Ευτυχώς που… έβαλαν λουκέτο στους συνδέσμους

Ευτυχώς που… έβαλαν λουκέτο στους συνδέσμους

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (κυβέρνηση, ομοσπονδία, λίγκα, αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές), ο ίδιος ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του δηλώνουν όπου σταθούν κι όπου βρεθούν ύστερα από κάθε τραγικό ή άθλιο συμβάν εντός και εκτός γηπέδων (με τελευταίο το χυδαίο πανό των οργανωμένων οπαδών του Παναθηναϊκού στο ντέρμπι με την ΑΕΚ την περασμένη Δευτέρα) την υποτιθέμενη βούλησή τους να καταπολεμηθούν επιτέλους η οπαδική βία, ο φασισμός στις εξέδρες, ο ρατσισμός και τα επεισόδια. Ομως, πέρα από τα επικοινωνιακά κόλπα, στην πράξη κανείς δεν παίρνει επάνω του την «καυτή πατάτα» να την καθαρίσει. Με πρώτο και καλύτερο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που πετάει τις δικές του ευθύνες δεξιά κι αριστερά.

Σχεδόν δύο εβδομάδες από τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή τον περασμένο Αύγουστο στη Νέα Φιλαδέλφεια, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πομπωδώς παρουσία του προέδρου της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν ως νέα μέτρα κατά της οπαδικής βίας τα ήδη ισχύοντα, χιλιοειπωμένα και ανεφάρμοστα.

Μάλιστα απείλησε τότε (16/8) τους ιδιοκτήτες ολιγάρχες φίλους του ότι δεν θα διστάσει να τους πετάξει εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση! Εκτοτε: Τα περίφημα μέτρα (κλείσιμο συνδέσμων κ.λπ.) ο πρωθυπουργός τα έκανε μπαλάκι το οποίο πέταξε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον υπουργό Αθλητισμού.

Ο πρώτος πέταξε αμέσως το μπαλάκι στην ΕΛΑΣ κι αυτή με τη σειρά της σε κατώτερους αστυνομικούς, που πλήρωσαν το μάρμαρο για την εισβολή των νεοναζί οπαδών της Ντινάμο Ζάγκρεμπ στην Ελλάδα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού δεν τολμάει να ακουμπήσει το θέμα των συνδέσμων και ασχολείται μόνο με το πώς θα κωδικοποιήσει τους πολλούς νόμους περί οπαδικής βίας που μαζεύτηκαν και οι οποίοι συνήθως συγκρούονται ο ένας με τον άλλο. Ακίνδυνα πράγματα, πού να μπλέκεις με τους οπαδούς…

Και όλοι μαζί οι κυβερνώντες πέταξαν το μπαλάκι στις ΠΑΕ, που με τη σειρά τους δηλώνουν αδυναμία να καταπολεμήσουν τους… στρατούς που οι ίδιες δημιούργησαν και σε μεγάλο βαθμό συντηρούν.

Νόμος Κοντονή

Τα ελληνικά γήπεδα ήταν, είναι και θα είναι πηγή τέλεσης σοβαρών επεισοδίων ή παρότρυνσης (άμεσα ή έμμεσα) σε πρόκληση επεισοδίων όσο το φαινόμενο του χουλιγκανισμού δεν αντιμετωπίζεται. Πριν από περίπου οκτώ χρόνια ψηφίστηκε ο ν. 4326/2015, ο οποίος μεταξύ άλλων προέβλεπε ότι «σε σοβαρές περιπτώσεις τέλεσης επεισοδίων, παρότρυνσης σε πρόκληση επεισοδίων, ρατσιστικών συμπεριφορών και εν γένει φαινομένων βίας που σχετίζονται με τον αθλητισμό εντός ή εκτός αγωνιστικών χώρων, ο αρμόδιος για τον Αθλητισμό υπουργός με αιτιολογημένες αποφάσεις του, που λαμβάνονται ύστερα από γνώμη της Διαρκούς Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Βίας (ΔΕΑΒ), μπορεί να επιβάλλει στις Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρίες (ΑΑΕ) καθώς και στις οικείες αθλητικές ομοσπονδίες ή και επαγγελματικούς συνδέσμους αλλά και μεμονωμένα σε φυσικά πρόσωπα έπειτα από προηγούμενη κλήση και ακρόασή τους πρόστιμα ύψους από 10.000 έως 1.000.000 ευρώ». Για προληπτικούς λόγους ο αρμόδιος υπουργός «μπορεί να απαγορεύει τη με οποιονδήποτε τρόπο διάθεση εισιτηρίων και την εν γένει χρήση συγκεκριμένων ζωνών ή τμημάτων των κερκίδων αθλητικών εγκαταστάσεων».

Τον Ιανουάριο του 2016 ο εισηγητής των συγκεκριμένων διατάξεων Σταύρος Κοντονής αποφάσισε «την επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους 90.000 ευρώ στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός», καθώς και «την απαγόρευση διάθεσης εισιτηρίων και τη χρήση καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε όλες τις ζώνες και τα τμήματα στις θύρες 13 και 14 του γηπέδου Απόστολος Νικολαΐδης μέχρι και τη 17η Απριλίου 2016, ημερομηνία λήξης του πρωταθλήματος της Super League».

Οι ποινές επιβλήθηκαν στην πράσινη ΠΑΕ «λόγω των σοβαρών φαινομένων βίας που έλαβαν χώρα στις 21.11.2015 εντός του σταδίου και του αγωνιστικού χώρου», που οδήγησαν στη ματαίωση του ντέρμπι των «αιώνιων αντιπάλων». Πάνω σε αυτήν τη διάταξη θα μπορούσε να πατήσει και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης προκειμένου να έκλεινε τη Θύρα 13 για το εμετικό πανό των οπαδών του «τριφυλλιού» στο ντέρμπι με την ΑΕΚ. Με το πανό ζητούσαν την αποφυλάκιση των Bad Blue Boys, των οπαδών της Ντινάμο Ζάγκρεμπ που έχουν προφυλακιστεί για τη δολοφονία του φιλάθλου της Ενωσης Μιχάλη Κατσουρή. Οι Κροάτες χούλιγκαν είναι δηλωμένοι ναζί και το να απολαμβάνουν τη στήριξη έστω και μικρής μερίδας οπαδών του Παναθηναϊκού αποτελεί ντροπή για τον σύλλογο.

«Μαχαιριά», αλλά…

Ο αναπληρωτής υπουργός σχολιάζοντας το κατάπτυστο περιεχόμενο του πανό είπε ότι «είναι μαχαιριά στην καρδιά αυτό που συνέβη στη Λεωφόρο. Είναι ντροπή για όλη την Ελλάδα. Με ενόχλησε σαν πολίτη, σαν φίλαθλο και σαν υπουργό».

Ο Βρούτσης καταδίκασε λοιπόν τη χυδαία κίνηση οπαδών του Παναθηναϊκού, αλλά έμεινε στις δηλώσεις. Δεν δρομολόγησε τις εξελίξεις για να επιβληθεί η ποινή της μη διάθεσης εισιτηρίων στη Θύρα 13. Αν το έκανε, θα έστελνε ηχηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι οι υποστηρικτές ναζιστών δεν έχουν καμία θέση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν τόλμησε να σπάσει αυγά κι αυτό ενδέχεται να το βρει ξανά και ξανά μπροστά του.

Για τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού η συγκεκριμένη διάταξη του νόμου Κοντονή είναι αναχρονιστική. «Δεν είναι σωστό να επιβάλλει ποινές ο ίδιος ο υπουργός. Είναι αναχρονιστική η διάταξη, μας γυρίζει σε άλλες εποχές. Θα αναβαθμίσουμε τον ρόλο της ΔΕΑΒ και ποινές μπορεί να επιβάλλονται από επιτροπές της ΓΓΑ. Αυτό θα προβλέπει ο νέος αθλητικός νόμος που θα καταργήσει τη διάταξη Κοντονή» είπε για το θέμα ο Γ. Βρούτσης και αποποιήθηκε κι αυτός τις ευθύνες του.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter