμά η εμπιστοσύνη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στο πρόσωπό μου. Μου ζητήθηκε να βάλω πλάτη και δήλωσα απλός στρατιώτης για να βοηθήσω σε ένα έργο το οποίο ξεδιπλώνεται με πολύ μεγάλη επιτυχία και που οι πολίτες δεν είχαν ξαναδεί στο παρελθόν και σε καιρούς παχιών αγελάδων.

Πάντως από τη θητεία σας στον Ερυθρό Σταυρό τα δύο τελευταία χρόνια αυτό που μας έχει αποτυπωθεί δεν ήταν το έργο σας αλλά ο περιβόητος πλέον «καβγάς» Πολάκη – δημοσιογράφων στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου.

Γιατί αυτό προβλήθηκε από τα συστημικά ΜΜΕ. Την ημέρα εκείνη ο υπουργός εγκαινίασε το καινούργιο φαρμακείο που μεταστεγάστηκε από χώρο 58 τετραγωνικών σε χώρο 157 τετραγωνικών και το καινούργιο μηχάνημα οστικής πυκνότητας, το πλέον σύγχρονο και το δεύτερο εγκατεστημένο σε ευρωπαϊκή χώρα. Κι ακόμη τον πλήρως αναμορφωμένο χώρο αναμονής των ιατρείων του ισογείου και μονάδα βραχείας νοσηλείας έντεκα κλινών, που είναι η μεγαλύτερη στο λεκανοπέδιο.

Τα έργα έγιναν με ίδια έσοδα, με διαγωνιστική διαδικασία, χωρίς να κοστίσουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και χωρίς απευθείας αναθέσεις. Οποιος πιστεύει ότι έγινε η παραμικρή παρανομία υπάρχουν ελεγκτικές αρχές και ο οικονομικός εισαγγελέας.


Κι εσείς όμως δεν προλάβατε να πατήσετε το πόδι σας στη Νίκαια και τρέξατε στον εισαγγελέα. Αυτό ήταν το σημαντικότερο και πλέον επείγον που βρήκατε να κάνετε; Σας κατηγορούν για κυνήγι μαγισσών.

Εάν αποτελεί κυνήγι μαγισσών το ανάχωμα που προσπάθησα να βάλω για τη μη διασπάθιση δημόσιου χρήματος πάνω από εξακόσιες χιλιάδες ευρώ, τότε δηλώνω Δον Κιχώτης και κυνηγάω ανεμόμυλους… Εξηγούμαι: για το περίπου 400 τετραγωνικών μέτρων κυλικείο-εστιατόριο του Κρατικού Νίκαιας που μισθώθηκε το 2002 η μίσθωση λήγει οριστικά και αμετάκλητα τον Απρίλιο του 2020, δηλαδή σε έναν χρόνο από σήμερα, και ο πρώην διοικητής αποφάσισε αυθαίρετα και παράνομα τον Αύγουστο του 2018 τα ακόλουθα:

• Χωρίς διαγωνισμό να επεκτείνει την υφιστάμενη σύμβαση κατά οκτώ συν έξι χρόνια, ίσον 14 χρόνια, λήγουσα το 2034.

• Να χαρίσει τα περισσότερα από 232.000 ευρώ που οφείλει ο μισθωτής από μη καταβληθέντα ενοίκια και μη καταβολή αναλωθέντος ρεύματος.

• Να του απομειώσει το μίσθωμα από περίπου 13.300 ευρώ σε 11.075 μηνιαίως. Πείτε μου τι νούμερο βγάζετε κι αν αυτό είναι κυνήγι μαγισσών. Η ΠΟΕΔΗΝ με κατηγορεί ότι μόλις ενάμιση μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου τρέχω στους εισαγγελείς και ότι δεν συνεννοήθηκα με κανέναν άλλον παρά μόνο με τον υπουργό Πολάκη. Αλήθεια, έπειτα από πόσο καιρό δικαιούται κάποιος να προασπίζει το δημόσιο συμφέρον; Με ποιον θα έπρεπε να συνεννοηθώ προτού στείλω την υπόθεση στον εισαγγελέα; Γιατί είναι μεμπτό ο αρμόδιος υπουργός να γνωρίζει από πρώτο χέρι τις ενέργειες του διοικητή που αυτός όρισε;

Είναι γνωστό ότι η χώρα χρεοκόπησε από τις μίζες στα δημόσια έργα, στους εξοπλισμούς και στη δημόσια υγεία και ανορθώθηκε ακριβώς γιατί κόπηκαν οι μίζες. Η δημόσια υγεία στη μεγαλύτερη κρίση σε καιρό ειρήνης κατόρθωσε να εξυπηρετεί 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους και απόρους. Πως νομίζετε ότι επετεύχθη αυτό το μοναδικό «θαύμα»; Περιορίζοντας στο μέτρο του δυνατού το ανεξέλεγκτο πάρτι στο φάρμακο, στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, στις υποδομές.

Απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι να επαναλειτουργήσουν κλειστές μονάδες, να δημιουργηθούν εκ του μηδενός νέες (παιδιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, νοσοκομείο Κομοτηνής), να εκσυγχρονιστούν υφιστάμενες υποδομές. Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η διαδικασία τακτοποίησης όλων των αυθαιρέτων στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, που αποτελούσε τεράστια τροχοπέδη σε οποιοδήποτε τεχνικό έργο με όρους νομιμότητας, και ήταν αναγκαίο να γίνει.

Εχουν εξευρεθεί πόροι που δεν είχαν δοθεί ποτέ στο παρελθόν, από προγράμματα ΕΣΠΑ, το αποθεματικό του υπουργείου Υγείας, ιδρύματα (π.χ. Σταύρος Νιάρχος) και για την Αττική η αυτοδιοικητική περιφέρεια για πρώτη φορά έδωσε 44 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού των νοσοκομείων. Το Νοσοκομείο Νίκαιας μόνο έχει λάβει 8,5 εκατ. ευρώ και του Ερυθρού Σταυρού 1,5 εκατομμύριο.


Και τον προηγούμενο διοικητή που στείλατε στον εισαγγελέα η ίδια πολιτική ηγεσία τον είχε διορίσει.

Και ζήτησε δημόσια και πέτυχε την αποπομπή του. Αυτό σημαίνει ότι δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της κι αν κάποια στιγμή δεν επιτυγχάνεται το έργο που έχει ανατεθεί, πολλώ δε μάλλον όταν υπάρχουν ερευνώμενες ατασθαλίες, δεν φείδονται του αποκεφαλισμού, μην υπακούοντας στη λογική του ημετέρου και του πολιτικού κόστους. Κι ενώ υπάρχει διαφαινόμενη τεράστια ζημία του δημοσίου, κάποιοι το θεωρούν προπέτασμα καπνού κι εμμένουν σε μια αμφιλεγόμενη και μη αποδεικνυόμενη μέχρι σήμερα πλαστότητα πτυχίων (σχετικά με τον πρώην διοικητή). Διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλο.

Καλά τα λόγια, στην πράξη τι κάνετε εσείς για το πολύπαθο Κρατικό της Νίκαιας;

Αυτά που δεν είχαν γίνει τα πολλά προηγούμενα χρόνια. Συγκεκριμένα:

• Εγκριση σκοπιμότητας με δέσμευση αντίστοιχης πίστωσης 1,5 εκατ. για ξενοδοχειακό εξοπλισμό. Καινούργια όλα: κρεβάτια, κομοδίνα, πολυθρόνες συνοδών. Για μήνες δεν είχε γίνει τίποτε, εν μια νυκτί πέτυχα να βρίσκεται η διαγωνιστική διαδικασία αναρτημένη στη Διαύγεια και σε εξέλιξη.

• Ψηφιακός μαστογράφος που είχε επιχορηγηθεί δύο φορές, για περισσότερο από έναν χρόνο δεν έγινε τίποτε και πάλι εν μια νυκτί βρίσκεται στον αέρα σε διαγωνιστική διαδικασία μέσω Διαύγειας. Με τα χρήματα που περισσεύουν από τη δεύτερη επιχορήγηση για το ίδιο μηχάνημα θα αγοραστούν δύο κλίβανοι αποστείρωσης.

• Διπλωτική μηχανή σεντονιών: επί ενάμιση χρόνο με εγκεκριμένο κονδύλι δεν είχε ξεκινήσει η διαδικασία προμήθειας, τώρα βρίσκεται ο διαγωνισμός σε εξέλιξη.

• Χρήματα για τη διευθέτηση του προαύλιου χώρου που αφορά την πρόσβαση ασθενών, κυρίως ΑμεΑ, αιμοκαθαρώμενων και λοιπών ασθενών.

• Πάλι επί δύο χρόνια δεν είχε πετάξει μύγα και σήμερα βρίσκεται σε διαβούλευση, για την πρόσκληση τεχνικού συμβούλου, ο διαγωνισμός για τον πρώτο όροφο διαμόρφωσης παθολογικών κλινικών που επίσης λίμναζε. Επιπλέον διασφαλίστηκε:

• Χρηματοδότηση για αλλαγή και των 23 ανελκυστήρων του νοσοκομείου, συν δύο αναβατόρια.

• Χρηματοδότηση πέντε εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέων χειρουργείων έντεκα χειρουργικών θαλάμων.

• Χρηματοδότηση για την αλλαγή αξονικού τομογράφου, που είναι δεκαετίας, 14 τομών ανά λεπτό, ενώ ο καινούργιος θα είναι 64 τομών ανά λεπτό.

• Ξεκινάει η αποκατάσταση του πρώτου ορόφου της παθολογικής – ηπατολογικής κλινικής του Αγία Βαρβάρα για την επαναλειτουργία του ως νοσοκομείου που το έκλεισε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Λυπάμαι που σε δύο μήνες πρόλαβα να κάνω μόνο αυτά. Που δεν είχαν γίνει τα προηγούμενα δέκα χρόνια τουλάχιστον.

Ναι αλλά σας κατηγορούν ότι πήρατε κεφάλια με κομματικά κριτήρια. Υποβιβάσατε π.χ. υποδιευθύντρια νοσηλευτικής σε προϊσταμένη, με αποτέλεσμα να καταλήξει έπειτα από εγκεφαλικό που της προκλήθηκε από αυτή την ενέργεια.

Ούτε μία από τις αλλαγές σε θέσεις ευθύνης που έχω κάνει δεν είχε κομματικά κριτήρια. Αποδεικνύεται εκ του γεγονότος ότι αυτοί που κατέλαβαν υψηλότερες θέσεις ευθύνης δεν είναι κομματικοί μου φίλοι. Εγιναν έπειτα από εισηγήσεις των αρμόδιων οργάνων. Υπάρχει δελτίο Τύπου του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου που κατακεραυνώνει την ΠΟΕΔΗΝ η οποία με κατηγορεί για κομματικές επιλογές. Σημειώνω ότι τόσο ο πρόεδρος όσο και η συντριπτική πλειοψηφία του σωματείου ανήκουν στη ΔΑΚΕ και η απόφαση είναι ομόφωνη. Για το τραγικό γεγονός της συναδέλφου που χάθηκε, για το οποίο δηλώνω συντετριμμένος, γνωρίζουν άπαντες ότι υπήρχε σοβαρή χρόνια ασθένεια, ότι η αιτία που οδήγησε στον θάνατό της είχε διαγνωστεί πολύ πριν πάω στο νοσοκομείο, ότι όλοι οι συνάδελφοι, ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, δηλώνουν αγανακτισμένοι με την τυμβωρυχία και τον φασισμό που εκπέμπει η ΠΟΕΔΗΝ με ανακοινώσεις που οδηγούν σε δολοφονία χαρακτήρων.

Με συγχωρείτε αλλά είχε προσωπικά μαζί σας η ΠΟΕΔΗΝ;

Ολα τα προηγούμενα χρόνια της καταστροφής του δημόσιου χώρου της υγείας, της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος περί άλλα τύρβαζε. Ξαφνικά ανακάλυψε ότι η καταστροφή ενέσκηψε μαζί με τη συγκεκριμένη πολιτική ηγεσία, ότι οι πεπαλαιωμένες εγκαταστάσεις δημιουργήθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια και οι κατσαρίδες σε κάποιους χώρους του νοσοκομείου ήρθαν μαζί με τον νέο διοικητή. Η μόνη εξήγηση που μπορεί να δοθεί είναι ότι οι ενέργειες της πολιτικής ηγεσίας δεν εξυπηρετούν το αφήγημα της καταστροφής που καθημερινά ευαγγελίζονται.

Οι κατσαρίδες πάντως δεν είναι αποκύημα φαντασίας.

Οσο θα εκσυγχρονίζονται οι υποδομές θα φεύγουν και οι κατσαρίδες, οι οποίες ως γνωστόν ανθίστανται σθεναρά, όπως και αυτοί που έχουν λόγο ύπαρξης με το να τις φωτογραφίζουν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter