Πύρινος όλεθρος στην Εύβοια: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες – Εκκενώνονται οικισμοί – Συνεχής Ενημέρωση

Πύρινος όλεθρος στην Εύβοια: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες – Εκκενώνονται οικισμοί – Συνεχής Ενημέρωση

Αποκαρδιωτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στο τεράστιο πύρινο μέτωπο που έχει ξεσπάσει στην περιοχή Μυρτιά του δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας Ευβοίας. Η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη, περνώντας μέσα από χωριά, καταστρέφοντας σπίτια και δασικές εκτάσεις.

22:06 Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στη Βόρεια Εύβοια, ενώ υπολογίζεται ότι πάνω από 50 σπίτια έχουν καεί

21:58 Εκκενώνεται το χωριό Σκεπαστή στην Εύβοια

21:38 Τουλάχιστον 60.000 στρέμματα κάηκαν μέσα στο πρώτο τετραήμερο του Αυγούστου σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο

20:47 Ακόμη πέντε άτομα απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια από το Λιμενικό Σώμα από παραλία στην περιοχή Ροβιές Ευβοίας.

Η μεταφορά των πολιτών έγινε από πλωτό σκάφος αλλά και όχημα του Λιμενικού, ενώ τα πέντε άτομα έχουν ήδη φτάσει σε Αιδηψό και Ήλια Ευβοίας.

Εκκένωση οικισμών

Για την ασφάλεια των κατοίκων οι αρμόδιες αρχές έχουν προχωρήσει από χθες στην εκκένωση περισσότερων από δέκα οικισμών.
Πρόκειται για τους οικισμούς Ρετσινόλακκο, Καλαμούδι, Χρόνια, Σηπιάδα, Κουρκουλοί, Σκεπαστή, Δαμιά, Όσιος Δαυίδ, Κούλουρος, Μαρούλι, Ροβιές και Παλαιοχώρι.

Εκκενώθηκαν οι Ροβιές – Καίγονται σπίτια

Συνολικά 85 πολίτες απομακρύνθηκαν με πλωτά μέσα από την παραλία του χωριού Ροβιές στην Εύβοια. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, οι πολίτες επιβιβάστηκαν σε πέντε σκάφη του Λιμενικού, αλλά και ιδιωτών και στην συνέχεια μετεπιβιβάστηκαν όλοι τους στο πλοίο-“παντόφλα” “ΠΑΡΑΛΟΣ”.

Εν συνεχεία μεταφέρθηκαν με ασφάλεια από τη φλεγόμενη παραλία στο λιμάνι της Αιδηψού.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες κανένας από τους απομακρυνθέντες δεν αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Οι πυροσβέστες κυνηγούν κυριολεκτικά τις φλόγες μέσα στις αυλές των σπιτιών και προσπαθούν να σώσουν τα σπίτια τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα μέσα στην καιόμενη έκταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πυροσβέστες έχουν παραταχθεί κατά μήκος του κεντρικού δρόμου στις Ροβιές περιμένοντας να αντιμετωπίσουν τις φλόγες που έχουν πλησιάσει. Περισσότερα από 20 πυροσβεστικά οχήματα έχουν παραταχθεί στον κεντρικό δρόμο στις Ροβιές δημιουργώντας μια ζώνη προστασίας για τα σπίτια οργανώνοντας με αυτό τον τρόπο την άμυνα των πυροσβεστών απέναντι στις φλόγες.

Το Λιμενικό παραμένει σε ετοιμότητα καθώς κανείς δεν γνωρίζει εάν υπάρχουν και άλλα άτομα τα οποία ενδεχομένως να ζητήσουν την απομάκρυνση τους με πλωτά μέσα. Έως και αυτή τη στιγμή σκάφη του Λιμενικού περιπολούν στην ευρύτερη περιοχή αναζητώντας πολίτες που ενδεχομένως έχουν εγκλωβιστεί σε άλλες παραλίες της Εύβοιας.

Δείτε επίσης: Φωτιά Εύβοια: Στις φλόγες οι Ροβιές, μόλις ένα ελικόπτερο επιχειρεί – Πολίτες προσφέρουν βοήθεια με το καΐκι τους (Video)

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ghetto Magazine (@ghettomag_)

Σε ετοιμότητα οι τοπικές δομές Υγείας

Σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας έχουν τεθεί το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας και το Περιφερειακό Ιατρείο Αιδηψού στην Εύβοια μαζί με το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου και το Νοσοκομείο Χαλκίδας.

Το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου ενισχύθηκε με ένα επιπλέον ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και επιπλέον φορητές φιάλες οξυγόνου που μεταφέρθηκαν από το Νοσοκομείο Χαλκίδας.

Οι κάτοικοι ζητούν απεγνωσμένα βοήθεια κάνοντας έκκληση στην Πολιτεία για ενίσχυση των εναέριων δυνάμεων. Οι κάτοικοι οργισμένοι καταγγέλλουν πως  είναι αβοήθητοι χωρίς πυροσβεστικά αεροσκάφη ενώ οι επίγειες δυνάμεις δεν μπορούν να προσεγγίσουν τις δύσβατες περιοχές.

Εγκαύματα τρεις πυροσβέστες

Τις τελευταίες ώρες Παλαιοχώρι και Δάμια δοκιμάζονται ιδιαίτερα καθώς οι φλόγες περνούν μέσα στα χωριά, ενώ την ίδια στιγμή εκτός από τους τραυματισμούς των 3 πυροσβεστών και τη μεταφορά τους με ελαφρά εγκαύματα στο ΚΥ Μαντουδίου, οι πυκνοί καπνοί έχουν προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα σε πολλούς κατοίκους του χωριού Κουρκουλοί και ορισμένοι από αυτούς ήδη έχουν καταφύγει στο κέντρο υγείας Μαντουδίου.

Σύμφωνα με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ, Φώτη Σερέτη, -που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ- «τη χθεσινή μέρα μεταφέρθηκαν 6 άτομα στο Κέντρο Υγείας Μαντουδίου και φιλοξενήθηκαν εκεί μέχρι σήμερα το πρωί μόνο για κοινωνικούς λόγους χωρίς να παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα -απλώς ήθελα να νιώσουν περισσότερη ασφάλεια». Ο ίδιος συμπληρώνει πως «ήδη έχουν ενισχυθεί οι υγειονομικές δυνάμεις στην περιοχή, υπάρχει συνεχής παρουσία ασθενοφόρων και τα πληρώματά τους, αν χρειαστεί, αντιμετωπίζουν τις οποιεσδήποτε περιπτώσεις, χωρίς μέχρι τώρα να έχουμε κάποια σοβαρά προβλήματα».

Το μέτωπο είναι τεράστιο, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη για να περιορίσουν τη πυρκαγιά η οποία έχει περικυκλώσει οικισμούς. Λίγο μετά τις 13:00 η πυρκαγιά είχε περικυκλώσει τουλάχιστον δέκα οικισμούς ενώ έχουν εκκενωθεί τουλάχιστον 12 οικισμοί. 

Νέο «112» για Ροβιές και Παλαιοχώρι Ευβοίας

Λίγο πριν τις 3:00 το μεσημέρι ένα ακόμα μήνυμα από το 112 έφτασε στους κατοίκους ζητώντας να εκκενώσουν το χωριό Ροβιές στην Εύβοια αλλά και το χωριό Παλαιοχώρι και να κατευθυνθούν προς Αιδηψό.

Ήδη στις Ροβιές βρίσκεται ο Περιφερειάρχης κ. Σπανός ο οποίος χαρακτηρίζει την κατάσταση «πολύ δραματική» και όπως χαρακτηριστικά δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ «η φωτιά είναι μία ανάσα από τα σπίτια του χωριού και έχουμε υποχρέωση να σώσουμε του ανθρώπους πρώτα απ΄ όλα».

Επίσης, έχει διακοπεί ο δρόμος για την ενίσχυση των δυνάμεων προς Καλαμούδι, το Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ που κινδυνεύει άμεσα αλλά και ο Δρυμώνας.

Πριν λίγο οι πυροσβέστες είδαν τεράστιες φλόγες να κυκλώνουν το χωριό Δαμιά ενώ τα μέτωπα της φωτιάς κινούνται σε όλα τα σημεία ανεξέλεγκτα κυκλώνοντας οικισμούς και εγκλωβίζοντας ανθρώπους και πυροσβέστες που δίνουν μία Τιτάνια μάχη να συγκρατήσουν τις φλόγες.

Τα πυροσβεστικά οχήματα έχουν εγκλωβιστεί σε διάφορα σημεία καθώς έχει διακοπεί η κυκλοφορία ανάμεσα στα χωριά Δαμιά και Παλαιοχώρι. Τα τρία αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο συνεχίζουν να ρίχνουν τόνους νερού αλλά τα μέτωπα είναι πολλά. Οι εκκλήσεις για βοήθεια είτε με εναέρια είτε με επίγεια μέσα είναι συνεχείς.

Νωρίτερα, σημειώθηκε μεγάλη αναζωπύρωση και στο μέτωπο κοντά στο χωριό Κουρκουλοί. Για τον λόγο αυτό, το Συντονιστικό που συνεδρίασε νωρίς το πρωί προχώρησε σε προληπτική εκκένωση χωριών και οικισμών.

Τουλάχιστον 150 καμένα σπίτια

Ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας του δήμου Μαντουδίου Αργύρης Λιάσκος τόνισε πως έχουν καεί τουλάχιστον 150 σπίτια. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε πως «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη» και ότι «η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη».

Οι κάτοικοι των γύρω οικισμών απευθύνουν έκκληση στην πολιτεία για βοήθεια καθώς δε γνωρίζουν που να πάμε για να είναι ασφαλείς.

Συγκλονιστική είναι και η έκκληση του δημάρχου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας Γιώργου Τσαπουρνιώτη προς την πολιτεία προκειμένου να ενισχύσει τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις για να μην θρηνήσουμε ζωές.

Ο Γιώργος Τσαπουρνιώτης μιλώντας στο evima.gr έκανε λόγο για  Ολοκαύτωμα. Μάλιστα εστάλη μήνυμα από το 112 ενώ υπήρξαν εκκενώσεις χωριών και οικισμών. «Η καταστροφή είναι τεράστια καθώς καίγεται ένα υπέροχο δάσος ενώ κάηκαν επιχειρήσεις, σπίτια και αυτοκίνητα. Η καταγραφή όταν γίνει θα είναι τραγική. Η νύχτα θα είναι πολύ δύσκολη διότι η φωτιά δεν σταματά», είπε.

Σε απόσταση αναπνοής η φωτιά από τη Μονή Οσίου Δαυίδ – Εκκενώνεται το μοναστήρι

Το Μοναστήρι έχει εκκενωθεί καθώς οι φλόγες απέχουν μόλις 400 μέτρα από αυτό και έχουν περικυκλώσει το μοναστήρι. Ωστόσο, τρεις μοναχοί φαίνεται πως δεν εγκαταλείπουν τη Μονή παρά τις εκκλήσεις της αστυνομίας αλλά και των επιτελών της Περιφέρειας, του Δήμου και της Πυροσβεστικής.

«Μας έχουν πνίξει οι καπνοί ενώ η φωτιά απέχει περίπου στο 1,5 χιλιόμετρο από το μοναστήρι μας. Δεν μπορούμε να δούμε και εμείς. Βλέπουμε καπνούς να έρχονται πάνω μας. Από τους αδερφούς που φτάνουν στο μοναστήρι μαθαίνουμε νέα για το σημείο που έχει φτάσει η φωτιά. Η Παναγία και ο Άγιος Γέροντας να βάλουν το χέρι τους να μη φτάσει μέχρι εδώ. Καταστρέφει τα πάντα» είναι τα λόγια του ηγουμένου της Μονής του Οσίου Δαυίδ στο Δρυμώνα της Εύβοιας καθώς βλέπει τη φωτιά να κατευθύνεται προς το μοναστήρι που είναι τυλιγμένο σε καπνούς.

Όπως ο ίδιος περιγράφει, το μέτωπο της φωτιάς που είναι περισσότερο απειλητικό κινείται από τους Κουρκουλούς προς το μοναστήρι και τον Δρυμώνα αλλά, όπως περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ηγούμενος της μονής «ακόμη η φωτιά είναι μέσα στο δάσος στο Κουρκουλιώτικο. Δεν έχει περάσει το ρέμα για να μπει στο δάσος του Δρυμώνα. Να ελπίσουμε να σταματήσει η καταστροφή».

Την ίδια στιγμή πολλές από τις διαβάσεις που οδηγούν από τη Λίμνη προς το Μοναστήρι μέσα από τα χωριά έχουν καταρρεύσει καθώς έχουν πέσει καμένες κολώνες, καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος, καμένα δέντρα που δεν επιτρέπουν στα αυτοκίνητα της Πυροσβεστικής να κινούνται στην περιοχή. Έτσι για να φτάσουν πλέον από τα εσωτερικά μέτωπα της φωτιάς πρέπει να κάνουν ολόκληρο κύκλο από τις Ροβιές για να φτάσουν στο Καλαμούδι, το Μοναστήρι του Οσίου Δαυΐδ και το Δρυμώνα ενώ παράλληλα έχει δημιουργηθεί ένα πρόχειρο συντονιστικό κέντρο για να συντονίζει τις πυροσβεστικές δυνάμεις στη Δαμιά.

Πάνω από 20.000 στρέμματα καμένα

Νωρίτερα ο κ. Τσαπουρνιώτης μιλώντας στο documentonews. gr ανέφερε πως η φωτιά έχει κάψει μέχρι στιγμής 20.000. «Ήταν μια πολύ δύσκολη βραδιά μέχρι τώρα έχουν καεί πάνω από 20.000 στρέμματα από εκτίμηση του δασαρχείου, εκκενώναμε σπίτια μέχρι το πρωί ,έχουν γίνει καταστροφές έχουν καεί σπίτια και αυτοκίνητα»  δήλωσε χαρακτηριστικά νωρίτερα.

«Είναι πάρα πολύ δύσκολα έχουμε ένα μέτωπο πάνω από 12 χιλιόμετρα από το χωρίο Δάφνη και φτάνει μέχρι το Καλαμούδι. Έχει σπάσει η φωτιά σε τέσσερα μέτωπα κινδυνεύουν δέκα χωρία τα οποία έχουν εκκενωθεί, το τελευταίο εκκενώθηκε στις 4 το πρωι» εξηγεί ο ίδιος και διευκρινίζει ότι «δεν πνέει ισχυρό αέρας αλλά λόγω της φωτιάς δημιουργούνται στροβιλισμοί».

Κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν στο Lamianow.gr ότι εμφανίστηκε ελικόπτερο στην περιοχή Δάφνη κοντά στο χωριό Κουρκουλοί ενώ γενικότερα υπάρχουν μόλις 5 πτητικά μέσα που ενεργούν αυτή την στιγμή στην περιοχή. “Η φωτιά καίει σε 4 μέτωπα. Ενώ πριν λίγη εκκενώθηκαν 2 ακόμη χωριά, συνολικά έχουν εκκενωθεί 12. Το μέτωπο της φωτιάς είναι πάνω από 15χλμ και όπως σημειώνει ο κ. Τσαπουρνιώτης η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Σε 10 χωριά καίγονται σπίτια”.

Στο έργο της κατάσβεσης λαμβάνουν μέρος 95 πυροσβέστες με 35 οχήματα, τέσσερις ομάδες πεζοπόρου τμήματος ενώ από αέρος επιχειρούν δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο καθώς επίσης και το ρωσικό Beriev. «Τα μέτωπα είναι τεράστια. Δεν ελέγχονται με τις δυνάμεις που είναι εκεί» τόνισε νωρίτερα ο δήμαρχος μιλώντας στο Mega. «Κάηκαν πάνω από 20.000 στρέμματα. Η φωτιά μέσα σε 25 λεπτά διένυσε απόσταση χιλιομέτρων. Έχει τεράστιο μήκος και πλάτος» , ανέφερε ο δήμαρχος.

 

 

Νωρίτερα το πρωί πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου, κατά τη διάρκεια της οποίας επικράτησε ένταση αφού υπήρξαν αντιδράσεις από τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό και τον δήμαρχο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Γιώργο Τσαπουρνιώτη σχετικά με την άμεση επέμβαση των εναέριων μέσων.

Ήδη από την πλευρά της Περιφέρειας Στερεάς σηκώθηκε drone πάνω από την φλεγόμενη περιοχή έτσι ώστε να διαπιστώσουν τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν και κρατούν καθηλωμένα τα εναέρια μέσα. Με τον τρόπο αυτό θέλουν να προσδιορίσουν παράλληλα το χρόνο που θα βελτιωθούν οι συνθήκες ορατότητας για να καλέσουν και πάλι το Συντονιστικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας να αποστείλει εναέριες δυνάμεις.

 

 

Οι εκτιμήσεις που κυριάρχησαν από όλες τις πλευρές κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου είναι πως «δεν πρόκειται να σταματήσει η καταστροφή από την φωτιά ακόμη και με τα 2 η 3 εναέρια μέσα που πιθανά να αποσταλούν στην περιοχή. Οι εναέριες δυνάμεις χρειάζονται περαιτέρω ενίσχυση και άμεση επέμβαση»  ήταν και το μήνυμα που μεταφέρουν στο Συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας.

Όλη τη νύχτα η φωτιά ανέβαινε προς το βουνό και με το ξημέρωμα βοηθούμενη από τους ανέμους επιστρέφει και πάλι σε παραλιακές περιοχές.

 

 

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter