Ευθύνες Τραμπ για τους μακελάρηδες

Ευθύνες Τραμπ για τους μακελάρηδες

Η παραβίαση του άγραφου νόμου ένας πρώην πρόεδρος να μη σχολιάζει τις ενέργειες του νυν από την πλευρά του Μπαράκ Ομπάμα δείχνει το μέγεθος της αγανάκτησης που υπάρχει στις ΗΠΑ αναφορικά με τα αποτελέσματα που έχει στην αμερικανική κοινωνία η πολιτική που ακολουθεί ο Ντόναλντ Τραμπ στο μεταναστευτικό ζήτημα.

«Θα πρέπει να απορρίψουμε κατηγορηματικά τη ρητορική οποιουδήποτε μέλους της ηγεσίας μας που τροφοδοτεί το κλίμα φόβου και μίσους ή που κάνει τον ρατσισμό οικείο. Πίσω από κάθε τραγωδία της Ιστορίας βρίσκονται ηγέτες που δαιμονοποιούν όσους δεν μας μοιάζουν ή υποθέτουν ότι οι άλλοι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών, απειλούν τον τρόπο ζωής μας και είτε αναφέρονται σε αυτούς σαν να είναι υπάνθρωποι είτε υπονοούν ότι η Αμερική ανήκει σε ένα συγκεκριμένο είδος ανθρώπων» δήλωσε ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ αναφερόμενος στη διπλή τραγωδία του περασμένου Σαββατοκύριακου στο Οχάιο και το Ντέιτον.

Στο Ελ Πάσο ένας νεαρός οπλισμένος με τουφέκι άνοιξε πυρ μέσα σε πολυκατάστημα το οποίο προτιμά η κοινότητα των ισπανόφωνων, σκοτώνοντας 21 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 26. Παραδόθηκε και έχει προφυλακιστεί. Δεκατρείς ώρες αργότερα, στο Ντέιτον, νεαρός άνοιξε πυρ σε συνοικία του κέντρου της πόλης γεμάτη κόσμο, σκοτώνοντας εννέα ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 27. Ο δράστης, ο οποίος χρησιμοποίησε επίσης τουφέκι εφόδου και είχε γεμιστήρες μεγάλης χωρητικότητας, έφερε μαζί του κι άλλα πυρομαχικά και φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο. Σκοτώθηκε από αστυνομικούς που περιπολούσαν.

Παρατηρητές και αναλυτές, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά σε όλο τον κόσμο, θεώρησαν ότι η πολιτική και κυρίως η ρητορική που χρησιμοποιεί ο Ντ. Τραμπ για το μεταναστευτικό ζήτημα και για την οπλοκατοχή δημιουργεί γόνιμο έδαφος ώστε να αυξάνονται συνεχώς οι βίαιες ενέργειες στις οποίες προβαίνουν άτομα με ρατσιστικές και ακροδεξιές αντιλήψεις. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι μόνο μέσα στο 2019 έχουν σημειωθεί 248 ένοπλες επιθέσεις με πάνω από τέσσερις νεκρούς η καθεμία.

Την εικόνα για τις ευθύνες του Τραμπ, ο οποίος επιμένει να λέει ότι «οι δηλώσεις του ενώνουν τους Αμερικανούς», επιβεβαιώνει η υποδοχή που του επιφυλάχθηκε την Τετάρτη όταν μετέβη στο Ντέιτον για να επισκεφθεί τους τραυματίες από το μακελειό. Εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί σε πάρκο του Ελ Πάσο διαμαρτυρόμενοι για την επίσκεψη του προέδρου της χώρας, ο οποίος κατηγορείται για την όξυνση των εντάσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες με τις εμπρηστικές δηλώσεις του.

Οι επαναλαμβανόμενες πολύνεκρες ένοπλες επιθέσεις στις ΗΠΑ οδήγησαν διεθνείς οργανισμούς να βγάλουν ανακοινώσεις αναφορικά με τους κινδύνους, καθώς και αρκετές χώρες να εκδώσουν ταξιδιωτικές οδηγίες προς τους πολίτες τους. Το ιαπωνικό προξενείο στο Ντιτρόιτ συνέστησε στους Ιάπωνες υπηκόους «να έχουν συναίσθηση της πιθανότητας περιστατικών με όπλα οπουδήποτε στις ΗΠΑ» και δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τη χώρα «κοινωνία των όπλων».

«Οι πολιτικοί και οι δυνάμεις ασφαλείας υποτιμούν συστηματικά τους κινδύνους που εγκυμονούν οι άκρως βίαιες ακροδεξιές ιδεολογίες. Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, το 2017, ο πρόεδρος Τραμπ έκοψε ακόμη και τα κονδύλια για τις αντιρατσιστικές οργανώσεις και τα προγράμματα πρόληψης υπερβολικού εξτρεμισμού» γράφει, μεταξύ άλλων, σε σημείωμά της στην εφημερίδα «Guardian» η Τζούλια Εμπνερ, ερευνήτρια στρατηγικού σχεδιασμού και συγγραφέας του βιβλίου «Ο φαύλος κύκλος του ισλαμιστικού και ακροδεξιού εξτρεμισμού».

Το κέντρο αναφοράς της είναι ιστοσελίδες και διαδικτυακά φόρουμ όπως τα 4chan και 8chan, στα οποία επιτρέπεται η ανάρτηση εικόνων και σχολίων που δεν υπόκεινται σε έλεγχο. Οι χρήστες δεν είναι υποχρεωμένοι να δημιουργήσουν προσωπικό λογαριασμό, αλλά διατηρώντας την ανωνυμία τους μπορούν να κάνουν αναρτήσεις αμφιλεγόμενου και μερικές φορές επικίνδυνου περιεχομένου. Είναι οι ιστοσελίδες αυτές στις οποίες οι μακελάρηδες δημοσιεύουν τα μανιφέστα τους.

«Οσο ο Τραμπ και ορισμένοι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν αντιδρούν στη γλώσσα που χρησιμοποιείται στο 8chan και, αντίθετα, χρησιμοποιούν οι ίδιοι λέξεις όπως “εισβολείς” για να περιγράψουν τους μετανάστες, θα είναι δύσκολο να αντιστραφεί η ενδυνάμωση της βίαιης ακροδεξιάς και να εξομαλυνθεί η ρητορική των ανθρώπων της» συνεχίζει το σχόλιό της η Εμπνερ και ολοκληρώνει αναφέροντας: «Χρειαζόμαστε μια ισχυρή διεθνή απάντηση για να καταδικάσουμε την πολιτική ρητορική που υπονομεύει, νομιμοποιεί ή και επικυρώνει τις επικίνδυνες έννοιες και τις θεωρίες συνωμοσίας των ακροδεξιών εξτρεμιστών. Εάν δεν το κάνουμε, θα συνεχίσουν να καταστρέφουν αθώες ζωές καθώς και τον ιστό που συγκρατεί τις δημοκρατικές κοινωνίες μας».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter