Έζησαν αυτοί καλά και εμείς;

Έζησαν αυτοί καλά και εμείς;

Είχα μεγάλη αγωνία, όπως και όλη η χώρα για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Η.Π.Α. γιατί φοβόμουν μην ακυρωθεί, όπως έγινε στις 26.09.2019, η «προγραμματισμένη», κατά τα λεγόμενα της ΝΔ, συνάντηση με τον Πρόεδρο Τραμπ.

Μία ημέρα λοιπόν που έβρεχε, έφτασε ο κ. Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο μετά Βαΐων και Κλάδων για το πολυπόθητο ραντεβού. Κάθισε αναπαυτικά στη πολυθρόνα του Οβάλ Γραφείου, δίπλα στον κ.Τραμπ και σε απευθείας σύνδεση ο Σκάϊ από τα κινητά τηλέφωνα των δημοσιογράφων, (ούτε καν μέσω Δημόσιας τηλεόρασης), όλοι περίμεναν να ξεκινήσει η συζήτηση.

Για περίπου 20 λεπτά ο κ.Τραμπ παραχωρούσε συνέντευξη τύπου και απαντούσε σε δημοσιογράφους. Ο δικός μας μέσα στο κρεσέντο του Τραμπ κατόρθωσε τουλάχιστον να πει μία κουβέντα: «Η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος. Αδημονούμε για την δική σας υποστήριξη επί του ζητήματος που είναι πολύ σημαντικό για εμάς»…και μετά σταμάτησε για να απαντήσει ο κ. Τραμπ πόσο φίλος του είναι ο Ερντογάν, δηλαδή άλλα λόγια να αγαπιόμαστε..

Ειλικρινά λυπήθηκα τον κ. Μητσοτάκη που πάσχιζε να πάρει μία διαφοροποίηση του κ. Τραμπ στα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος. Ούτε μία καταδικαστική δήλωση για τον Ερντογάν, που απείλησε ότι σύντομα θα έρθουν τουρκικά πλοία νότια της Κρήτης, ούτε μία υποστηρικτική δήλωση για τον East Med, παρόλο που τα τελευταία χρόνια, χάρη στη συστηματική διπλωματία, είχαμε θετικές δηλώσεις από τους Αμερικανούς. Αντ’ αυτού βρισκόμαστε σε χειρότερη κατάσταση από ότι πριν ο κ. Μητσοτάκης πάει στον κ. Τραμπ.

Στο τελευταίο επέτεινε η αχρείαστη δήλωση του κ.Μητσοτάκη, πως η Ελλάδα στηρίζει τις ΗΠΑ, όσον αφορά τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού, η οποία όχι μόνον παραβίασε το Διεθνές Δίκαιο που εμείς έχουμε σημαία, αλλά επιπρόσθετα προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, εκθέτοντας τη χώρα σε κίνδυνο.

Κάποιοι κυβερνητικοί βουλευτές ήταν πολύ ευχαριστημένοι με την επίσκεψη του αρχηγού τους στις Η.Π.Α. και εντυπωσιασμένοι με το επίπεδο των αγγλικών του! Το γεγονός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είχε μητρική γλώσσα τα αγγλικά και παρέδωσε τη χώρα στο ΔΝΤ δεν προβλημάτισε καθόλου!

Εν κατακλείδι για τη ΝΔ η επίσκεψη Μητσοτάκη στον Τραμπ, ήταν τόσο επιτυχημένη, ώστε παρόλο που για πρώτη φορά δεν δόθηκε κοινή συνέντευξη τύπου, ο Μάικ Πομπέο επιβεβαίωσε πως στέλνει τον υφυπουργό του Μάθιου Πάλμερ, σε Τουρκία και Ελλάδα για συζητήσεις.

Όμως δε πέρασαν δύο 24ωρα και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέψευσε κάθε σενάριο περί ανάμειξης του υπουργού στα ελληνοτουρκικά θέματα, σχολιάζοντας με νόημα ότι «οι διαμεσολαβήσεις δεν βγαίνουν σε καλό», επιβεβαιώνοντας πλήρως το φιάσκο της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να φύγουμε χωρίς ψώνια. Πως θα επιβεβαιωνόταν ο επιχειρηματίας Τραμπ, αν δεν μας έβαζε να υποσχόμαστε ενδεχόμενη αγορά F35, ακόμα κι όταν οι Τούρκοι φαίνεται ότι δεν θα πάρουν..

Το κερασάκι στη τούρτα ήρθε όμως όταν η Ελλάδα αποκλείσθηκε από τη συμμετοχή της στη διαδικασία του Βερολίνου, όπου θα συζητηθεί το μέλλον της Λιβύης. Φαίνεται ότι συμμετέχουσες χώρες όπως Αλγερία και Κογκό, έχουν περισσότερο ενδιαφέρον από την Ελλάδα, όπου διακυβεύονται τα κυριαρχικά της δικαιώματα με κίνδυνο υπαρκτό να κατοχυρώσει η Τουρκία το παράνομο και βλαπτικό, για τα συμφέροντά μας, μνημόνιό της, στη μεταπολεμική Λιβύη.

Άντε και εις άλλα με υγεία!

Η Ελένη Αυλωνίτου είναι πρ. Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter