Φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών ο Σάντερς – «Πήρε» και την Νεβάδα

Φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών ο Σάντερς – «Πήρε» και την Νεβάδα

Ο σοσιαλιστής γερουσιαστής του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς κατέγραψε μεγάλη επιτυχία κερδίζοντας με μεγάλη διαφορά τις προκριματικές εκλογές στη Νεβάδα για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, όμως η κυριαρχία του αφήνει το κόμμα διχασμένο και σε αναζήτηση στρατηγικής για την τελική νίκη έναντι του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Τα αποτελέσματα από τις προκριματικές εκλογές στη Νεβάδα, τις τρίτες που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής, δεν είναι ακόμη πλήρη. Όμως με καταμετρημένο το 71% των συνελεύσεων ψηφοφόρων της Πολιτείας (caucus), ο Σάντερς κερδίζει το 41,7%, πολύ μπροστά από τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν (20,9%) και τον μετριοπαθή Πιτ Μπούτιτζετζ (13,6%), η προεκλογική ομάδα του οποίου απέστειλε επιστολή στο Δημοκρατικό Κόμμα της Νεβάδα στην οποία κάνει λόγο για «παρατυπίες» στην καταμέτρηση των ψήφων.

Διαβάστε επίσης: Στο πλευρό του Σάντερς η Ουίλιαμσον

«Δημιουργήσαμε έναν συνασπισμό ο οποίος υπερβαίνει γενιές και φυλές και δεν θα κερδίσει απλώς στη Νεβάδα, αλλά θα σαρώσει όλη τη χώρα», τόνισε ο 78χρονος Σάντερς ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του το Σάββατο το βράδυ στο Σαν Αντόνιο του Τέξας.

Αν και για καιρό θεωρούνταν αουτσάιντερ σε μια χώρα όπου η λέξη σοσιαλισμός εξακολουθεί να ξυπνά μνήμες από τον Ψυχρό Πόλεμο, ο Σάντερς βρίσκεται πλέον σε θέση να διεκδικήσει τον Λευκό Οίκο για το Δημοκρατικό Κόμμα.

Κατάφερε να ξεπεράσει τις αμφιβολίες για την ηλικία του και την κατάσταση της υγείας του, μόνο λίγους μήνες αφού υπέστη καρδιακό επεισόδιο, και να βρεθεί σε θέση ισχύος ενόψει της Σούπερ Τρίτης στις 3 Μαρτίου, όταν θα διεξαχθούν προκριματικές εκλογές σε 14 Πολιτείες.

Η άνοδος του Σάντερς έφερε όμως στο προσκήνιο και τη διάσπαση στο Δημοκρατικό Κόμμα, όπου μέχρι στιγμής κανένας μετριοπαθής υποψήφιος δεν έχει καταφέρει να τον ανταγωνιστεί.

Εξάλλου η νίκη του γερουσιαστή του Βερμόντ το Σάββατο στη Νεβάδα, στην πρώτη φυλετικά ποικιλόμορφη πολιτεία όπου έχουν διεξαχθεί προκριματικές εκλογές μέχρι στιγμής, υπονοεί ότι έχει απήχηση σε ένα ευρύτερο κοινό των Δημοκρατικών ψηφοφόρων με το μήνυμά του υπέρ της κοινωνικής και οικονομικής δικαιοσύνης.

«Μαζί θα νικήσουμε τον πιο επικίνδυνο πρόεδρο στη σύγχρονη Ιστορία της χώρας», δήλωσε ο Σάντερς ενώπιον των υποστηρικτών του στο Χιούστον.

Νότια Καρολίνα

Επόμενος σταθμός είναι η Νότια Καρολίνα, όπου θα διεξαχθούν προκριματικές εκλογές το Σάββατο.

Εκεί ο Μπάιντεν ελπίζει ότι η υποστήριξη του Τζιμ Κλάιμπερν, του σημαντικότερου Αφροαμερικανού στο Κογκρέσο, ο οποίος εκπροσωπεί μια περιφέρεια της Νότιας Καρολίνας, αλλά και τα οκτώ χρόνια που διετέλεσε αντιπρόεδρος στο πλευρό του πρώτου μαύρου προέδρου των ΗΠΑ, του Μπαράκ Ομπάμα, θα κινητοποιήσουν τους Αφροαμερικανούς της Πολιτείας, η ψήφος των οποίων θα είναι καθοριστικής σημασίας.

Ωστόσο η δημοτικότητά του έχει μειωθεί εξαιτίας τόσο του Σάντερς όσο και του ακτιβιστή δισεκατομμυριούχου Τομ Στάγιερ, ο οποίος σύμφωνα με δημοσκοπήσεις βρίσκεται στην τρίτη θέση στην πρόθεση ψήφου στη Νότια Καρολίνα, με ποσοστό 18%.

Ο Μπάιντεν εμφανίζεται πρώτος με 28%, ενώ ακολουθεί ο Σάντερς με 23%.

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, αν και κάποτε εμφανιζόταν ως το φαβορί για να κερδίσει το χρίσμα, πλέον έχει ανάγκη μια νίκη στη Νότια Καρολίνα για να ριχθεί στη μάχη για τη Σούπερ Τρίτη.

Μπούτιτζετζ και Μπλούμπεργκ

Σε ηλικία 38 ετών, ο βενιαμίν της κούρσας Πιτ Μπούτιτζετζ έχει υιοθετήσει μια πιο επιθετική πολιτική έναντι του Σάντερς. Ο πρώην δήμαρχος του Σάουθ Μπέντ της Ιντιάνα προειδοποίησε κατά του κινδύνου οι Δημοκρατικοί να επιλέξουν έναν σοσιαλιστή, για τον οποίο ο καπιταλισμός «είναι η αιτία όλων των κακών».

«Ο γερουσιαστής Σάντερς πιστεύει σε μια ιδεολογική επανάσταση, η οποία ξεχνά τους περισσότερους Δημοκρατικούς», σχολίασε ο Μπούτιτζετζ.

Ο δισεκατομμυριούχος Μάικλ Μπλούμπεργκ έχει αντίστοιχη άποψη. Για εκείνον ο Σάντερς δεν έχει καμία πιθανότητα να νικήσει τον Τραμπ.

Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης δεν συμμετείχε στις πρώτες προκριμάτικές εκλογές και επικεντρώνει τις δυνάμεις του στη Σούπερ Τρίτη, όταν ψηφίζουν μεγάλες Πολιτείες όπως η Καλιφόρνια και το Τέξας.

Ο Μπλούμπεργκ, ο άνθρωπος με την 9η μεγαλύτερη περιουσία παγκοσμίως, εμφανίζεται πλέον στην τρίτη θέση στον μέσο όρο των εθνικών δημοσκοπήσεων.

«Θα χρειαστούμε ανεξάρτητους ΚΑΙ Ρεπουμπλικάνους για να νικήσουμε τον Τραμπ», υπογράμμισε η προεκλογική του εκστρατεία. Η επιλογή του Σάντερς για να αντιμετωπίσει τον Τραμπ θα είναι «μοιραίο λάθος», υπογράμμισε.

Wall Street

Παρόλο που ο Σάντερς έχει αναγάγει τη Wall Street σε βασικό στόχο των πυρών της προεκλογικής του εκστρατείας, διαθέτει υποστηρικτές ακόμη και στην καρδιά του χρηματοπιστωτικού κόσμου.

Το σχέδιό του να φορολογήσει τους πλούσιους και να ενισχύσει τον έλεγχο στις τράπεζες και το χρηματοπιστωτικό σύστημα τρομάζει τους βαρόνους της νεοϋορκέζικης αγοράς, όπως ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs Λόιντ Μπλάνκφαϊν ή ο διαχειριστής ταμείων Λίον Κούπερμαν, ο οποίος χαρακτήρισε την Τρίτη τον Σάντερς πιο επικίνδυνο από τον κοροναϊό για τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Όμως άλλα στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα αντιμετωπίζουν με ενθουσιασμό την άνοδο της δημοτικότητας του γερουσιαστή.

«Πολλοί άνθρωποι που εργάζονται εδώ είναι απλοί μισθωτοί, δεν πληρώνονται όπως τα στελέχη των κερδοσκοπικών ταμείων. Υπάρχουν υπάλληλοι τραπεζών, διοικητικό προσωπικό», εξήγησε ο Γουέιντ Μπλακ ένα από τα ιδρυτικά μέλη της εταιρείας επενδύσεων Scarsdale Equities.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter